Η εσωτερική ψηφοφορία για κάθοδο σε εκλογές του DiEM25 κι ένας διάλογος για την αναθεώρηση των Οργανωτικών Αρχών: Η δημοκρατία στην πράξη!

Καθώς η κρίση στην Ευρώπη μονιμοποιείται, τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα για την δημοκρατία παντού – στην χώρα μας, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ευρώπη. Τώρα είναι η στιγμή που το DiEM25 πρέπει να παίξει τον ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε: να γίνει ο καταλύτης εκδημοκρατισμού των διαδικασιών που καθορίζουν τις ζωές μας και την ανάκτηση λαϊκής κυριαρχίας σε όλα τα επίπεδα (περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό). Για να παίξει όμως το DiEM25 αυτόν τον ρόλο απαιτούνται συνεχείς βελτιώσεις στον τρόπο οργάνωσης της πολιτικής μας δράσης. Ποιες θα είναι αυτές αποτελεί το αντικείμενο του εσωτερικού μας διαλόγου. Γιατί, όπως λέμε στο DiEM25, η δημοκρατία αρχίζει στο σπίτι μας.
 
Ένας διάλογος για την αναθεώρηση των Οργανωτικών μας Αρχών
 
Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του DiEM25 κατέθεσε προς ψήφιση τρεις προτάσεις αναθεώρησης των Οργανωτικών Αρχών του κινήματος οι οποίες αφορούν:
 

  1. Την πρόβλεψη για δημιουργία Θεματικών Αυθόρμητων Ομάδων (συμπληρωματικά στις Αυθόρμητες Ομάδες που βασίζονται στην γεωγραφική εγγύτητα των μελών τους), έτσι ώστε μέλη μας με κοινά θεματικά ενδιαφέροντα απ’ όλη την Ευρώπη να μπορούν να ιδρύουν αυθόρμητες ομάδες που θα επεξεργάζονται από κοινού τις πολιτικές θέσεις/προτάσεις που θέλουν να προτείνουν στο υπόλοιπο DiEM25.
  2. Κανόνες λειτουργίας των Εθνικών Επιτροπών: Στο κείμενο των ισχυόντων Οργανωτικών Αρχών οι Εθνικές Επιτροπές αναφέρονται χωρίς όμως να προσδιορίζονται οι αρχές λειτουργίας τους. Τώρα που αρκετές Εθνικές Επιτροπές λειτουργούν, η ΣΕ έκρινε πως απαιτείται ο προσδιορισμός κανόνων λειτουργίας και εκλογής τους.
  3. Κανόνες για τις εσωτερικές μας ψηφοφορίες: Είμαστε όλοι περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο συναποφασίζουμε, πανευρωπαϊκά, για όλα τα καίρια ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την στάση μας στις Βρετανικές εκλογές, στο Ιταλικό δημοψήφισμα ή τα εσωτερικά μας οργανωτικά ζητήματα. Επειδή όμως έχουν προκύψει ορισμένα ζητήματα όσον αφορά τους κανόνες αυτών των ψηφοφοριών, η ΣΕ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις επ΄ αυτού.

 
Δείτε τις προτάσεις αναθεώρησης των Οργανωτικών Αρχών του DiEM25 στους ακόλουθους συνδέσμους: για τις Θεματικές ΑΟ, για τις Εθνικές Επιτροπές και για τις Εσωτερικές μας Ψηφοφορίες.
 
Επειδή στις δημοκρατικές διαδικασίες κάθε πρόταση έχει και τον αντίλογό της, είναι σημαντικό ότι αυτές οι προτάσεις της ΣΕ συζητιούνται έντονα μεταξύ των μελών μας. Ακολουθεί ένας χαρακτηριστικός διάλογος – η τοποθέτηση του μέλους του DiEM25 Απόστολου Γωγάκου για τον λόγο που ψήφισε ΟΧΙ στις προτάσεις της ΣΕ και η απάντηση του μέλους της ΣΕ Γιάνη Βαρουφάκη.
 
Γιατί ψήφισα ΟΧΙ στις αλλαγές των Οργανωτικών μας Αρχών, του Απόστολου Γωγάκου, μέλους του DiEM25
 
Μόλις μου ήρθε email από το Diem25 για να ψηφίσουμε και να τροποποιήσουμε τις οργανωτικές μας αρχές σύμφωνα με πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς το έχετε ήδη λάβει.
Πρώτα από όλα η συζήτηση για τις τροποποιήσεις ξεκίνησε μόλις 2 μέρες πριν συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή είναι πρώιμη και προτείνεται χωρίς επαρκή διάλογο και αιτιολόγηση.
Δεύτερον, με τις τροποποιήσεις, εισάγεται ως έννοια η «κάθετη ενσωμάτωση» των ομάδων στην Σ.Ε. και περιλαμβάνονται νέοι περιορισμοί ως προς την δράση των Αυθόρμητων Ομάδων, που δεν υπάρχουν στις Οργανωτικές μας Αρχες. (π.χ. ως 50 μέλη).
Τρίτον, νομιμοποιείται ο διορισμός των Προσωρινών Εθνικών Επιτροπών απευθείας από την Σ.Ε. αντί να γίνει ψηφοφορία. Αρχικά, θα οργανωθεί από την ΣΕ μια Προσωρινή Εθνική Επιτροπή (PNC) αντίθετα με όσα είχαμε αποφασίσει στην ομάδα Αθήνα 1 για εκλογή και κλήρωση της Π.Ε.Ε. (βλ πρακτικά από 25/4/2017)
Τέλος, ενισχύεται ο ρόλος της Σ.Ε. η οποία «θα πρέπει να αποφασίσει αν η εξέταση της συγκεκριμένης πρότασης (που κατατέθηκε από τα μέλη) είναι προς το συμφέρον του κινήματος». και άρα η τελευταία θα τεθεί ως επιλογή σε ενδεχόμενη ψηφοφορία.
Με λίγα λόγια, αν οι αλλαγές στις οργανωτικές αρχές ψηφιστούν δε θα έχουμε πλέον Συντονιστική αλλά κεντρική Επιτροπή όπως οι υπόλοιποι παραδοσιακοί και ξεπερασμένοι πολιτικοί οργανισμοί/κόμματα που γνωρίζουμε.
Το μέλλον του Κινήματος Εκδημοκρατισμού της Ευρώπης είναι στα χέρια σας.
 
Μια απάντηση στον Απόστολο Γωγάκο, του Γιάνη Βαρουφάκη, μέλους της ΣΕ του DiEM25
 
Αγαπητέ Απόστολε, Επίτρεψέ μου να εστιάσω σε κάθε ένα από τα σημεία της αιτιολόγησης του ΟΧΙ σου ξεκινώντας με το επιχείρημα ότι δεν δόθηκε αρκετός χρόνος για τον απαιτούμενο διάλογο. Οι τρεις αλλαγές/προσθήκες που προτείνει η ΣΕ συζητιούνται στο DiEM25 μήνες τώρα, για να μην πω από την ίδρυση του κινήματος. Η ίδια η ψηφοφορία διαρκεί μια ολόκληρη εβδομάδα, δίνοντάς μας έτσι αρκετό χρόνο για περαιτέρω διάλογο (π.χ. την παρούσα ανταλλαγή απόψεων). Βέβαια, όποιος κρίνει ότι οι αλλαγές αυτές δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, μπορεί (όπως κάνεις εσύ) να ψηφίσει αρνητικά.
Περνώ στα της «κάθετης ενσωμάτωσης» και στους «νέους περιορισμούς» στην λειτουργία των αυθόρμητων ομάδων που, λες ότι, δεν υπήρχαν στις Οργανωτικές μας Αρχές. Ο φόβος σου ότι εγκαταλείπουμε τις βασικές αρχές και τον τρόπο λειτουργίας μας είναι αβάσιμος: Το DiEM25 εξ αρχής συνδύαζε την οριζόντια λειτουργία/ανάπτυξη (μέσω των αυθόρμητων ομάδων και των συνεχών ψηφοφοριών στις οποίες συμμετέχουν όλα τα μέλη) και την κάθετη λειτουργία (π.χ. την ΣΕ που στόχο έχει την συντονισμό όλων των δράσεων πανευρωπαϊκά – την ενσωμάτωσή τους δηλαδή!). Το ίδιο και όσον αφορά τους περιορισμούς υπο τους οποίους λειτουργούν οι αυθόρμητες ομάδες. Οι ισχύουσες Οργανωτικές Αρχές/Guidelines αναφέρουν ότι, ιδανικά, οι αυθόρμητες ομάδες πρέπει να αποτελούνται από 5 με 15 ενεργά μέλη. Το μόνο που προτείνουμε τώρα, που ιδρύονται οι Θεματικές Αυθόρμητες Ομάδες, είναι να θέσουμε ένα «ταβάνι» των… 50 μελών.
Περνώ τώρα στην έκφραση που χρησιμοποιείς «…νομιμοποιείται ο διορισμός των Προσωρινών Εθνικών Επιτροπών απευθείας από την Σ.Ε. αντί να γίνει ψηφοφορία». Πρόκειται για ατυχή έκφραση καθώς κάποιος κακόβουλος (και καραδοκούν πολλοί τέτοιοι, όπως γνωρίζεις) θα πει ότι οι ΠΕΕ ήταν «άνομες» ή «παράνομες» και τώρα η ΣΕ τις «νομιμοποιεί». Επί της ουσίας, η κατάσταση είναι απλή και δεν αφήνει περιθώριο για καλόβουλη διαφωνία: Όπως η πρώτη ΣΕ προέκυψε χωρίς εκλογές (όπως είναι φυσικό σε κίνημα το οποίο δεν είχε αρχίσει να λειτουργεί, να έχει μέλη, διαδικασίες, Οργανωτικές Αρχές κλπ), έτσι και οι πρώτες Εθνικές Επιτροπές, οι ΠΕΕ, δεν προέκυψαν από εκλογές. Και ακριβώς όπως τώρα (στον δεύτερο χρόνο ζωής του DiEM25) προχωρήσαμε στην εκλογή των μελών της ΣΕ, προχωρούμε και στην εκλογή των μελών των Εθνικών Επιτροπών. Το μόνο καινούργιο που προτείνεται τώρα είναι η προσθήκη στις Οργανωτικές Αρχές της εκλογικής διαδικασίας που έως τώρα δεν αναφερόταν.
Σ’ ένα σημείο του σημειώματός σου γράφεις ότι η συγκρότηση της ΠΕΕ του DiEM25 Eλλάδας έγινε «αντίθετα με όσα είχαμε αποφασίσει στην ομάδα Αθήνα 1 για εκλογή και κλήρωση της Π.Ε.Ε.». Εδώ παρατηρώ μια παρεξήγηση όσον αφορά τον ρόλο και την δικαιοδοσία μιας αυθόρμητης ομάδας. Η ομάδα Αθήνα 1, και η οποιαδήποτε ομάδα, έχει φυσικά το δικαίωμα να προτείνει στην ΣΕ τρόπους λειτουργίας και διορισμού της ΠΕΕ. Δεν μπορεί όμως να αποφασίζει για τις Εθνικές Επιτροπές. (Να άλλος ένας λόγος που είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των Οργανωτικών μας Αρχών: ώστε να αποφεύγονται τέτοιες παρεξηγήσεις!)
Με τα πιο πάνω κατά νου, το σχόλιο στο τέλος του σημειώματός σου ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μας επιστρέψουν σε ξεπερασμένα μοντέλα πολιτικής οργάνωσης δεν νομίζω ότι μπορεί να υποστηριχθεί.
Κλείνοντας θα ήθελα να προβώ σε μια έκκληση: Η χώρα μας ερημοποιείται σε μια Ευρώπη που παραπαίει. Το 2018 και το 2019 θα είναι κρίσιμα χρόνια. Στόχος των Οργανωτικών μας Αρχών είναι ένας: Να μας βοηθήσουν να πείσουμε ικανό αριθμό πολιτών ότι οι αρχές και οι προτάσεις πολιτικής του DiEM25 είναι η λύση. Αυτό απαιτεί την αντιμετώπιση των δημοκρατικών μας διαδικασιών όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως εργαλείο για να κάνουμε την διαφορά «εκεί έξω». Carpe DiEM25!
 
Θα συμμετάσχει το DiEM25 σε εκλογές; Αυτή την βδομάδα ψηφίζουμε
 
Καθ’ όλη την εβδομάδα 1-7 Νομεβρίου, τα μέλη του DiEM25 ψηφίζουμε πανευρωπαϊκά για το εάν και πως θα συμμετάσχουμε σε εκλογές, ένα ερώτημα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μπροστά στις ευρωεκλογές του 2019 οι οποίες δίνουν στο DiEM25 την προοπτική να καταθέσουμε στην κρίση των ευρωπαίων πολιτών, σε όλες τις χώρες ταυτόχρονα, την πρότασή μας για ένα Ευρωπαϊκό Νιου Ντιλ, την Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη.
 
Πατήστε εδώ για περισσότερα όσον αφορά τις διαφορετικές προτάσεις και για το πως μπορείτε να ψηφίσετε αν είστε μέλος.
 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Δήλωση του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι προοδευτικοι άνθρωποι έχουμε ιερή υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον εξορμπανισμό της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καταδικάζει ένα ακόμα παράδειγμα της απάνθρωπης πρακτικής των επαναπροωθήσεων

Άλλο ένα παράδειγμα της πρακτικής των εγκληματικών επαναπροωθησεων έφτασε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τους New York Times

Διαβάστε περισσότερα

DiEM25 στην Κύπρο – Πολιτιστικό Αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Λεμεσό, το πολιτιστικό αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι, από το DiEM25 στην Κύπρο και ...

Διαβάστε περισσότερα

Με εντολή Μαρινάκη ΤΑ ΝΕΑ κόβουν συνέντευξη του Βαρουφάκη

Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στα «Νέα», που η ίδια η εφημερίδα ζήτησε, δεν θα δημοσιευτεί ποτέ στην εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα