Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τους προοδευτικούς δημάρχους της Ιταλίας Ντε Ματζίστρις και Ορλάντο

Η περιοδεία του DiEM25 στην Ιταλία που ξεκίνησε από το βορειότερο κομμάτι, κατέληξε στο νοτιότερο άκρο της γειτονικής χώρας, όπου ο Λορέντζο Μαρσίλι και ο Γιάνης Βαρουφάκης συνάντησαν διαδοχικά δύο δημάρχους που μας δείχνουν με το παράδειγμά τους πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο εφαρμογής μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής και να παραδειγματίσουν ολόκληρη την Ευρώπη.

Στη Νάπολι, ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, μίλησε για την ανάγκη να ακολουθηθεί στην Ευρώπη ένας άλλος δρόμος, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, με ισχυρή αυτοδιόικηση και πρωταγωνιστές τους πολίτες.

Αυτός ο δρόμος θα βρεθεί από τα κάτω ,με πλατιά συμμετοχή των πολιτών σε ένα κίνημα όπως το DiEM25, που έχει μια πολιτική πρόταση που αντιπαρατίθεται στον νεοφιλελευθερισμό και στο νεοφασισμό ταυτόχρονα, με μια προοπτική που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

 
Στο Παλέρμο, ο Λεολούκα Ορλάντο, γνωστός και ως ο δήμαρχος που νίκησε τη μαφία, δήλωσε ότι η παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη είναι επιβεβαίωση του δρόμου που κάνει η πόλη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κόντρα στο μίσος και τις διακρίσεις. Το Παλέρμο έχει γίνει σημείο αναφοράς στο θέμα της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης των προσφύγων.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει προσφυγικό πρόβλημα. Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει γιατί απλώς δεν υφίσταται ως Ένωση, έχοντας αφήσει μόνες τους τις χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες. Συνέχισε λέγοντας πως μια ήπειρος 500 εκατομμυρίων μπορεί άνετα να απορροφήσει τους μετανάστες αρκεί να φερθεί σαν μια πραγματική και δημοκρατική ένωση.

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ