Ομιλία Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντηση μελών του DiEM25 στην Αίγινα (Αύγουστος 2016)

Καλησπέρα,
Ο λόγος που είμαστε εδώ είναι απλός:
Η Ελλάδα ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται.
Κι η Ελλάδα θα ασφυκτιά όσο η Ευρώπη αποδομείται.
Κι η Ευρώπη θα αποδομείται όσο χώρες όπως η Ελλάδα ασφυκτιούν.
Πίσω από αυτή την δίνη της ελληνικής ασφυξίας και της ευρωπαϊκής αποδόμησης κρύβεται μια εντυπωσιακή συναίνεση παράτερων πολιτικών δυνάμεων: ο Δρ Σόιμπλε, η κα Μέρκελ, ο Πρόεδρος Ολάντ, αλλά και η σημερινή έκφανση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο καλός συνάδελφος μου Κώστας Λαπαβίτσας, ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς στις εκλογές του 2012 J.-L. Melenchon, ο εξαίρετος τ. Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας και συνιδρυτής της Die Linke Oskar Lafontaine. Όλοι τους συναινούν στην Ευρω-ΤΙΝΑ – στο δόγμα ότι εντός της ευρωζώνης, εντός της ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική των πολιτικών που ασφυκτιούν την Ελλάδα και αποδομούν την Ευρώπη.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο ελληνικός λαός μας εξουσιοδότησε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική. Ότι η Ελλάδα μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές Ασφυξίας και Αποδόμησης εντός του ευρώ εφόσον είμαστε αποφασισμένοι να λέμε ΟΧΙ σε αυτές μέχρι το τέλος – εφόσον δεν τρομοκρατηθούμε όταν μας απειλούν με έξωση από τοι ευρώ. Τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού, μέσω της πάγιας στρατηγικής του δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού, μας διαίρεσαν και κατάφεραν, έτσι, να πνίξουν την Άνοιξη της Αθήνας. Αποτέλεσμα; Η ασφυξία της Ελλάδας και η Αποδόμηση της Ευρώπης να ενταθούν. (Το Brexit και η επιταχυνόμενη ύφεση της Ελλάδας δεν ήταν παρά εύλογα συμπτώματα…)
Όμως, το πνεύμα εκείνης της Άνοιξης επιβίωσε. Μεταλαμπαδεύτηκε σε όλη την Ευρώπη. Από την Αθήνα στο Βερολίνο, στην Βαρκελώνη, στο Παρίσι, στο Δουβλίνο, στο Ελσίνκι, τον Λονδίνο, στην Λισαβόνα – σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης. Πήρε την μορφή του Κινήματος για την Δημοκρατία στην Ευρώπη – του DiEM25.
Μας λένε ότι αν ξανατολμήσουμε να αμφισβητήσουμε το Δόγμα της Ευρω-ΤΙΝΑ, που επιδεινώνει την δίνη Ασφυξίας-Αποδόμησης, θα μας πνίξουν και πάλι όπως έκαναν στην Αθήνα το 2015 – στην Μαδρίτη, στην Ρώμη ή όπου αλλού προκύψει αυτή η αμφισβήτηση. Τους απαντάμε: Κάντε το! Τίποτα δεν μας φοβίζει περισσότερο από την δίνη Ασφυξίας-Αποδόμησης, την μοναδική προοπτική που μας προσφέρετε.
Ευχαριστούμε που είστε απόψε εδώ για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε. Είναι σαν, όλοι μαζί, να επιβεβαιώνουμε ότι, από το αναθεματίζουμε το σκοτάδι, είναι προτιμότερο να ανάψουμε ένα κεράκι.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα