Εκστρατεία: #TheGreekFiles

Τι φοβάστε κύριε Ντραγκι;

Δημοσιεύστε #TheGreekFiles!

Λάβε συμμετοχή στην εκστρατεία: Απαίτησε κι εσύ από την ΕΚΤ την δημοσιοποίηση γνωμοδότησης που έλαβε για τη νομιμότητα του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών το 2015.

Σε τι αφορά η εκστρατεία

Βαθιά σε ένα θησαυροφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει μια γνωμοδότηση #TheGreekFiles σχετικά με τις ενέργειες της ΕΚΤ προς την Ελλάδα το 2015 που θα μπορούσε να στείλει δονήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ως Ευρωπαίος φορολογούμενος, έχετε πληρώσει για αυτά τα έγγραφα. Αλλά το αφεντικό της ΕΚΤ, το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Mario Draghi, λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά.

Έτσι, ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ευρωβουλευτής Fabio de Masi, μαζί με μια ευρεία συμμαχία πολιτικών και ακαδημαϊκών, έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν αίτημα για την ελεύθερη πρόσβαση και παροχή σε πληροφορίες που κατέχει η ΕΚΤ.

Αν Mario αρνηθεί, η εκστρατεία θα μπει στο επόμενο επίπεδο, και θα εξετάσει όλες τις επιλογές – συμπεριλαμβανομένης της νομικής δράσης- ώστε να καταστήσουν αυτές τις ζωτικής σημασίας πληροφορίες, διαθέσιμες στο κοινό.

Υποστήριξε το αίτημά τους για απελευθέρωση κρίσιμων εγγράφων που πληρώνονται από τους φορολογούμενους, με την υπογραφή της παρούσας αναφοράς τώρα!

Υποστηρικτές

Benoît Hamon, Katja Kipping and Gesine Schwan

Benoît Hamon, Katja Kipping and Gesine Schwan

Το DiEM25 σας καλεί να προσυπογράψετε επίσημο αίτημα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να δημοσιοποιήσει νομική γνωμοδότηση που ο ίδιος ζήτησε για το εάν οι δύο αποφάσεις με τις οποίες η ΕΚΤ οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το καλοκαίρι του 2015 ήταν σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και το καταστατικό της ΕΚΤ.

Το αίτημα θα κατατεθεί από τους κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη, εκ μέρους του DiEM25, και του ευρωβουλευτή της Die Linke και του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς Fabio De Masi. Συνυπογράφουν οι:

 • Benoît Hamon, Υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος για τη Γαλλική Προεδρία, 2017
 • Katja Kipping, Συμπρόεδρος, Die Linke, Γερμανία
 • Gesine Schwan, δύο φορές υποψήφια του SPD για την Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Πρόεδρος του Viadrina European University

με την υποστήριξη πανεπιστημιακών καθηγητών συμπεριλαμβανομένων των

 • Klaus Dörre, Πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller, Jena, Γερμανία
 • James K. Galbraith, Πανεπιστήμιο του Texas, Austin, ΗΠΑ
 • Rudolf Hickel, Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία
 • Gustav A. Horn, Hans-Böckler-Stiftung, Γερμανία
 • Aidan Regan, University College Dublin, Ιρλανδία
 • Jeffrey Sachs, University of Columbia, ΗΠΑ
 • Joseph Vogl, Πανεπιστήμιο Humboldt, Γερμανία
 • Arthur Gibson, Πανεπιστήμιο του Cambridge, Βρετανία

Ιστορικό: Τι είναι το #TheGreekFiles;

Το 2015, δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές (capital controls), με ανυπολόγιστο κόστος για την ελληνική οικονομία και με αποτέλεσμα την επιβολή νέων υφεσιακών και αντικοινωνικών μέτρων που βύθισαν την Ελλάδα ακόμα βαθύτερα στην γενικευμένη πτώχευση.

Το επιχείρημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και του Προέδρου της κ. Μάριο Ντράγκι, ήταν ότι η ΕΚΤ έδρασε νομίμως, τεχνοκρατικά και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα. Όμως, όπως μάθαμε από πηγές εντός της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για την νομιμότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ. Για αυτό τον λόγο παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας, επί πληρωμή, νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο.

Τον Ιούλιο του 2015 ζητήσαμε αντίγραφο εκείνης της νομικής γνωμάτευσης από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών για να ρίξει φως στην νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης που θέτει ερωτήματα για την πολιτική ανεξαρτησία της ΕΚΤ και για το κατά πόσον η λαϊκή κυριαρχία χωρών σε «πρόγραμμα» είναι συμβατή με την δυνατότητα της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζές τους όταν οι κυβερνήσεις τους δεν «συμμορφώνονται» με τις επιταγές της.

Ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω νομική γνωμάτευση επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα της γνωμάτευσης του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου.

Η γνωμοδότηση του Καθηγητή Andreas Fischer-Lescano, καθώς μια συνολική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι δύο αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ παραβιάσαν το καταστατικό και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, διατίθενται στην ιστοσελίδα του DiEM25 – βλ. εδώ.

Γιατί η ΕΚΤ οφείλει να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότηση;

Η γνωμοδότηση του Καθηγητή Fischer-Lescano ήταν κατηγορηματική: Η ΕΚΤ δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα ώστε να μπορεί να αρνηθεί την δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειές της και, συνεπώς, η άρνηση του κ. Ντράγκι παραβιάζει τις αρχές διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση (freedom of information).

Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας μακράς εκστρατείας υπέρ της διαφάνειας και του εκδημοκρατισμού της Ευρώπης

Ενημερώσου από αυτή τη σελίδα, καθώς θα αναλάβουμε περεταίρω πρωτοβουλίες για τις οποίες θα χρειαστούμε τη βοήθειά σου.

Υπογράψτε την αίτηση!

Change.Org #TheGreekFilesWe need to send a loud message of unity, support and strength on this campaign.

Sign the petition now and share it with your contacts and social media networks using the #TheGreekFiles hashtag!

Δραστηριοποιήσου!

Be one of us!Become a member, organise/join public events, discussions and demonstrations with your nearest DiEM25 volunteer group to strengthen our call to release #TheGreekFiles.

Συνεισέφερε κι εσύ!

Donate today!

Because DiEM25 is solely funded by you – our members and grassroots activists. Your support and involvement is helping us transform our Union. Our struggle depends on you.