European Central Bank

Βαρουφάκης και De Masi εναντίον Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

 
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μαζί με το Γερμανό Ευρωβουλευτή Fabio De Masi αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 8 Μαρτίου, όπου και θα ανακοινώσουν την υποβολή αίτησης Ελεύθερης Πρόσβασης σε Πληροφόρηση προς την ΕΚΤ
Δρούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εντός του πλαισίου των κανονισμών της όταν έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015; Ήταν νόμιμες οι δράσεις της ΕΚΤ που οδήγησαν στην επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα; Αυτές είναι οι κεντρικές ερωτήσεις για τις οποίες ο συνιδρυτής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης, και ο Ευρωβουλευτής του Die Linke, Fabio De Masi, απαιτούν μια απάντηση.
Ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi δεν ήταν βέβαιος για τη νομιμότητα της δράσης του στη διάρκεια της κορύφωσης της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους πιστωτές της το καλοκαίρι του 2015 – να κλείσει τις τράπεζας ενός κράτους μέλους – οπότε ζήτησε από μια ιδιωτική νομική εταιρεία να εξετάσει το εάν οι πράξεις αυτές ήταν νόμιμες. Όταν ο De Masi προσέγγισε τον πρόεδρο της ΕΚΤ για να αποκτήσει αντίγραφο της νομικής γνωμοδότησης της ιδιωτικής εταιρείας Delaw, ο Draghi απέρειψε το αίτημα του Ευρωβουλευτή με επιχείρημα το ‘προνόμοιο συνηγόρου-πελάτη’.
Οι Βαρουφάκης και De Masi ένωσαν τις δυνάμεις τους για να οδηγήσουν την υπόθεση αυτή στο επόμενο στάδιο, υποβάλλοντας μια αίτηση Ελευθερίας Πρόσβασης σε Πληροφόρηση προς την ΕΚΤ, ώστε να καταστήσουν δημόσια τη νομική γνωμοδότηση που εκείνη ζήτησε. Και οι δύο θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου σε ζωντανή μετάδοση την Τετάρτη, 8 Μαρτίου στις 10 το πρωί (Central European Time) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να εξηγήσουν την πρωτοβουλία τους.
Το δικαίωμα του ευρωπαϊκού λαού να γνωρίζει
Ένας από τους πιο διακεκριμένους ειδικούς στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο Καθηγητής Andreas Fischer-Lescano, εξέτασε το κατά πόσο η ΕΚΤ δικαιούτο να αρνηθεί τη δημοσιοποίσηση της γνωμοδότησης της ιδιωτικής νομικής εταιρείας. Κατά τη γνώμη του η ΕΚΤ δεν έχει νομική βάση για την παρακράτηση από τους Ευρωβουλευτές και από τους πολίτες της Ευρώπης της νομικής γνωμοδότησης που η ΕΚΤ εξασφάλισε (και πλήρωσε γι’ αυτήν με χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων) σχετικά με τη συμπεριφορά της.
Ευρεία στήριξη
Ο Βαρουφάκης και ο De Masi έχουν εξασφαλίσει στήριξη για την πρωτοβουλία τους υπερ της διαφάνειας από μια ευρεία συμμαχία πολιτικών, ακτιβιστών και διανοουμένων, όπως ο Γάλλος υποψήφιος πρόεδρος Benoît Hamon, και οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι James Galbraith και Jeffrey Sachs. Επιπλέον, περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει το ψήφισμα που κυκλοφόρησε το DiEM25 για να στηρίξει το αίτημα της Ελεύθερης Πρόσβασης στην Πληροφόρηση.
# ΟιΕλληνικοίΦάκελοι
Το DiEM25 ξεκίνησε εκστρατεία στήριξης της πρωτοβουλίας του Βαρουφάκη και του De Masi να φέρουν στη δημοσιότητα αυτή την κρίσιμη νομική γνωμοδότηση.
Με δήλωσή του το Πανευρωπαϊκό κίνημα για τη δημοκρατία εξήγησε ότι επειδή οι αποφάσεις της ΕΚΤ το 2015 οδήγησαν στην παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε νέο πρόγραμμα λιτότητας, επιφέροντας σημαντική απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η εξουσία της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζες ενός κράτους μέλους της σημερινής Ευρωζώνης θέτει σημαντικά ερωτήματα για τη δημοκρατική φύση των κοινών θεσμών μας.
«Πρέπει όλοι μαζί να ρίξουμε άπλετο φως στη νομιμότητα και ορθότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων εντός της ΕΚΤ – αρχίζοντας από την περίπτωση αυτή – για να δώσουμε στην Ευρωπαϊκή δημοκρατία μια ευκαιρία, καθώς και για να καταστήσουμε την ΕΚΤ λιγότερο ευάλωττη σε κέντρα πολιτικής ισχύος».
 
Η συνέντευξη τύπου Βαρουφάκη-De Masi
 

 
#ΟιΕλληνικοίΦάκελοι – Σύνδεσμοι
 

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Διαβάστε περισσότερα

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Διαβάστε περισσότερα