Τζόγος στην εποχή των Μνημονίων

Σε παρέμβασή του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Αντώνης Στεργιώτης ήταν καταπέλτης για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται αναφορικά με τα παιγνιoμηχανήματα VLTs, τα γνωστά φρουτάκια. Ο κ.Στεργιώτης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο για την επέκταση της σύμβασης για τα φρουτάκια του ΟΠΑΠ  που συζητείται στη Βουλή αποτελεί «αντίστοιχη περίπτωση» με εκείνο που προωθήθηκε στην Κύπρο το οποίο, μάλιστα, αποσύρθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση γιατί αποκαλύφθηκε ότι γράφτηκε από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ.
 
Ο κ. Στεργιώτης κατήγγειλε επίσης ότι και η μείωση των παιγνιομηχανημάτων από 35.000 σε 25.000 που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι μεν μια θετική πρωτοβουλία αλλά ουσιαστικά αποτελεί αίτημα του ίδιου του ΟΠΑΠ και τον εξυπηρετεί οικονομικά:  
 
«Ο ΟΠΑΠ ήθελε να ξεφορτωθεί αυτά τα μηχανήματα» εξήγησε ο κ. Στεργιώτης, προσθέτοντας ότι: «μειώθηκε ο αριθμός των VLTs όπως ήθελε ο ΟΠΑΠ και παράλληλα πέτυχε ως δώρο την παράταση της αποκλειστικότητας κατά 8 χρόνια». Ο κ. Στεργιώτης υπογράμμισε, επίσης, ότι η αύξηση των μηχανημάτων VLTs από 25 σε 50 σε αμιγείς χώρους διεξαγωγής ηλεκτρονικών παιγνίων (playrooms) αυξάνει κατά 150% τα έσοδα ανά παιγνιομηχάνημα.
 
Να υπενθυμίσουμε επίσης πως επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, το ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθείτο για τα καταστήματα των VLTs ήταν πολύ πιο αυστηρό: καταρχάς έθετε ημερήσιο παικτικό όριο 80€ ανά παίκτη σε αντίθεση με τα 500€ που ανέβηκε μετά παραίτησή του.
Ακόμα προβλεπόταν ελάχιστη απόσταση 200μ μεταξύ των εν λόγω καταστημάτων, αναγραφή του ΑΦΜ των παικτών στις ατομικές κάρτες παίκτη για την αποφυγή περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, διατάξεις που καταργήθηκαν με το νέο νόμο που διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων VLTs.
Σε μια κοινωνία ρημαγμένη από τις πολιτικές λιτότητας, οι υποσχέσεις που δίνει ο τζόγος σε ανθρώπους που οριακά καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσής τους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες και ο ρόλος της Πολιτείας να ρυθμίζει αυστηρά το πλαίσιο λειτουργίας των παιγνίων είναι σημαντικός και δεν πρέπει να περιορίζεται από πιέσεις συμφερόντων.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Δήλωση του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι προοδευτικοι άνθρωποι έχουμε ιερή υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον εξορμπανισμό της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καταδικάζει ένα ακόμα παράδειγμα της απάνθρωπης πρακτικής των επαναπροωθήσεων

Άλλο ένα παράδειγμα της πρακτικής των εγκληματικών επαναπροωθησεων έφτασε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τους New York Times

Διαβάστε περισσότερα

DiEM25 στην Κύπρο – Πολιτιστικό Αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Λεμεσό, το πολιτιστικό αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι, από το DiEM25 στην Κύπρο και ...

Διαβάστε περισσότερα

Με εντολή Μαρινάκη ΤΑ ΝΕΑ κόβουν συνέντευξη του Βαρουφάκη

Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στα «Νέα», που η ίδια η εφημερίδα ζήτησε, δεν θα δημοσιευτεί ποτέ στην εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα