Για το πόθεν έσχες των δικαστικών

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Υπουργική Απόφαση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Μεταξύ των όσων έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικό, συμπεριλαμβάνεται και η υποβολή πόθεν έσχες των δικαστικών και ιδίως των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, το Συμβούλιο της Επικρατείας μεταξύ άλλων έκρινε ότι «ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των δικαστικών συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος και πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συνταγματικών επιβαλλόμενη ανεξαρτησία τους έναντι των οργάνων των δύο άλλων λειτουργιών, συνεπώς το επιφορτισμένο με τον έλεγχο όργανο πρέπει να συγκροτείται, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανωτάτους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων».
Πράγματι στο άρθρο 26 του Συντάγματος μας κατοχυρώνεται η τριμερής διάκριση των κρατικών λειτουργιών και κατά την παράγραφο 3, «η δικαστική ασκείται ανεξάρτητα από τα δικαστήρια της χώρας».  Η ερμηνεία όμως, ότι στην εν λόγω λειτουργική ανεξαρτησία, υπάγεται «ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης» των δικαστικών λειτουργών, επειδή «συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος»  είναι πραγματικά πρωτάκουστη.
Με αυτή τη λογική, θα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργεί να αποφαίνονται και για τις απολαβές τους, αφού η «περιουσιακή τους κατάσταση» συνιστά interna corporis της δικαστικής λειτουργίας (κάτι το οποίο μάλιστα έχουν ήδη κάνει όταν έκριναν ως αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές των μισθών τους)!
Πέραν όμως αυτού, η απόφαση του ΣτΕ παραβλέπει την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, όπως και τη λογική του ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες δεν μπορεί να γίνεται από τους ίδιους, τους ελεγχόμενους!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικαστικοί προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την θέση τους από τους πολίτες, είναι χαρακτηριστική η κήρυξη ως αντισυνταγματικών των μισθολογικών περικοπών του μνημονίου στους δικαστικούς, τη στιγμή που κρίνονταν συνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους απλούς πολίτες.
Εμείς στο DiEM25, θέλουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη που θα αποτελείται από δικαστικούς που θα αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους, ως ίσους πολίτες, οι οποίοι θα είναι λειτουργοί και θα δικάζουν αδέκαστοι και αμερόληπτοι, τόσο τους άλλους, όσο και τα ίδια συμφέροντα τους.
 
Άρθρο του Μιχάλη Κριθαρίδη, δικηγόρου και μέλους του DiEM25

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ενιαίο Δημοκρατικό Κράτος: Η λογική λύση για την Παλαιστίνη

Μετά από 75 χρόνια εποικιστικής αποικιοκρατίας, το ΕΔΚ αποτελεί τον αντίποδα του Σιωνιστικού εγχειρήματος

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πτώχευσε η Καλιφορνέζικη τράπεζα SVB και πυροδότησε τραπεζική κρίση; Επιστρέφουμε στο 2008;

Κάθε συστημική τραπεζική κρίση έχει μια αφορμή που την πυροδοτεί. Στην περίπτωση της SVB, ο λόγος που πτώχευσε είναι διττός

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023 – Η επόμενη μέρα: Η θέση του DiEM25 Κύπρου

Μετά από ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, το DiEM25 στην Κύπρο ετοιμάζεται να αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα

Φασιστική Τραμπούκικη επίθεση κατά του Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ.

Διαβάστε περισσότερα