Ο αυταρχισμός επελαύνει στην Ουγγαρία: θύμα του και το μέλος DiEM25 Adrien Beauduin

Ο βελγο-καναδός φοιτητής και μέλος του DiEM25 Adrien Beauduin αντιμετωπίζει κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν φυλάκιση μέχρι 8 έτη, μετά τη σύλληψή του κατά τη διάρκεια αυθόρμητης διαδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου.
Ο Adrien Beauduin, διδακτορικός φοιτητής πάνω στο αντικείμενο των Σπουδών Φύλου στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, συνελήφθη μαζί με άλλους τέσσερις διαδηλωτές, με την κατηγορία της επίθεσης σε δημόσιο αξιωματούχο. Οι κατηγορίες που αποδίδει η αστυνομία στους πέντε συλληφθέντες κάνουν λόγο για επίθεσή τους σε αστυνομικό.
Σύμφωνα όμως με αυτόπτες μάρτυρες καθώς και με βίντεο και φωτογραφίες, ο Adrien Beauduin δεν επιτέθηκε σε κανέναν αστυνομικό. Το διαθέσιμο υλικό από τη διαδήλωση δείχνει ξεκάθαρα τον Beauduin να στέκεται ήρεμος πριν η αστυνομία κινηθεί επιθετικά προς το συγκεντρωμένο πλήθος.
«Κατηγορούμαι για ένα πολύ σοβαρό αδίκημα το οποίο δεν διέπραξα», δήλωσε ο Beauduin. «Φοβάμαι πολύ για το μέλλον μου και το μέλλον των συντρόφων μου διαδηλωτών».
Αν κριθεί ένοχος, ο Beauduin θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μεταξύ 2 ετών το λιγότερο έως 8 έτη το μέγιστο.
Στον Adrien Beauduin παρέχεται νομική υποστήριξη από την Ουγγρική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (TASZ). Σύμφωνα με τον δρ. Nehéz-Posony, τον δικηγόρο του Beauduin από το TASZ, η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί ακόμα, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα εντός του έτους. 
Η διαδήλωση της 12ης Δεκεμβρίου, που συγκέντρωσε χιλιάδες διαδηλωτές, πραγματοποιήθηκε ως διαμαρτυρία ενάντια στο νέο εργασιακό νόμο που πέρασε το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, ένα νόμο που δικαίως έχει ονομαστεί “Νόμος Δουλείας” από τα εργατικά συνδικάτα λόγω των εκτεταμένων απορρυθμίσεων στο εργασιακό καθεστώς των Ούγγρων εργαζομένων. Η διαδήλωση μετατράπηκε σε σύγκρουση όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα ενάντια των διαδηλωτών καθώς πλησίαζαν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.
Ο Beauduin είναι επίσης ακτιβιστής του Szabad Egyetem (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο), ενός κινήματος βάσης  που απαρτίζεται από φοιτητές από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της Βουδαπέστης, ένα κίνημα που οργανώνει και συντονίζει τους κοινούς αγώνες των Ούγγρων φοιτητών και εργαζομένων. Το κίνημα αμέσως μετά τις συλλήψεις εξέδωσε ανακοίνωση: “Υποστηρίζουμε την αθωότητα των συλληφθέντων φοιτητών και επισημαίνουμε ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες της 12ης Δεκεμβρίου συνελλήφθησαν από την αστυνομία αυθαίρετα και αναίτια. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ενάντια σε άδικους νόμους και παραβιάσεις της κοινοβουλευτικής διαδικασίας”.
Μετά την πρώτη διαδήλωση του Δεκεμβρίου, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά στη Βουδαπέστη μπροστά στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο και το μέγαρο της Ουγγρικής δημόσιας τηλεόρασης καθώς και σε πληθώρα άλλων πόλεων σε όλη τη χώρα.
Το ΜέΡΑ25 και το DiEM25 στέκονται στο πλευρό του συνοδοιπόρου Adrien Beauduin στον αγώνα του για τη Δημοκρατία και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σε όλους τους δημοκράτες που διαδηλώνουν ειρηνικά τις θέσεις τους.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα