Τζόγος στην εποχή των Μνημονίων

Σε παρέμβασή του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Αντώνης Στεργιώτης ήταν καταπέλτης για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται αναφορικά με τα παιγνιoμηχανήματα VLTs, τα γνωστά φρουτάκια. Ο κ.Στεργιώτης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο για την επέκταση της σύμβασης για τα φρουτάκια του ΟΠΑΠ  που συζητείται στη Βουλή αποτελεί «αντίστοιχη περίπτωση» με εκείνο που προωθήθηκε στην Κύπρο το οποίο, μάλιστα, αποσύρθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση γιατί αποκαλύφθηκε ότι γράφτηκε από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ.
 
Ο κ. Στεργιώτης κατήγγειλε επίσης ότι και η μείωση των παιγνιομηχανημάτων από 35.000 σε 25.000 που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι μεν μια θετική πρωτοβουλία αλλά ουσιαστικά αποτελεί αίτημα του ίδιου του ΟΠΑΠ και τον εξυπηρετεί οικονομικά:  
 
«Ο ΟΠΑΠ ήθελε να ξεφορτωθεί αυτά τα μηχανήματα» εξήγησε ο κ. Στεργιώτης, προσθέτοντας ότι: «μειώθηκε ο αριθμός των VLTs όπως ήθελε ο ΟΠΑΠ και παράλληλα πέτυχε ως δώρο την παράταση της αποκλειστικότητας κατά 8 χρόνια». Ο κ. Στεργιώτης υπογράμμισε, επίσης, ότι η αύξηση των μηχανημάτων VLTs από 25 σε 50 σε αμιγείς χώρους διεξαγωγής ηλεκτρονικών παιγνίων (playrooms) αυξάνει κατά 150% τα έσοδα ανά παιγνιομηχάνημα.
 
Να υπενθυμίσουμε επίσης πως επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, το ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθείτο για τα καταστήματα των VLTs ήταν πολύ πιο αυστηρό: καταρχάς έθετε ημερήσιο παικτικό όριο 80€ ανά παίκτη σε αντίθεση με τα 500€ που ανέβηκε μετά παραίτησή του.
Ακόμα προβλεπόταν ελάχιστη απόσταση 200μ μεταξύ των εν λόγω καταστημάτων, αναγραφή του ΑΦΜ των παικτών στις ατομικές κάρτες παίκτη για την αποφυγή περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, διατάξεις που καταργήθηκαν με το νέο νόμο που διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων VLTs.
Σε μια κοινωνία ρημαγμένη από τις πολιτικές λιτότητας, οι υποσχέσεις που δίνει ο τζόγος σε ανθρώπους που οριακά καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσής τους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες και ο ρόλος της Πολιτείας να ρυθμίζει αυστηρά το πλαίσιο λειτουργίας των παιγνίων είναι σημαντικός και δεν πρέπει να περιορίζεται από πιέσεις συμφερόντων.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η Ελλάδα και η ΕΕ άφησαν πάνω από 27.000 ανθρώπους να πεθάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος

Μια έρευνα φέρνει στο φως έναν συγκλονιστικό αριθμό περιπτώσεων στις οποίες το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και η FRONTEX διέταξαν μετανάστες ...

Διαβάστε περισσότερα

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα