Πάντα με τους αδύναμους – Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η αρχή του κοινωνικού κράτους και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς συμπεριλαμβάνονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Ωστόσο, η νεοφιλελεύθερη επίθεση, και ιδίως στη φάση της κρίσης και της εσωτερικής υποτίμησης, όπως στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συντρίψει τους ανθρώπους, χωρίς προηγουμένως να τους απογυμνώσει από κάθε δικαίωμα. Η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης περιλαμβάνει ό,τι είχε αξία πριν από την κρίση: την εργασία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ισότητα, την ισονομία, τη δικαιοσύνη, την αυτοπεποίθηση, την ιδιότητα του πολίτη, την υπερηφάνεια, παραγκωνίζοντας, ταυτόχρονα, το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας  και ελέγχου των εξουσιών. Η ανατροπή της λιτότητας απαιτεί μία κοινωνική μεροληψία υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από τη μνημονιακή λιτότητα και σε αυτή τη μεροληψία επιθυμεί να πρωτοστατήσει το ΜέΡΑ 25. Για να συμβεί αυτό απαιτείται, σε πρώτη φάση,
Α) η καθιέρωση ενός ικανοποιητικού κατώτατου μισθού, η πλήρης επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ενός ικανοποιητικού επιπέδου ασφαλιστικών παροχών και παροχών υγείας για να εξασφαλίζεται μία αξιοπρεπής διαβίωση για τους πολίτες.
Β) τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να κατέχουν κεντρική θέση στον τρέχοντα ή σε κάθε μελλοντικό διάλογο με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. Πρέπει να εξασφαλίζεται ότι θα αποτιμώνται οι επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι θα διασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις αυτές με έμφαση στις περιθωριοποιημένες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Γ) Να εισαχθεί «ρήτρα εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε όλες τις τρέχουσες ή μελλοντικές, διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές της έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υποχρεώσεις αυτές δεν θα παραβιάζουν ή δεν θα περιορίζουν την ικανότητα του κράτους να εκπληρώνει επαρκώς τις δεσμεύσεις του σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα προς τους πολίτες του.
Το ΜέΡΑ25 λοιπόν, ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 στην Ελλάδα, καταθέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με προτεραιότητα Πάντα στους Αδύναμους, στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο, καταρχάς στους ανθρώπους που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, στα ΑΜΕΑ – μια κοινωνική ομάδα που έχει πληγεί πολλαπλώς στα χρόνια των μνημονίων, μέχρι φυσικά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπου η ανάγκη για επιβίωση τους έδιωξε από τις εστίες τους.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Γιατί πτώχευσε η Καλιφορνέζικη τράπεζα SVB και πυροδότησε τραπεζική κρίση; Επιστρέφουμε στο 2008;

Κάθε συστημική τραπεζική κρίση έχει μια αφορμή που την πυροδοτεί. Στην περίπτωση της SVB, ο λόγος που πτώχευσε είναι διττός

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023 – Η επόμενη μέρα: Η θέση του DiEM25 Κύπρου

Μετά από ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, το DiEM25 στην Κύπρο ετοιμάζεται να αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα

Φασιστική Τραμπούκικη επίθεση κατά του Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Όχι σε νέα Νάκμπα! Βαρβαρικό έγκλημα το ισραηλινό Πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη

Την στιγμή που το Τελ Αβίβ υπογράφει συμφωνία στην Άκαμπα της Ιορδανίας για την παύση του παράνομου ισραηλινού εποικισμού των Κατεχομένων ...

Διαβάστε περισσότερα