Στο Παρίσι, απόψε, #Nuit Debout & DiEM25 ενωνούν τις δύναμεις τους στον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης

Ο Έλληνας πρώην Υπουργός Οικονομικών και συνιδρυτής του DiEM25 αναμένεται να μιλήσει το απόγευμα στην Place de la République.

Παρίσι, Γαλλία 16 Απριλίου 2016 – Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και συνιδρυτής του DiEM25 (Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης), θα συμμετάσχει απόψε, στις 20:00, στον δημόσιο διάλογο της κίνησης Nuit Debout που εξελίσσεται αυθόρμητα κάθε βράδυ στην Place de la République. Σκοπός του είναι να εκφράσει την συμπαράσταση του DiEM25 στους ακτιβιστές που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία με σκοπό την επιστροφή του δημοκρατικού διαλόγου στον δημόσιο χώρο της Γαλλικής πρωτεύουσας.
“Αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι, η συγκέντρωση ακτιβιστών, κοινωνικών κινημάτων, φοιτητών κι απογοητευμένων πολιτών που ειρηνικά συζητούν για το μέλλον τους στους δρόμους καις τις πλατείες αποδεικνύει πως η δημοκρατική διαδικασία δεν πτοείται”, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Και συνέχισε: “Δεν πρόκειται μόνο για διαμαρτυρία απέναντι σ’ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά, όπως συνέβη και με τους “indignados” της Ισπανίας ή των «Αγακτισμένων» στο Σύνταγμα, πρόκειται για πολίτες που απαιτούν το δικαίωμα στον αδιαμεσολάβητο διάλογο που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιστροφή στην αξιοπρέπεια, την οικονομική ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης… Ως δημοκράτες που αγωνίζονται για μια νέα Ευρώπη που θα επιστρέψει την εξουσία στον Δήμο, πρέπει να συμμετάσχουμε και να ενεργοποιηθούμε από αυτό που γίνεται στο Παρίσι. Πρέπει να ακούσουμε και να δώσουμε προσοχή στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς των συγκεντρωμένων. Η καταστολή τέτοιων μορφών δημοκρατικής εκφράσεης θα ήταν ένα ακόμη χτύπημα σ’ότι παραμένει αξιοπρεπές κι ορθό στην Ευρώπη. Γι’αυτό το λόγο θα βρεθω εκεί απόψε”, κατέληξε.
Το κίνημα Nuit Debout ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου ως αντίδραση στον γαλλικό νόμο που πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα. Πολύ γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε κάτι ευρύτερο. Ακτιβιστές απ’ όλη τη χώρα έχουν μετατρέψει την Πλατεία Δημοκρατίας σε δημόσιο φόρουμ συζήτησης μύριων ζητημάτων, πέραν της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν όλες της πτυχές της δημοκρατίας που ακυρώνεται, τα κοινωνικά δικαιώματα, την εκπαίδευση, το περιβάλλον κλπ.
Η Cristina Soler-Savini, ένα από τα 100 μέλη του DiEM25 που βρίσκονται στην Place de la Republique, είπε:” Προφανώς έχουμε πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης γι’ αυτό βρισκόμαστε όλοι εδώ.” Κατά τη γνώμη της, “κοιτάζοντας την παρούσα κατάσταση όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη η απογοήτευση είναι ξεκάθαρη. Το ρήγμα που έχει γίνει ορατό στη Γαλλία, με την άνοδο της ακροδεξιάς να είναι ένα από τα συμπτώματα, διαφαίνεται τόσο βαθύ και εκτείνεται μέχρι την Ειδομένη. Γίναμε μέλη του DiEM25 γιατί πιστεύουμε στη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό ως μέσα οριστικού κλεισίματος του συγκεκριμένου ρήγματος.
Το Κίνημα Εκδημοκρατισμού της Ευρώπης DiEM25 εγκαινιάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Από τότε απέκτησε χιλιάδες μέλη σ’ όλη την Ευρώπη. Τον προηγούμενο Μάρτιο, στην πρώτη Συνέλευση του στη Ρώμη, παρουσίασε την καμπάνια του για τη Διαφάνεια στην Ευρωπη Τώρα ( Transparency in Europe Now!). Στις 5 Μαΐου, η κίνηση θα πραγματοποιήσει τη 2η Συνέλευσή του στη Βιέννη με θέμα “Το Καθήκον της Ευρώπης απέναντι στους Πρόσφυγες – το Καθήκον της Ευρώπης απεναντι στον Εαυτό της”.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Read more

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Read more

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Read more

It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο ...

Read more