Brian Eno

Ο Trump είναι ένα εγερτήριο σάλπισμα. Χαίρομαι που το DiEM25 είναι ήδη ξύπνιο –Brian Eno

Είχα βάλει στοίχημα με τον Αμερικανό φίλομου Stewart Brand ότι ο Trump θα κερδίσει. Μου έγραψε σήμερα το πρωί: «Προέβλεψες σωστά. Και εγώ προέβλεψα λάθος. Ωχ… Και τώρα τα περίεργα»
Τότε του απάντησα:
«Καλώς ήρθες στον μετα-φιλελεύθερο κόσμο. Νομίζω ότι γνωρίζω ακριβώς πως νοιώθεις – θυμάμαι το πρωινό μετά το Brexit, και τη συνειδητοποίηση ότι ζω σε μία χώρα για την οποία κατά βάθος δεν γνώριζα πλέον τίποτα.
Πρόκειται για μία γνήσια επανάσταση – αλλά μία από αυτές που δεν αναγνωρίσαμε διότι δεν είχαμε καμία σχέση με το ξεκίνημά της. Πάντα νομίζαμε ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο των πραγμάτων, αλλά αποδεικνύεται τελικά ότι δεν είμαστε. Εμείς και όχι αυτοί, βρισκόμαστε σε μία φούσκα.
Υπάρχουν καθόλου καλά νέα; Η αίσθηση μου μετά το Brexit– μετά το αρχικό σοκ και την απογοήτευση – είναι ότι υπάρχουν, μαζί με πολλούς κινδύνους και αβεβαιότητα. Η φιλελεύθερη Αμερική θα πρέπει τώρα να κοιτάξει σε βάθος τον εαυτό της, όπως κάνει και η φιλελεύθερη Αγγλία. Δεν έχειυπάρξει ποτέ τόσο πολλή κοινωνικοπολιτικήμελλοντολογία ηση, ούτε τόσο έντονη αίσθηση πως«δεν είχαμε δείξειτην απαραίτητη προσοχή». Νέες ομάδες και συνασπισμοί σχηματίζονται καθημερινά και όλο το τοπίο αλλάζει. Ο καθένας σκέφτεται …προσπαθώντας ουσιαστικά να σώσει ή, αν χρειαστεί, να επανεφεύρει τη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Μία καθησυχαστική πλευρά όλων αυτών είναι η εξής: διαλύουν κάθε θεωρία συνομωσίας για σκοτεινά κέντρα που κινούν τα νήματα. Αυτά δεν υπήρξαν καθόλου σε όσα συνέβησαν. Είναι πολύ εμφανές ότι ακόμα και η FOXπιάστηκε εξ απήνης· ακόμα και οι απεχθείς αδερφοί Koch δεν στοιχημάτισαν σωστά. Αυτό ήταν, καλώς ή κακώς, μία γνήσια επανάσταση του κόσμου (-άρα μπορεί να συμβεί).
»
Βλέπω ακόμη ό,τι συνέβη, ως ευκαιρία – και γι’ αυτό είμαι λιγότερο στενοχωρημένος από ότι οι Αμερικανοί φίλοι μου. Για χρόνια άκουγα το «Δεν ανακατευόμαστε με την πολιτική» από τόσους πολλούς διανοουμένους – ως και να ήταν κάτι επαίσχυντο, κάτι σαν δημόσιος αυνανισμός. Τώρα νομίζω ότι μπορούμε ίσως να αφήσουμε για λίγο κατά μέρος τα Εικονικής Πραγματικότητας iPads και τα όνειρα δημιουργίας Αποικιών στον Άρη και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το τι συμβαίνει εδώ, στη Γη.
Αυτό ήταν ένα εγερτήριο σάλπισμα για πολλούς ανθρώπους. Χαίρομαι που το DiEM25 είναι ήδη ξύπνιο.
Brian Eno.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα