Ανακοίνωση DiEM25-Ελλάδας: Ισπανικές Εκλογές

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία ήταν θλιβερό αλλά όχι αναπάντεχο.
Τα ποσοστά των κομμάτων αποτυπώνουν ένα σαφές προβάδισμα των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της λιτότητας και αναμένεται να ενισχύσουν τις ορέξεις των Βρυξελλών για περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και προώθηση ενός περισσότερο απορρυθμισμένου πλαισίου εργασιακών σχέσεων.
Το στρατηγικό λάθος των Podemos και των πολιτικών συμμαχιών που τους περιέβαλαν, πρέπει να εντοπιστεί στη χαλαρή στάση τους απέναντι στην κατεστημένη ευρωπαϊκή πολιτική και στην ανυπαρξία στοιχειοθετημένης αντιπρότασης. Χωρίς κάποια επαρκή αφήγηση για το τι ακριβώς πρόκειται να επιδιώξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Eurogroup, ο ισπανικός λαός χωρίστηκε μεταξύ δύο μεγάλων κατηγοριών: αυτών που ακολουθήσανε τα τρία πειθήνια κόμματα της ΤΡΟΙΚΑ (Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos, Σοσιαλιστές/PSOE) και εκείνου του σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος που –απογοητευμένο– απείχε από τις διαδικασίες των εκλογών.
Καθώς μια εναλλακτική πρόταση προς υπέρβαση των αδιεξόδων της δημοσιονομικής πειθαρχίας απουσίαζε, οι Ισπανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν εντός μιας πολύ ιδιαίτερης φάσης της ευρωπαϊκής πολιτικής (αμέσως μετά το Brexit) και φαίνεται να μην πείσθηκαν από το νωθρό κάλεσμα των Podemos. Τη λαϊκή ετυμηγορία στην Ισπανία επηρέασαν τα πλείστα όσα γεγονότα έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς και η απαρέγκλιτη στάση των Βρυξελλών για άμεση και επιτακτική εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μέτρων στην Ελλάδα. Το κρισιμότερο όλων όμως, αποτελεί η αδυναμία άρθρωσης ενός καθαρού πολιτικού λόγου, με προοπτική και όραμα, για μια διαφορετική Ευρώπη.
Τα τρία κόμματα-ακόλουθοι της κατεστημένης πολιτικής των Βρυξελλών, θα ενισχύσουν τις διαθέσεις του Σόιμπλε και θα συμβάλουν στο μετασχηματισμό της Ευρωζώνης σε μία έγκλειστη ομάδα χωρών υπό διαρκή λιτότητα.
Το ερώτημα πλέον είναι το κατά πόσο οι Podemos θα συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και θα αναπτύξουν μια πιο ξεκάθαρη στρατηγική για το μέλλον. Θα συνεργαστούν από κοινού με το DiEM25 (όπως τους έχει ζητηθεί επανειλημμένα) για τη συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής πρότασης για τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών και τον τερματισμό της λιτότητας; Ή μήπως θα αντιγράψουν την «περίπτωση Τσίπρα», ο οποίος ακολουθεί μια φιλολαϊκή ρητορική αναφορικά με την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα συναινεί στην εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται από το Eurogroup και την ΤΡΟΙΚΑ;

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα