The environmental disaster that doesn’t make headlines

Η οικολογική καταστροφή που δεν γίνεται πρωτοσέλιδο

Όταν μιλάμε για οικολογικές κρίσεις τείνουμε να δίνουμε κυρίως έμφαση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την λεγόμενη αλλιώς και κλιματική αλλαγή. Αν και αυτό παραμένει ένα ζωτικό θέμα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε άλλες ανησυχητικές περιβαλλοντικές υποθέσεις – όπως η υγεία των θαλασσών του πλανήτη.
 
Πρόσφατα η ΕΕ διοργάνωσε το συνέδριο “Our Ocean” πάνω στο θέμα. Ας ρίξουμε μια ματιά στους ομιλητές: πολλοί πρωθυπουργοί και πρόεδροι, ευρωπαίοι επίτροποι, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών και τραπεζίτες. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου συμπεριελάμβαναν νέες δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών, υποσχέσεις για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και περισσότερο θαλάσσιος χώρος να τεθεί υπό προστασία.
 
Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι αυτές οι υποσχέσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ο WWF εμφανίζεται προβληματισμένος. Λίγο πριν το συνέδριο, ο WWF δημοσίευσε μια αναφορά σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση του οικοσυστήματος της Μεσογείου. Ο μαζικός τουρισμός, οι κακές πρακτικές αλιείας και μη ρυθμισμένη θεσμικά εκμετάλλευση συνθέτουν ένα μη βιώσιμο μέλλον για την θαλάσσια μεσογειακή περιοχή.
 
Ο WWF πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων: την εξισορρόπηση και την αποκατάσταση του μεσογειακού οικοσυστήματος. Όπως έκανε και η Greenpeace. Παρ’όλα αυτά καμιά απο τις προτάσεις δεν συζητούνται και ούτε λόγος βέβαια για εφαρμογή τους. Τα μόνα που έχουμε είναι δεσμεύσεις και υποσχέσεις.
 
Πρέπει όλοι να αντιμετωπίζουμε κριτικά τα συνέδρια της ΕΕ που δεν φέρνουν στο τραπέζι των συνομιλιών όλες τις φωνές, που δεν προωθούν τον διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες και την επιστημονική κοινότητα, οι απόψεις των οποίων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά τα επείγοντα προβλήματα. Σαν DiEMers υποστηρίζουμε δράσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός βιώσιμου και ισορροπημένου περιβάλλοντος. Για αυτό το λόγο οι πράσινες τεχνολογίες και η περιβαλλοντική συνείδηση είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες της οικονομικής και κοινωνικής μας πολιτικής πλατφόρμας. Ας την υποστηρίξουμε!

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα