Ποιοι θα μιλήσουν στην εκδήλωση του DiEM25 για την κατάσταση της Ευρώπης στις Βρυξέλλες το Σάββατο 9/9

Στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του DiEM25 “The Real State of the Union” με ομιλητές τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον καθηγητή Τζέφρυ Σάκς, τον πρώην πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα κ.α.

Με αφορμή λοιπόν την εκδήλωση, θα πούμε λίγα λόγια για τους ομιλητές ξεκινώντας με τον Τζέφρυ Σάκς. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα την Πέμπτη 7/9 θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, έχει ως κύριο ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον την αναπτυξιακή πολιτική, έχοντας εργαστεί ενεργά πάνω στο ζήτημα στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με προγράμματα για την μετάβασή τους από τις κεντρικά διευθυνόμενες οικονομίες σε οικονομίες της αγοράς.
Ο χειρισμός πολλών εκ των προγραμμάτων από τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους οδήγησε σε τουλάχιστον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, και ο ίδιος ο καθηγητής έχει έμπρακτα αναθεωρήσει την εμπιστοσύνη του στο κατά πόσο το ΔΝΤ ως παράγοντας επιτελεί πράγματι τον αρχικό του ρόλο της παροχής βοήθειας για ανοικοδόμηση και ανάπτυξη σε χώρες που το έχουν ανάγκη.
Όσον αφορά τα καθ’ημάς, ο καθηγητής Σάκς στην διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 αφιέρωσε αμισθί σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας του στην από κοινού με το Γιάνη Βαρουφάκη προσπάθεια εκπόνησης ενός ολιστικού προγράμματος για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – μια εναλλακτική ατζέντα του Μνημονίου η οποία περιείχε, μεταξύ άλλων, καινοτόμες προτάσεις για την αναδιάρθωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, πλαίσιο συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ίδρυσης δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
 
Πέραν της σημαντικής εκείνης συνεισφοράς του, πρέπει να αναγνωριστεί στον Τζέφρυ Σάκς η αποφασιστικότητα με την οποία στάθηκε αρωγός στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα βρισκόταν στην κυβέρνηση. Κατά την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, ερχόταν σε συνεχή επαφή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς με αξιωματούχους όπως η κεντρική τραπεζίτρια των ΗΠΑ Janet Yellen, ή ακόμα και συνοδεύοντάς τον Γιάνη Βαρουφάκη σε διμερείς συνομιλίες με τον Wolfgang Schäuble, τον Mario Draghi, την Christine Lagarde και τον Klaus Regling.
 
Το έργο που παράχθηκε από αυτή τη συνεργασία παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ και αποτελεί τμήμα της πρότασης του DiEM25 για μια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα