Πωλήσεις κόκκινων δανείων: 'Εξυγίανση' ή προοίμιο κοινωνικής αναταραχής;

Τα «κόκκινα δάνεια» των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών αποτελούν μία από τις πιο περίπλοκες και σοβαρές διευθετήσεις με ανυπολόγιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Από την άλλη μεριά, ο μεγάλος όγκος τους μας δείχνει με τρόπο περίτρανο ότι οι αθρόες ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων ετών, δεν έχουν επιδράσει ευεργετικά και ότι η παρατεταμένη ύφεση αποτελεί ανάχωμα στις επιδιώξεις των διεθνών πιστωτών για την «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος.
Ο πρώτος ποσοτικοποιημένος στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2019, αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές παραμέτρους της διαδικασίας, καθώς ζητάει την απομείωση κατά 38 διεσεκκατομμύρια €, όμως ο «Ελέφαντας στο δωμάτιο» δεν είναι το μέγεθός τους, αλλά ο κοινωνικός αντίκτυπος!!!
Οι τραπεζικοί αναλυτές και οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία πώλησης τέτοιων δανείων είναι απαραίτητο να αναφερθούν ανοιχτά στα σενάρια των επιπτώσεων και να απαντήσουν σε σειρά ευλογοφανών ερωτήσεων. Τι πρόκειται να εισρεύσει στα ταμεία των τραπεζών και τι πρόκειται να συμβεί στους δανειολήπτες; Τα ταμεία που θα αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια» τι επιθυμούν; Είναι ικανή η πώληση των «κόκκινων δανείων» να καταστήσει τις τράπεζες υγιείς και βιώσιμες ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο τους; Θα μειώσει ή όχι την λογιστική τους αξία; Η πώληση «κόκκινων δανείων» αναμένεται ή όχι να επηρεάσει το μέλλον των εργαζόμενων στα τραπεζικά ιδρύματα;
Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να απαντηθούν τώρα και να συνδεθούν με το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που προβάλλεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις ώστε να γίνει κατανοητός ο σκοπός και η αναγκαιότητα αυτής της υφεσιακής παρέμβασης.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα