Britain needs DiEM25; and DiEM25 needs Britain

Ανακοίνωση DiEM25-Ελλάδας: Να δοθεί τέλος στη χρηματοδοτική και δημοσιονομική ασφυξία της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τώρα! Μήνυμα του DiEM25 προς το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κυρίως επειδή η Ευρωζώνη δημιούργησε μία κατ᾽ ευφημισμόν τραπεζική ένωση. Η παλαιότερη τράπεζα της Ευρώπης, η Monte dei Paschi di Siena (MPS), καταρρέει, αλλά δεν είναι η μόνη. Οι περισσότερες ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη επιμένουν στη διάσωσή τους μέσω «αυτο-χρηματοδότησης» (κούρεμα καταθέσεων – bail­-in), σύμφωνα και με τους πρόσφατα ψηφισμένους κανόνες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι ιθύνοντες στην ΕΚΤ θα επέμεναν τόσο σ’αυτήν την μέθοδο, εάν καλούνταν να επιλύσουν ανάλογα προβλήματα μιας γερμανικής ή ολλανδικής τράπεζας.
Τα δεδομένα είναι αδιάψευστα: Η εφαρμογή των «κανόνων» για τις τράπεζες της Ιταλίας θα οδηγήσει στο κούρεμα των αποταμιεύσεων αθώων μικρο-επενδυτών, ανθρώπων του κόσμου της εργασίας – λόγω της πρακτικής των ιταλικών τραπεζών να τους πωλούν επισφαλή ιδιωτικά ομόλογα.

  • Το DiEM25 θεωρεί πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi ορθώς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραβιάσει αυτούς τους απαράδεκτους κανόνες
  • Το DiEM25 απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσουν να ασκούν πίεση στην ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει κανόνες, που όχι μόνο αντανακλούν την αποτυχία τους να φέρουν σε πέρας μία πραγματική τραπεζική ένωση, αλλά και τους οποίους το Βερολίνο δε θα δεχόταν εάν επρόκειτο για Γερμανούς πολίτες.

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλες απειλούν την Ισπανία και την Πορτογαλία με αποκλεισμό ή περιορισμό από τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών ταμείων, επειδή ο κρατικός προϋπολογισμός της εμφανίζει σημάδια απόκλισης από τους προκαθορισμένους, παράλογους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής.

  • Το DiEM25 καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις απειλές προς την ισπανική και την πορτογαλέζικη κυβέρνηση και να θέσει τέλος στην ασφυκτική πίεση για λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας. Τέτοιου είδους πολιτικές, πρόκειται να βυθίσουν την ιβηρική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση και να ενισχύσουν τις αντι-Ευρωπαϊκές δυνάμεις σε όλη την ΕΕ.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά το ελληνικό ΟΧΙ, και λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι ο αυταρχισμός των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου αποτελούν τους κύριους καταλύτες της ευρωπαϊκής αποσύνθεσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί, ή θα διαλυθεί.
DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Διαβάστε περισσότερα