Αριστερά ξύπνα, και στην Ιταλία είναι εφικτό!

«Το Diem είναι η καλύτερη λύση για μπορέσει να να σωθεί η Ευρώπη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ιταλική L’ Espresso.

«Αριστερά ξύπνα, και στην Ιταλία είναι εφικτό», είναι ο τίτλος συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, στο ιταλικό περιοδικό πολιτικής επικαιρότητας «L’ Espresso».
Το κίνημα Diem (Democracy In Europe Movement), του οποίου είναι συνιδρυτής, πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευσή του στη Ρώμη και ετοιμάζει νέα πρωτοβουλία για τις 25 Μαρτίου, όταν θα διοργανωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων ευρωπαϊκών συνθηκών.
Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, «το Diem είναι η καλύτερη λύση για μπορέσει να να σωθεί η Ευρώπη, με τον εξευρωπαϊσμό τεράστιων προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο εθνικών κρατών. Από την αυξανόμενη φτώχεια μέχρι το χρέος, από τις επενδύσεις που βρίσκονται σε κρίση μέχρι τις τράπεζες και τη μετανάστευση».
«Σήμερα, για να είμαστε πραγματικά ευρωπαϊστές, πρέπει να αντιταχθούμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατά την άποψη του οποίου «ακριβώς επειδή είναι ευρωπαϊστής έχει την υποχρέωση να αντιταχθεί στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα, και να προτείνει διαφορετικές λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δομική κρίση στην οποία έχουμε μπει».
«Το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του, να διορθώσουμε ριζικά το ευρώ. Παράλληλα, πρέπει να διαθέτουμε, όμως, ένα κατάλληλο σχέδιο για να χειριστούμε μία ενδεχόμενη αποσύνθεσή του, αν δεν καταφέρουμε να το αλλάξουμε εγκαίρως», δηλώνει στο L’ Espresso o ιδρυτής του Diem.
Επίσης, καθιστά σαφές ότι «στόχος του Diem είναι να δημιουργήσει μία συμμαχία ανάμεσα σε προοδευτικούς, οι οποίοι κατανοούν ότι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην κρίση της Ευρώπης (και κάθε χώρας) είναι να αλλάξουν οι πολιτικές της καθεστηκυίας τάξης».
Και για την επίτευξη αυτού του στόχου απευθύνει έκκληση σε μαρξιστές, σοσιαλιστές, προοδευτικούς, φιλελεύθερους «ακόμη και σε πεφωτισμένους συντηρητικούς».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις, το Diem «θα εκτιμήσει αν σε κάθε χώρα υπάρχουν συνομιλητές που μπορούν να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ή αν θα χρειασθεί μια πιο άμεση πολιτική προσπάθεια».

Πηγή: Fortune Greece

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Sign up here

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Read more

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Read more

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Read more

It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο ...

Read more