Για ποιο λόγο χρειάζεται ο εκλογικός βραχίονας, και ειδικά στην Ελλάδα

Το DiEM25 πανευρωπαϊκά βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα της εσωτερικής του ψηφοφορίας, δηλαδή της ψηφοφορίας των μελών του σε όλη την Ευρώπη, για το αν πρέπει να σχηματίσει εκλογικούς βραχίονες, να κατεβαίνει στις εκλογές με πιο απλά λόγια, από Ευρωεκλογές μέχρι εθνικές και δημοτικές.
 
Το πραγματικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι αν το DiEM25 θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο και εργαλεία και προώθησης μιας πολιτικής ατζέντας που δίνει το τρέχον σύστημα. Δεν ψηφίζουμε εμείς τα μέλη ότι το DiEM25 θα αρχίσει να σχηματίζει υποχρεωτικά παντού κόμματα αλλά ότι θα μπορεί να το κάνει επιλεγμένα, εκεί που οι συνθήκες είτε το ευνοούν, είτε το επιτάσσουν, (πάντα βέβαια μέσα από τον πάγιο, οριζόντιο τρόπο λήψης αποφάσεων που έχουμε υιοθετήσει στο κίνημα, συλλογικά δηλαδή).
 
Στην Ελλάδα για παράδειγμα, δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να συνδυάζει το βασικό χαρακτηριστικό του DiEM25 πολιτικά: την δημιουργική ανυπακοή. Το DiEM25 λέει μεν ΌΧΙ στα μνημόνια, όπως και τόσοι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, αλλά ταυτόχρονα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, τις επτά άμεσες τομές του στην οικονομία, τα δημοσιονομικά, το εργασιακό και το φορολογικό, προτάσεις εφικτές* και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές, ικανές να σπάσουν πρακτικά τον μονόδρομο της ΤΙΝΑ χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε σε αναλύσεις ωρίμανσης συνθηκών, μιλώντας για κάποιο επέκεινα, που άλλωστε τότε θα είμαστε ήδη νεκροί.
 
Προσωπικά λοιπόν ως μέλος του κινήματος τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας εκλογικού βραχίονα στην Ελλάδα, ανοιχτού σε ιδέες και διάλογο πάνω στη βάση της δημιουργικής ανυπακοής, της αντίρρησης αλλά και της αντιπρότασης για το τώρα, όχι για το ουτοπικό, ωραίο μεν αλλά απίστευτα χρονοβόρο επέκεινα.
 
*Ποιές είναι αυτές οι επτά τομές και είναι όντως εφικτές;
Aυτές είναι:

Είναι εφικτές; ΝΑΙ, είναι εφικτές. Η λογική τους έχει δύο βάσεις: (α) το Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών που θα δώσει στο ελληνικό κράτος δημοσιονομικούς βαθμούς ελευθερίας που τόσο έχει ανάγκη και (β) η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
 
Η πρώτη βάση είναι στα χέρια μας, την νομοθετούμε εμείς, μειώνουμε τη φορολογία και σταματούμε αυτό το παράλογο σπιράλ τεχνητής υπερφορολόγησης μέσω αυτών των θηριωδών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων που απαιτούν οι δανειστές και δη για μια πενταετία! Το DiEM25 προτείνει το πολύ 1-1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό όχι για εξυπηρετεί το χρέος αλλά για να χρηματοδοτεί στοχευμένα την ανάπτυξη της χώρας και την παροχή βοήθειας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Αν οι δανειστές δεν θελήσουν να συζητήσουν πάνω στη βάση της αναδιάρθρωσης του χρέους όπως την θέτουμε, με την δέσμευση πως δεν θα προχωρούμε σε δημοσιονομικά ελλείμματα δημιουργώντας νέα αύξηση του δημόσιου δανεισμού, και μας εκπαραθυρώσουν από το Ευρώ, δεν πρέπει να φοβόμαστε το Grexit πιο πολύ από αυτή την παράνοια που ζούμε με την διαρκή εμβάθυνση της λιτότητας, αυτής της αντιφατικής λογικά ταυτόχρονης υπερφορολόγησης και περικοπής δαπανών!
 
Ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 στην Ελλάδα αν μη τι άλλο, θα αποτελέσει τουλάχιστον την αφορμή να ξεκινήσει στη χώρα αυτός ο διάλογος για την σχέση της με την ΕΕ και το Ευρώ σε μια πιο ρεαλιστική και κυρίως μη οπαδική βάση, καθώς μέχρι τώρα το θέμα είναι ποδοσφαιροποιημένο: Ναι σε όλα-Όχι σε όλα. Εμείς στο αρκτικόλεξο του DiEM25 δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στο D, στην Δημοκρατία και επιχειρούμε αυτό που θα έπρεπε να είναι η πρώτη δουλειά της ΕΕ: τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δήμου που συναποφασίζει για το κοινό του μέλλον στη βάση της ισοτιμίας και των κοινών αξιών, ανθρωπιστικά και θεσμικά.
 
Αλέξης Σμυρλής, μέλος DiEM25 Ελλάδας

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα