Για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών

Μετά από 7 χρόνια μέτρων, περικοπών και μνημονίων, 3,8 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες δηλαδή το 35,6% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την προσφάτως δημοσιοποιηθείσα έκθεση της Eurostat, ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Ουκ ολίγες, αλλά αναρίθμητες ήταν και είναι, οι πρόσφυγες των πολιτών που έλαβαν χώρα τα χρόνια αυτά, κατά των μέτρων και των περικοπών στις ζωές τους, με αποπειροελαχιστα από αυτά να δικαιώνονται. Η κρίση και τα μέτρα συνεχίζονται, μαζί με την αδιαφορία της δικαστικής λειτουργίας για τα όσα βιώνουν οι πολίτες από αυτά που κρίνουν ως νόμιμα και συνταγματικά.
 
Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας η δικαστική απόφαση που δικαιώνει τις προσφυγές 100 πρώην βουλευτών για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου αναδρομικά για την χρονική περίοδο από το 2009 και εφεξής. Η απόφαση αυτή αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εκτελεστεί, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 εκατομμύρια ευρώ αν εκδικαστεί και τελεσιδικήσει το σύνολο των προσφύγων (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοτηθεντες βουλευτές ή μέλη των οικογενειών τους (στην περίπτωση που οι ίδιοι έχουν αποβιώσει).
 
Η Κυβέρνηση φέρεται σύμφωνα με τον Tύπο, να εξετάζει την εξόφληση των αναδρομικών που επιδικαζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω. Ή άλλως εξετάζεται η εξόφληση με καταβολή ετησίως ποσού σε αναλογία του συνολικού που οφείλεται σε έκαστο δικαιούχο. Σε κάθε περίπτωση όμως η συνολική διάρκεια εξόφλησης αναμένεται να ανέλθει σε έως και 5 έτη.
 
Πράγματι κάθε πολίτης όπως και ο βουλευτής ή ο πρώην βουλευτής έχει δικαιώματα και μπορεί να διεκδίκησει την ενάσκηση τους δικαστικά αν θεωρεί ότι αυτά θίγονται. Πράγματι μπορεί εν προκειμένω κάποια νομική αβελτηρία να δημιουργεί το έδαφος για δικαίωση αυτών των βουλευτών και καταβολή αναδρομικών. Πέραν όμως των ζητημάτων νομικής τάξης, υπάρχουν και αυτά της ηθικής προσέγγισης. Διότι στα πλαίσια όλης αυτής της ζοφερής οικονομικής κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, οι βουλευτές αυτοί, θα μπορούσαν να παραιτηθούν των οικονομικών αξιώσεων τους έναντι ενός κράτους που διαρκώς πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις και παράλληλα πνιγεί στους φόρους τους πολίτες του. Συνεπώς για λόγους σεβασμού και μόνο των όσων βίωναν και βιώνουν οι πολίτες, τέτοιες αξιώσεις δεν θα έπρεπε να παρουσιάζονται και να προκαλούν δικαίως την κοινωνία.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα