Polish Parliament Occupation

Η Πολωνία, δεν θα αφεθεί μόνη, του Igor Stokfiszewski

Σήμερα έληξε η επί τρεις εβδομάδες κατάληψη της αίθουσας της ολομέλειας της κάτω Βουλής του Πολωνικού Κοινοβουλίου, η οποία έλαβε χώρα από βουλευτές δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (του πρώην κυρίαρχου Platforma Obywatelska [Civic Platform] και του νέου φιλελεύθερου Nowoczesna [Modern]).
Αυτή η φάση της κοινοβουλευτικής κρίσης στην Πολωνία τελείωσε, αλλά η χώρα παραμένει βυθισμένη σε μία πολύ βαθύτερη – την κρίση διακυβέρνησης από την απολυταρχική ακροδεξιά, της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Οι βουλευτές ξεκίνησαν την κατάληψη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις αντιδημοκρατικές ενέργειες του κυρίαρχου ακροδεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης το οποίο, με την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας την Κυβέρνηση και την Προεδρεία της χώρας, σκοπεύει να υποτάξει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή εκατομμυρίων Πολωνών. Οδηγούμενο από συντηρητική, θρησκόληπτη και εθνικιστική ιδεολογία, το κόμμα παρακάμπτει τους κανόνες δικαίου, διαλύοντας τις βάσεις της δημοκρατικής πολιτείας και γκρεμίζοντας τους θεσμούς του πολιτικού διαλόγου.
Η κατάληψη ξεκίνησε όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκλείστηκε από τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού από τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου που προέρχεται από το Sejm. Η Αιτία: ο βουλευτής κρατούσε ένα πανό κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπέρ της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ενάντια στις πρόσφατες αποφάσεις των αρχών του κοινοβουλίου οι οποίες περιορίζουν τη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις διαδικασίες του Πολωνικού Κοινοβουλίου.
Αφού απεβλήθη ο βουλευτής, βουλευτές της αντιπολίτευσης απέκλεισαν το Βήμα της Αίθουσας της Ολομέλειας προκειμένου να διακόψουν τη συνεδρίαση. Η συνεδρίαση μεταφέρθηκε στην αίθουσα που συνεδριάζουν οι βουλευτές του Sejm όπου υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός (η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως παράνομη από βουλευτές της αντιπολίτευσης, πολλούς σχολιαστές και παρατηρητές, οι οποίοι εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσον ήταν παρόν ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μελών του κοινοβουλίου).
Τις επόμενες μέρες, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε εμπρός από το κτήριο του Πολωνικού Κοινοβουλίου υποστηρίζοντας τους βουλευτές που αντιστέκονταν. Οι βουλευτές συνέχισαν τη κατάληψη της αίθουσας της ολομέλειας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου οπότε η κατάληψη ανεστάλη προκειμένου να δοθεί περιθώριο για διάλογο επί των ζητημάτων της πρόσβασης των ΜΜΕ στις διαδικασίες του κοινοβουλίου και της νομιμότητας της έγκρισης του Πολωνικού προϋπολογισμού του 2017.
Η διαμαρτυρία των βουλευτών βρήκε την υποστήριξη χιλιάδων Πολωνών Πολιτών, κοινωνικών κινημάτων και της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Το DiEM25 παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην πολιτική κρίση της Πολωνίας. Εκφράζουμε την υποστήριξη μας στις διαμαρτυρίες των Πολωνών Πολιτών, παρέχοντας διεθνή υποστήριξη (μεταξύ άλλων) στην Απεργία των Γυναικών της 3ης οκτωβρίου 2016, κάνοντας σαφή τη βαθιά μας ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας στην Πολωνία.
Την ίδια ώρα, είμαστε μάρτυρες του πώς οι Θεσμοί της ΕΕ είναι ανίκανοι να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις δημοκρατικές δυνάμεις της Πολωνίας στη προσπάθεια τους να αντισταθούν στον ακροδεξιό απολυταρχισμό. Μέχρι τώρα κανένας Ευρωπαϊκός Θεσμός – ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε η Κομισιόν, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο έχει σαν επικεφαλή τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας – δεν έχει συνδράμει σε αυτή την τελευταία δημοκρατική προσπάθεια των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην Πολωνία. Η απραξία τους είναι άλλο ένα σύμπτωμα του ότι η ιδέα της ίδιας της Δημοκρατίας στην ΕΕ έχει σκουριάσει.
Ως εκ τούτου, εμείς, για άλλη μία φορά εκφράζουμε την υποστήριξη μας στα δημοκρατικά κινήματα, τις οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα στην Πολωνία, και καλούμε τους Ευρωπαίους Συμμάχους μας να μην εγκαταλείψουν τον Πολωνικό Λαό σε αυτή τη μάχη του για αξιοπρέπεια, ισότητα και δημοκρατία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στις 2 Ιανουαρίου ότι «Η Πολωνία θα αποδειχθεί μείζον πεδίο μάχης για την πρόοδο και την ελευθερία το 2017. Το DiEM25 θα είναι παρόν!» Καλούμε όλους του δημοκράτες της Ευρώπης να είναι παρόντες, εκεί, μαζί μας.
 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα