Η ΕΚΤ μας συμβουλεύει πως "θα βγούμε από την κρίση" όταν η ίδια κερδίζει 8 δις από τη συνέχισή της!

Σε άρθρο του με τίτλο: “Κέρδη 7,8 δις. € της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων” ο αρθρογράφος των Financial Times Mehreen Khan αναφέρει:
Σε ερώτηση μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου, η ΕΚΤ, με γραπτή της απάντηση δήλωσε ότι κατά την περίοδο 2012-2016, η διακράτηση των ομολόγων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς τίτλων και διασφαλίσεων (SMP) έχει αποφέρει στα ταμεία της ένα νέο καθαρό έσοδο της τάξης των 7,8 δισ. € από τις διαφορές των επιτοκίων.  Γενικά, αυτά τα κέρδη της ΕΚΤ από όλα τα εθνικά ομόλογα, αναδιανέμονται στις 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα SMP εγκαινιάστηκε στην αρχή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης το 2010 και μεγάλωσε τόσο ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει το ιταλικό και ισπανικό κυβερνητικό χρέος το 2011. Σχεδιάστηκε με σκοπό να χαλαρώσει την πίεση που ασκούσαν οι αγορές στο κόστος δανεισμού των κρατών της Ευρωζώνης και προλείανε το έδαφος για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που ξεκίνησε το 2015.
Αυτά τα νέα για τα δισεκατομμύρια ευρώ των κερδών της ΕΚΤ, είναι πιθανό να εξαγριώσουν τους σκληροπυρηνικούς στην ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι, εδώ και καιρό, προτρέπουν συνεχώς την ΕΚΤ να επιτρέψει την συμμετοχή της Ελλάδας στο τρέχον πακέτο του QE.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, στις συνομιλίες για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα κέρδη του προγράμματος SMP έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης. Τον περασμένο Μάη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πρότειναν να επιστρέψουν τα κέρδη του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα, στην Αθήνα, ώστε να απαλύνουν την πίεση ρευστότητας της χώρας.
Η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το QE, ενώ βρίσκεται στο 3ο πακέτο διάσωσης, το οποίο και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Αύγουστο. Η ΕΚΤ επιμένει ότι οποιαδήποτε ένταξη στο πρόγραμμα QE θα προκύπτει μόνο εάν ολόκληρο το μέγεθος του χρέους (180% περίπου) καταστεί βιώσιμο.
Τα περισσότερα από τα 300 δισ. € του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια διεθνών παρά ιδιωτικών πιστωτών. Μια ανάλυση της Jubilee Dedt Campaign το 2015, εκτιμούσε ότι τα κέρδη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου σε 2,5 δισ. €.
Την Πέμπτη, η ΕΚΤ, κατά την ανακοίνωσή της, δεν αποσαφήνισε λεπτομέρειες αναφορικά με τον όγκο των κερδών που έχουν συσσωρευθεί μέσω της συμφωνίας της με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, γνωστής ως ANFA (Agreement on Net Financial Assets).
«Πρόκεται για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και είναι εκτός της δικαιοδοσίας της ΕΚΤ» δήλωσε η κεντρική τράπεζα. Προσέθεσε ότι οι αποφάσεις της για το τι θα κάνει με τα κέρδη, θα ληφθούν από τις εθνικές τράπεζες των κρατών-μελών.
«Οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση για τη μεταφορά στην Ελλάδα ενός ποσού, ίσου με το καθαρό έσοδο της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ ή των κατά χώρα καταστημάτων της, αλλά στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης» δήλωσε σε γράμμα της η ΕΚΤ, που έφερε την υπογραφή του Mario Draghi.
Ο Leo Hoffmann-Anthelm, όπως δήλωσε στο Transparency International, η συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, την έχει οδηγήσει σε «σύγκρουση συμφερόντων».
«Η ΕΚΤ, με το ένα χέρι της αναμένει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων, ενώ με το άλλο εγκρίνει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Η Τράπεζα κάθεται κυριολεκτικά, σε όλες τις μεριές του τραπεζιού», δήλωσε ο κ. Hoffmann-Axthelm.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα

O Γιάνης Βαρουφάκης, ο Jeremy Corbyn και η Ece Temelkuran παρουσιάζουν τη Διακήρυξη της Αθήνας

Ο Πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζουμε το νέο μανιφέστο: Ξημερώνει μια νέα μέρα, με ένα νέο DiEM25

Το κίνημά μας χάραξε νέα πορεία. Πιο ριζοσπαστική, πιο συγκρουσιακή, πιο αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Φώναξε με το DiEM25: Don’t paint it Green!

To DiEM25 ενάντια στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα