Universal Basic Income

Γιατί το ενιαίο βασικό εισόδημα δεν είναι αρκετό

Αναμφίβολα, η εύρεση εργασίας γίνεται όλο και πιο απαιτητική και επίπονη παγκοσμίως αλλά και ειδικά στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι «δεξαμενές σκέψης» στην Αμερική εγκρίνουν και στηρίζουν την ιδέα [1] ενός Ενιαίου Βασικού Εισοδήματος (ΕΒΕ), δηλαδή λεφτά τα οποία δίνονται σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να ορίσει τη ζωή του όπως επιθυμεί. Με άλλα λόγια, «δωρεάν» λεφτά.
Αυτό θα κάνει, όμως, τους ανθρώπους πιο τεμπέληδες ή θα τους ενεργοποιήσει; Ο διάλογος για το ΕΒΕ είναι έντονος [2], ειδικά εφόσον λαμβάνει χώρα σε μια εποχή με μεγάλη τεχνολογική πρόοδο. Τα κατορθώματα από εταιρίες τεχνολογίας αιχμής συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα είναι ακριβώς οι εταιρίες στο Silicon Valle καθώς και πολλές «δεξαμενές σκέψης» που θέλουν ο κόσμος να έχει ένα εγγυημένο εισόδημα. Φαίνεται σωστό αλλά επίσης και ειρωνικό.
Στο Diem25 συμφωνούμε με τη λογική ενός ΕΒΕ. Θεωρούμε όμως κρίσιμο το σημείο άντλησης του χρήματος, καθώς δεν πρέπει να έρχεται από επιπλέον φορολογία ούτε από το κράτος. Με άλλα λόγια, οι πολίτες να μην πληρώνουν τον εαυτό τους, ούτε οι εταιρίες να πληρώνουν φόρο για κάτι παραπάνω.
Πιστεύουμε ότι η πηγή πρέπει να είναι μια μορφή κοινωνικού μερίσματος στα κέρδη του κεφαλαίου, ένα ποσοστό κέρδους το οποίο ανήκει σε όλους τους πολίτες [3]. Ειδικά σε εταιρίες που εκμεταλλεύονται εμπορικά τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί με δημόσια χρηματοδότηση [4].
Πώς όμως μπορεί αυτό να επιτευχθεί; Προτείνουμε την δημιουργία ενός παγκόσμιου ανεξάρτητου και διαφανή οργανισμού/φορέα που θα δρα σαν ο συλλέκτης, διανομέας και ελεγκτής του μερίσματος. Έναν οργανισμό που πραγματικά θα εκπροσωπεί το συμφέρον των πολιτών χωρίς να στηρίζεται στο επιφανειακό ενδιαφέρον του καπιταλισμού για κοινωνική δικαιοσύνη.
Νομίζετε ότι το παραπάνω αποτελεί μια καλή ιδέα; Θέλετε να συμβάλετε ώστε να τη βελτιώσουμε? Ελάτε μαζί μας [5] στο DiEM25 να παλέψουμε ώστε να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας!
 
[1] https://www.forbes.com/sites/francescoppola/2017/08/31/top-economists-endorse-universal-basic-income/#5fad65e815ae
[2] https://www.technologyreview.com/s/601499/basic-income-a-sellout-of-the-american-dream/
[3] https://diem25.org/nea-evropaiki-symfonia/
[4] https://www.project-syndicate.org/commentary/basic-income-funded-by-capital-income-by-yanis-varoufakis-2016-10?barrier=accessreg
[5] https://internal.diem25.org/el/users/sign_up

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα