European Central Bank

Βαρουφάκης και De Masi εναντίον Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

 
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μαζί με το Γερμανό Ευρωβουλευτή Fabio De Masi αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 8 Μαρτίου, όπου και θα ανακοινώσουν την υποβολή αίτησης Ελεύθερης Πρόσβασης σε Πληροφόρηση προς την ΕΚΤ
Δρούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εντός του πλαισίου των κανονισμών της όταν έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015; Ήταν νόμιμες οι δράσεις της ΕΚΤ που οδήγησαν στην επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα; Αυτές είναι οι κεντρικές ερωτήσεις για τις οποίες ο συνιδρυτής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης, και ο Ευρωβουλευτής του Die Linke, Fabio De Masi, απαιτούν μια απάντηση.
Ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi δεν ήταν βέβαιος για τη νομιμότητα της δράσης του στη διάρκεια της κορύφωσης της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους πιστωτές της το καλοκαίρι του 2015 – να κλείσει τις τράπεζας ενός κράτους μέλους – οπότε ζήτησε από μια ιδιωτική νομική εταιρεία να εξετάσει το εάν οι πράξεις αυτές ήταν νόμιμες. Όταν ο De Masi προσέγγισε τον πρόεδρο της ΕΚΤ για να αποκτήσει αντίγραφο της νομικής γνωμοδότησης της ιδιωτικής εταιρείας Delaw, ο Draghi απέρειψε το αίτημα του Ευρωβουλευτή με επιχείρημα το ‘προνόμοιο συνηγόρου-πελάτη’.
Οι Βαρουφάκης και De Masi ένωσαν τις δυνάμεις τους για να οδηγήσουν την υπόθεση αυτή στο επόμενο στάδιο, υποβάλλοντας μια αίτηση Ελευθερίας Πρόσβασης σε Πληροφόρηση προς την ΕΚΤ, ώστε να καταστήσουν δημόσια τη νομική γνωμοδότηση που εκείνη ζήτησε. Και οι δύο θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου σε ζωντανή μετάδοση την Τετάρτη, 8 Μαρτίου στις 10 το πρωί (Central European Time) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να εξηγήσουν την πρωτοβουλία τους.
Το δικαίωμα του ευρωπαϊκού λαού να γνωρίζει
Ένας από τους πιο διακεκριμένους ειδικούς στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο Καθηγητής Andreas Fischer-Lescano, εξέτασε το κατά πόσο η ΕΚΤ δικαιούτο να αρνηθεί τη δημοσιοποίσηση της γνωμοδότησης της ιδιωτικής νομικής εταιρείας. Κατά τη γνώμη του η ΕΚΤ δεν έχει νομική βάση για την παρακράτηση από τους Ευρωβουλευτές και από τους πολίτες της Ευρώπης της νομικής γνωμοδότησης που η ΕΚΤ εξασφάλισε (και πλήρωσε γι’ αυτήν με χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων) σχετικά με τη συμπεριφορά της.
Ευρεία στήριξη
Ο Βαρουφάκης και ο De Masi έχουν εξασφαλίσει στήριξη για την πρωτοβουλία τους υπερ της διαφάνειας από μια ευρεία συμμαχία πολιτικών, ακτιβιστών και διανοουμένων, όπως ο Γάλλος υποψήφιος πρόεδρος Benoît Hamon, και οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι James Galbraith και Jeffrey Sachs. Επιπλέον, περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει το ψήφισμα που κυκλοφόρησε το DiEM25 για να στηρίξει το αίτημα της Ελεύθερης Πρόσβασης στην Πληροφόρηση.
# ΟιΕλληνικοίΦάκελοι
Το DiEM25 ξεκίνησε εκστρατεία στήριξης της πρωτοβουλίας του Βαρουφάκη και του De Masi να φέρουν στη δημοσιότητα αυτή την κρίσιμη νομική γνωμοδότηση.
Με δήλωσή του το Πανευρωπαϊκό κίνημα για τη δημοκρατία εξήγησε ότι επειδή οι αποφάσεις της ΕΚΤ το 2015 οδήγησαν στην παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε νέο πρόγραμμα λιτότητας, επιφέροντας σημαντική απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η εξουσία της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζες ενός κράτους μέλους της σημερινής Ευρωζώνης θέτει σημαντικά ερωτήματα για τη δημοκρατική φύση των κοινών θεσμών μας.
«Πρέπει όλοι μαζί να ρίξουμε άπλετο φως στη νομιμότητα και ορθότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων εντός της ΕΚΤ – αρχίζοντας από την περίπτωση αυτή – για να δώσουμε στην Ευρωπαϊκή δημοκρατία μια ευκαιρία, καθώς και για να καταστήσουμε την ΕΚΤ λιγότερο ευάλωττη σε κέντρα πολιτικής ισχύος».
 
Η συνέντευξη τύπου Βαρουφάκη-De Masi
 

 
#ΟιΕλληνικοίΦάκελοι – Σύνδεσμοι
 

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα