Μια αποτίμηση των πρώτων εκδηλώσεων του DiEM25 στην Ελλάδα

Από τις 29 Απρίλη στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, στις 19 Μάη στο Σπόρτιγκ της Αθήνας κι από εκεί στις 14 Ιούνη στο Αστόρια του Ηρακλείου, το DiEM25 πραγματοποίησε την πρώτη σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων στη χώρα που με τον αγώνα της ενέπνευσε την ίδρυσή του.
Ακριβώς επειδή η χώρα μας έχει γίνει το παράδειγμα εφαρμογής της πολιτικής που διαλύει την Ευρώπη, το μήνυμα του DiEM25 αποτελεί κίνδυνο για το καθεστώς της τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού. Γι’ αυτό δεχτήκαμε επιθέσεις σε πολιτικό επίπεδο από τα κόμματα, αλλά και σε επίπεδο προπαγάνδας από τα media του συστήματος.
Παρόλα αυτά ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία του DiEM25 , προσήλθε μαζικά στις εκδηλώσεις μας και κυρίως συμμετείχε ενεργά με τις ερωτήσεις, τις τοποθετήσεις και την έμπρακτη στήριξή του.

Μετά τη συνθηκολόγηση του 2015, οι Έλληνες έδειχναν να έχουν χάσει την ελπίδα τους. Είναι σημαντικό λοιπόν το ότι για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με την πολιτική πρόταση του DiEM25. Μια πολιτική πρόταση που προσφέρει, με τη Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, μία άμεση και βιώσιμη διέξοδο από τη σκοτοδίνη της χρεοδουλοπαροικίας.

 
Σε οικονομικό  και πολιτικό επίπεδο αποτελείται από 7 τομές που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των 3 βασικών στόχων που είναι:
(α)Η αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων.
(β)Η δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας.
(γ)Ο τερματισμός των αυτο-τροφοδοτούμενων περικοπών συντάξεων, επενδύσεων, μισθών.
Σε στρατηγικό επίπεδο η Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα υπηρετείται από τη στρατηγική της δημιουργικής ανυπακοής. Μια στρατηγική που επαναφέρει τη δημοκρατία στο προσκήνιο και είναι η μόνη που μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα και προοπτική στους λαούς Ελλάδας και Ευρώπης.

 
Οι πολίτες που βρέθηκαν κοντά μας έδειξαν ενδιαφέρον να συμβάλλουν και έμπρακτα στην ανάπτυξη ενός αναγκαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη κινήματος όπως το DiEM25. Πολλοί συνδέθηκαν στο website και ενεργοποίησαν τη διαδικασία εγγραφής και αρκετοί γράφτηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο επιτόπου.

Οι ερωτήσεις του κοινού κατέδειξαν τα προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου, που αντιλαμβάνεται ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει καταντήσει κενό γράμμα.

Η επικοινωνία όμως ήταν αμφίδρομη. Με την πλατφόρμα DiEM Voice δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να εκφραστούν και τα μηνύματα προβλήθηκαν στις οθόνες ώστε να τα δει όλο το κοινό.

 
Εκτός από τα παραπάνω, ήταν πολύ θετικό ότι άνθρωποι της τέχνης βρέθηκαν κοντά μας και βοήθησαν να περάσει το μήνυμα του DiEM25 και με το μοναδικό τρόπο που μπορεί η τέχνη να το κάνει.

Ευχαριστούμε λοιπόν το Νίκο Μαγδαληνό, τον Ψαραντώνη και όλους τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που είπαν αυτά που δε λέγονται με συμβατικό πολιτικό λόγο ,αν και εξόχως πολιτικά.
 
 

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Read more

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Read more

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Read more

It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο ...

Read more