Για το πόθεν έσχες των δικαστικών

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Υπουργική Απόφαση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Μεταξύ των όσων έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικό, συμπεριλαμβάνεται και η υποβολή πόθεν έσχες των δικαστικών και ιδίως των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, το Συμβούλιο της Επικρατείας μεταξύ άλλων έκρινε ότι «ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των δικαστικών συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος και πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συνταγματικών επιβαλλόμενη ανεξαρτησία τους έναντι των οργάνων των δύο άλλων λειτουργιών, συνεπώς το επιφορτισμένο με τον έλεγχο όργανο πρέπει να συγκροτείται, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανωτάτους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων».
Πράγματι στο άρθρο 26 του Συντάγματος μας κατοχυρώνεται η τριμερής διάκριση των κρατικών λειτουργιών και κατά την παράγραφο 3, «η δικαστική ασκείται ανεξάρτητα από τα δικαστήρια της χώρας».  Η ερμηνεία όμως, ότι στην εν λόγω λειτουργική ανεξαρτησία, υπάγεται «ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης» των δικαστικών λειτουργών, επειδή «συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος»  είναι πραγματικά πρωτάκουστη.
Με αυτή τη λογική, θα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργεί να αποφαίνονται και για τις απολαβές τους, αφού η «περιουσιακή τους κατάσταση» συνιστά interna corporis της δικαστικής λειτουργίας (κάτι το οποίο μάλιστα έχουν ήδη κάνει όταν έκριναν ως αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές των μισθών τους)!
Πέραν όμως αυτού, η απόφαση του ΣτΕ παραβλέπει την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, όπως και τη λογική του ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες δεν μπορεί να γίνεται από τους ίδιους, τους ελεγχόμενους!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικαστικοί προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την θέση τους από τους πολίτες, είναι χαρακτηριστική η κήρυξη ως αντισυνταγματικών των μισθολογικών περικοπών του μνημονίου στους δικαστικούς, τη στιγμή που κρίνονταν συνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους απλούς πολίτες.
Εμείς στο DiEM25, θέλουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη που θα αποτελείται από δικαστικούς που θα αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους, ως ίσους πολίτες, οι οποίοι θα είναι λειτουργοί και θα δικάζουν αδέκαστοι και αμερόληπτοι, τόσο τους άλλους, όσο και τα ίδια συμφέροντα τους.
 
Άρθρο του Μιχάλη Κριθαρίδη, δικηγόρου και μέλους του DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα