Για τον Benoît Hamon του Γ. Βαρουφάκη

Πριν μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης με άλλους γάλλους προοδευτικούς, ο Benoît Hamon συνόψισε τον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη: «Οι κυβερνήσεις [της ΕΕ] μπορούν να αλλάζουν, εξήγησε, αλλά όχι οι πολιτικές τους.» Από τότε, ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Παιδείας, έχει εργαστεί για την ανάπτυξη προτάσεων πολιτικής συνεισφέροντας στη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ (Γαλλία) όσο και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα από την τρέχουσα καταστροφική κοινωνικοοικονομική δίνη.
Από τις εκκλήσεις του για ένα βασικό εισόδημα (basic income) και τις ευαισθητοποιημένες προτάσεις τoυ για τους πρόσφυγες, μέχρι τις ιδέες του για να κάνει το γαλλικό κοινοβούλιο περισσότερο αντιπροσωπευτικό, η υποψηφιότητα του Benoît ενσαρκώνει τις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες που είναι και δικές μας. Όπως ένας αυξανόμενος αριθμός των ευρωπαίων προοδευτικών, έτσι και ο Benoît έχει αγκαλιάσει την ιδέα της «ορθολογικής ανυπακοής» του DiEM25, ως μέσο πρόκλησης θετικών εξελίξεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει όλοι να είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική του να είναι ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, είχα μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τον Benoît στο Παρίσι. Το DiEM25 επιθυμεί να διερευνήσει με περισσότερες λεπτομέρειες κάποιες προοδευτικές προτάσεις που ίδιος προωθεί (νομίζω για παράδειγμα, ότι το σχέδιο παγκοσμίου εισοδήματος θα μπορούσε να επωφεληθεί από την πρόταση του DiEM25 για το καθολικό δικαίωμα σε ένα έσοδο από κεφάλαιο). Έμεινα ικανοποιημένος από τη συνομιλία μας και από τη θέληση του Benoît να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μία Προοδευτική Διεθνή που θα σώσει την ίδια την ΕΕ.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται συχνά στο θαυμασμό του Benoît για τον Muhammad Ali – έχει μια αφίσα του θρυλικού μπόξερ και ακτιβιστή στο γραφείο του. Και βρίσκω το συγκεκριμένο σύμβολο να αρμόζει στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης που αφορά στο ενδεχόμενο να γίνει ο Benoît ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.
Θάρρος, Benoît ! Όπως είπε ο Ali :
« Το αδύνατο δεν είναι ένα γεγονός. Είναι μία άποψη. Το αδύνατο δεν είναι μία δήλωση. Είναι μία πρόκληση. Το αδύνατο είναι μία πιθανότητα. Το αδύνατο είναι προσωρινό. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.»

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα