Britain needs DiEM25; and DiEM25 needs Britain

Ανακοίνωση DiEM25-Ελλάδας: Να δοθεί τέλος στη χρηματοδοτική και δημοσιονομική ασφυξία της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τώρα! Μήνυμα του DiEM25 προς το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κυρίως επειδή η Ευρωζώνη δημιούργησε μία κατ᾽ ευφημισμόν τραπεζική ένωση. Η παλαιότερη τράπεζα της Ευρώπης, η Monte dei Paschi di Siena (MPS), καταρρέει, αλλά δεν είναι η μόνη. Οι περισσότερες ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη επιμένουν στη διάσωσή τους μέσω «αυτο-χρηματοδότησης» (κούρεμα καταθέσεων – bail­-in), σύμφωνα και με τους πρόσφατα ψηφισμένους κανόνες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι ιθύνοντες στην ΕΚΤ θα επέμεναν τόσο σ’αυτήν την μέθοδο, εάν καλούνταν να επιλύσουν ανάλογα προβλήματα μιας γερμανικής ή ολλανδικής τράπεζας.
Τα δεδομένα είναι αδιάψευστα: Η εφαρμογή των «κανόνων» για τις τράπεζες της Ιταλίας θα οδηγήσει στο κούρεμα των αποταμιεύσεων αθώων μικρο-επενδυτών, ανθρώπων του κόσμου της εργασίας – λόγω της πρακτικής των ιταλικών τραπεζών να τους πωλούν επισφαλή ιδιωτικά ομόλογα.

  • Το DiEM25 θεωρεί πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi ορθώς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραβιάσει αυτούς τους απαράδεκτους κανόνες
  • Το DiEM25 απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσουν να ασκούν πίεση στην ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει κανόνες, που όχι μόνο αντανακλούν την αποτυχία τους να φέρουν σε πέρας μία πραγματική τραπεζική ένωση, αλλά και τους οποίους το Βερολίνο δε θα δεχόταν εάν επρόκειτο για Γερμανούς πολίτες.

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλες απειλούν την Ισπανία και την Πορτογαλία με αποκλεισμό ή περιορισμό από τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών ταμείων, επειδή ο κρατικός προϋπολογισμός της εμφανίζει σημάδια απόκλισης από τους προκαθορισμένους, παράλογους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής.

  • Το DiEM25 καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις απειλές προς την ισπανική και την πορτογαλέζικη κυβέρνηση και να θέσει τέλος στην ασφυκτική πίεση για λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας. Τέτοιου είδους πολιτικές, πρόκειται να βυθίσουν την ιβηρική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση και να ενισχύσουν τις αντι-Ευρωπαϊκές δυνάμεις σε όλη την ΕΕ.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά το ελληνικό ΟΧΙ, και λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι ο αυταρχισμός των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου αποτελούν τους κύριους καταλύτες της ευρωπαϊκής αποσύνθεσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί, ή θα διαλυθεί.
DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα