Britain needs DiEM25; and DiEM25 needs Britain

Τι κάνει το DiEM25 πιο αποτελεσματικό κίνημα; Τι κάνει διαφορετικά;

Συντάκτης: Γιάνης Βαρουφάκης
Πρωτίστως, η ικανότητά μας να εμπνεύσουμε τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας δημοκρατών από όλη την Ευρώπη. Όχι μόνο αριστερών (όπως εγώ) αλλά και σοσιαλδημοκρατών, πρασίνων, ακτιβιστών προερχόμενων από ποικιλία κινημάτων, ακόμα και φιλελεύθερων, κεντροδεξιών δημοκρατών, οι οποίοι, όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, μπορούν να διακρίνουν ότι η αντιδημοκρατική φύση των θεσμών της ΕΕ αποτελεί ξεκάθαρη και πραγματική απειλή για όλες τις φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Πώς, λοιπόν, θα καταφέρουμε να πυροδοτήσουμε αυτή την ευρεία δημοκρατική συμμαχία;
Ο κόσμος δεν θα μας ακολουθήσει μόνο εξαιτίας ενός καλογραμμένου μανιφέστου. Θα μας ακολουθήσει, μόνο αν μπορέσει να διακρίνει ότι πράγματι υπάρχει μια διαδικασία με την οποία δίνονται πανευρωπαϊκές απαντήσεις σε πανευρωπαϊκά προβλήματα. Απαντήσεις, οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στις εθνικές δημοκρατίες μέσα από τον εκδημοκρατισμό και κυρίως τον εξορθολογισμό των θεσμών της ΕΕ.
Για να γίνουμε αυτό το πανευρωπαϊκό κίνημα, πρέπει το DiEM να αποτελέσει την υποδομή την οποία οι ευρωπαίοι δημοκράτες θα χρησιμοποιήσουν, για να αναπτύξουν από κοινού πολιτικές/θέσεις για τα 5 μεγάλα «πεδία μάχης» για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης:
(i) Ένα ολοκληρωμένο, πράσινο “New Deal” για την Ευρώπη. Μία πράσινη βίβλος πολιτικών επιλογών, με την οποία απεικονίζονται οι προτάσεις του DiEM για την αντιμετώπιση των επιμέρους κρίσεων, του χρέους, των τραπεζών, των χαμηλών επενδύσεων, της ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών/πράσινης ενέργειας, της φτώχειας.
(ii) Τα χρήματα της Ευρώπης – Η πολιτική του κινήματος [σύμφωνα με το παραπάνω σημείο (i)] σχετικά με την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και πέραν των διαχωριστικών γραμμών του τύπου μέλος ή μη της Ευρωζώνης, η στρατηγική του DiEM ενάντια στις επιλογές του κατεστημένου που υπαγορεύουν τη βίαιη απόρριψη οποιουδήποτε σχεδίου που αντιτίθεται στη λιτότητα και στην τρόικα (συμπεριλαμβανομένων των απειλών για κλείσιμο του τραπεζικού συστήματος οποιουδήποτε κράτους μέλους υιοθετεί την πολιτική του DiEM), την πολιτική των παράλληλων συστημάτων πληρωμών όπως και παράλληλων νομισμάτων, την ευρύτερη προοπτική για το πώς πρέπει να οργανωθεί το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα (του οποίου η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομία)
(iii) TTiP, ΠΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ – Η θέση του κινήματος για τη συμμετοχή της Ευρώπης σε παγκόσμιες συμφωνίες και οργανισμούς, των οποίων οι όροι και οι κανόνες έχουν άμεσο αντίκτυπο στους λαούς της (και στους λαούς όλου του κόσμου).
(iv) Μετανάστευση και πρόσφυγες – Το DiEM θα σχηματίσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για το θέμα των προσφύγων (βασισμένη στις κύριες ανθρωπιστικές αρχές και στις υποχρεώσεις της Ευρώπης στον ΟΗΕ) και για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη αποίκιζε τον κόσμο επί αιώνες, εξάγοντας ανθρώπους, ασθένειες, πολέμους και διάφορους θεσμούς στον υπόλοιπο πλανήτη. Τώρα, τα αλλοιωμένα δημογραφικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η τάση έχει αντιστραφεί, με μη ευρωπαίους να μεταναστεύουν στην Ευρώπη και οργανισμούς οι οποίοι επινοήθηκαν αλλού να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ευρώπη. Το DiEM θα προτείνει πολιτικές για τη διαχείριση και μεγιστοποίηση των οφελών από αυτή την αναπόφευκτη αντιστροφή (των ανθρωπίνων ροών) τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
(v) Αποκεντρωμένος εξευρωπαϊσμός και Συνταγματική Συνέλευση – Το DiEM δεσμεύεται να αποκαθιστά την κυριαρχία σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο μέσω του εξευρωπαϊσμού των κρίσεων [βλ. τα παραπάνω σημεία (i) και (iv)], οι οποίες, προς το παρόν, εξουδετερώνουν κοινοβούλια και πόλεις. Το DiEM απορρίπτει την ιδέα ότι ο εξευρωπαϊσμός των κρίσεων και οι λύσεις προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της περαιτέρω απώλειας της κυριαρχίας σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Γι’ αυτό το σκοπό το DiEM θα παρουσιάσει μία πράσινη βίβλο πολιτικών επιλογών, επεξηγώντας πώς οι πολιτικές σχετικά με τα σημεία (i), (ii) και (iv) παραπάνω, επιστρέφουν την εξουσία σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας Συνταγματικής Συνέλευσης, της οποίας σκοπός θα είναι ένα Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το DiEM θα επιχειρήσει τη σύνταξη ενός σχεδίου του Συντάγματος αυτού.
Προτεινόμενη διαδικασία για την παραγωγή των ανωτέρω πέντε βίβλων πολιτικής:
1ο Βήμα – Το DiEM θα καταρτίσει μία λίστα με ερωτήσεις/θέματα για κάθε ένα από τα πέντε «πεδία μάχης» και θα καλέσει τα μέλη της να λάβουν μέρος σε τοπικές συνεδριάσεις, στο πνεύμα της αυτοοργάνωσης, ώστε να προτείνουν στα υπόλοιπα μέλη του DiEM συγκεκριμένες λύσεις και πολιτικές. Φανταζόμαστε ανοικτές τοπικές συνεδριάσεις σε Δημαρχεία, Θέατρα, κινηματογράφους, πολιτιστικά κέντρα κτλ.
2ο Βήμα – Όλες οι συστάσεις, ανησυχίες και προτάσεις για πολιτικές θα συλλέγονται από ειδική επιτροπή του DiEM (μία για κάθε «πεδίο μάχης»), με σκοπό την ολοκλήρωση της πρότασης για τη βίβλο πολιτικής που θα υποβληθεί σε μία συνέλευση του DiEM (βλ. 3ο βήμα)
3ο Βήμα – Ως το τέλος του 2016 το DiEM θα καθορίσει πέντε ημερομηνίες και πέντε πόλεις, μία για κάθε «πεδίο μάχης», όπου θα συζητηθούν οι σχετικές προτάσεις και θα οριστικοποιηθεί η βίβλος του κινήματος για κάθε πεδίο
4ο Βήμα – Όταν όλες οι βίβλοι του DiEM οριστικοποιηθούν, θα τεθούν σε ψηφοφορία όλων των μελών με τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας του DiEM.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα