Γιάνης Βαρουφάκης: "Ο καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια επειδή έχει καταστήσει τον ίδιο του τον εαυτό απαξιωμένο"

Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στον Independent υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του, μέσα από μια διαδικασία αυτο-απαξίωσης.
 
Ο καθηγητής οικονομικών ανέφερε σε ομιλία του στο κοινό που βρέθηκε στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου ότι η ανάπτυξη των γιγαντιαίων εταιρειών τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσουν αυτο-υπονόμευση στο τρέχον παραγωγικό σύστημα.
 
Ο κος Βαρουφάκης, που αντιπαρατέθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το θέμα του ελληνικού χρέους το 2015, είπε πως εταιρείες σαν την Google και το Facebook, για πρώτη φορά στην επιχειρηματική ιστορία, έχουν το κεφάλαιό τους να αγοράζεται και να παράγεται απο τους ίδιους τους καταναλωτές.
 
“Καταρχάς η δημιουργία αυτών των τεχνολογιών αναπτύχθηκε και απο κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, κάθε φορά που αναζητάς κάτι στο Google, συμβάλλεις στην ανάπτυξη κεφαλαίου για την Google”, ανέφερε. “Και ποιός καρπώνεται τις αποδόσεις αυτού του κεφαλαίου; Η Google, όχι εσύ”.
“Επομένως τώρα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το κεφαλαίο είναι κοινωνικά παραγόμενο και πώς οι αποδόσεις είναι ιδιωτικοποιημένες. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης{ρομποτικής} θα αποτέλεσει το τέλος του καπιταλισμού”.
Προειδοποιώντας ότι ο Κάρλ Μάρξ “θα πάρει την εκδίκησή του”, ο 56χρονος Βαρουφάκης είπε πως απο την πρώτη φορά που ο καπιταλισμός έκανε την εμφάνισή του, βρίσκεται στη φάση όπου “θα καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι δημιουργεί”.
Προσέθεσε ότι: “Ο καπιταλισμό θα υπονομεύσει τον καπιταλισμό, ακριβώς επειδή παράγει όλες εκείνες τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά μέσα παραγωγής απαξιωμένα, άχρηστα.
“Και τι θα συμβεί τότε; Δεν έχω ιδέα”
Περιγράφοντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ως “μη βιώσιμη” και εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την άνοδο του “τοξικού εθνικισμού”, ο κος Βαρουφάκης είπε ότι τα κράτη θα πρέπει να προετοιμάζονται για αυτή την είσοδο στην μετακαπιταλιστική εποχή, εισάγοντας αναδιανεμητικές πολιτικές.
Ανέφερε πως μια αποτελεσματική πολιτική θα ήταν αν το 10% από όλες τις μελλοντικές εκδόσεις μετοχών να έμπαιναν σε ένα “κοινό προνοιακό ταμείο” με ιδιοκτήτη τους πολίτες. Μέσα απο αυτό “ένα καθολικό βασικό μέρισμα” θα μπορούσε να αποδίδεται σε κάθε πολίτη.

Ο κος Βαρουφάκης ήρθε στην ευρύτερη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.
Περιγράφοντας το γεγονός της σαν “πλήρη αποτυχία” από τη μεριά του, παραιτήθηκε απο ΥΠΟΙΚ το 2015 μετά τη συνθηκολόγηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους όρους των Ευρωπαίων δανειστών.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα