Yanis Varoufakis Press Conference Barcelona

Γ.Βαρουφάκης: H Kαταλονία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί στη Βαρκελώνη, ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε μια πρόταση για μια ευρωπαϊκή απάντηση στην καταλανική κρίση, η οποία θα συζητηθεί από τα μέλη του κινήματος μας, έτσι ώστε το DiEM25 να καταθέσει επίσημη πανευρωπαϊκή πολιτική πρόταση στο ζήτημα των περιφερειών που αναζητούν ανεξαρτησία.
Εδώ είναι η πλήρης δήλωση του Γιάνη:
Η απάντηση της ΕΕ στην κρίση στην Καταλονία ήταν υποκριτική (παρενέβη στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας κλπ.) και λογικά ασυνάρτητη (με το να κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι είναι μια ένωση κρατών, παρακινεί  την  Καταλονική ανεξαρτητοποίηση). Επιπλέον, η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη συσσώρευση της δυσαρέσκειας που οδήγησε στην τρέχουσα κρίση στην Καταλονία – μέσω της λιτότητας και της διάσωσης μεγάλων τραπεζών. Ήρθε η ώρα να εξευρωπαϊσουμε την επίλυση ενός προβλήματος που είναι ευρωπαϊκό τόσο στη φύση όσο και στις αιτίες του.
Κάθε περιφερειακή κυβέρνηση που ζητά τη στήριξη της ΕΕ για την πραγματοποίηση ενός νομικά δεσμευτικού δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας πρέπει να συμμορφώνεται με αυτές τις έξι προϋποθέσεις:
1. Οι εκλογές της περιοχής πρέπει πρώτα να κερδηθούν (με απόλυτη πλειοψηφία των ψηφοφόρων) από ένα κόμμα (ή έναν συνασπισμό κόμματος) που προτείνει ένα τέτοιο δημοψήφισμα.
2. Κάθε μεταγενέστερο δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί, σε συντονισμό με την ΕΕ το νωρίτερο ένα χρόνο μετά την εκλογή, ώστε να υπάρξει μια κατάλληλη, νηφάλια συζήτηση.
Προκειμένου η ΕΕ να επικυρώσει το δημοψήφισμα και για να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οποιοδήποτε νέο κράτος που θα προκύψει από ένα τέτοιο δημοψήφισμα, το σύνταγμα του νέου κράτους πρέπει να δεσμευτεί:
3. Ότι εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ του νέου κράτους και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της υπόλοιπης «παλιάς» χώρας
4. Ότι παρέχει στους πολίτες του το δικαίωμα (αλλά όχι την επιβολή) ιθαγένειας του νέου κράτους, της «παλαιάς» χώρας ή / και της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
5. Ότι θα συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη διατήρηση τουλάχιστον του ίδιου επιπέδου φορολογικών μεταβιβάσεων προς την υπόλοιπη χώρα με τη μορφή χρηματοδότησης επενδύσεων που διοχετεύεται υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ), στις φτωχότερες περιοχές της παλιάς χώρας.
6. Ότι θα συνεργάζεται με τις Ευρωπαϊκές αρχές με σκοπό την εξάλειψη κάθε εμπορικού πλεονάσματος ή ελλείμματος με την «παλιά» χώρα καθώς και με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει στους πολίτες μιας ευρωπαϊκής περιφέρειας να επιδιώκουν την ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, καμία περιοχή δεν μπορεί να προσβλέπει στην ανεξαρτητοποίησή της και, ταυτόχρονα, στην προσχώρηση σε μια δημοκρατική και εύρυθμη Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να σέβεται τις βασικές αρχές μιας δημοκρατικής και εύρυθμης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Μία εκτενέστερη εκδοχή της πρότασης του Γιάνη, η οποία θα πυροδοτήσει μία συζήτηση μεταξύ των μελών του DiEM25,θα δημοσιευτεί σύντομα.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα