Το Πανευρωπαϊκό κίνημα αναπτύσσει ταχύτητα

Του Reto Thumiger, Συντάκτη της DSC

Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση για το πού βρίσκεται σήμερα το DiEM25: Το κίνημα ξεκίνησε στο Βερολίνο τον περασμένο Φεβρουάριο και σύντομα ακολούθησαν άλλες δύο σημαντικές εκδηλώσεις την άνοιξη: η έναρξη της καμπάνιας του DiEM25 για τη διαφάνεια στην Ρώμη και η Συνέλευσή του για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση στην Βιέννη. Το καλοκαίρι βρήκε το DiEM25 να οργανώνεται: συστάθηκε νομικά, χιλιάδες μέλη του ανά την Ευρώπη αναπτύχθηκαν και ψήφισαν για τις Οργανωτικές Αρχές του κινήματος, ψηφίστηκαν οι ομάδες που θα καθοδηγήσουν και θα συντονίσουν τις δραστηριότητές του (η Συμβουλευτική Επιτροπή και η Συντονιστική Συλλογικοτήτων) και το Συμβούλιο Επικύρωσης άνοιξε για να δεχτεί υποψηφιότητες.

Αλλά οι μέρες του καλοκαιριού του DiEM25 δεν είχαν να κάνουν μόνο με εσωτερικές διαδικασίες! Καθ’ όλη τη σεζόν, εθελοντές/ριες και ακτιβιστές/ριες από κάθε γωνιά της Ένωσης ανέλαβαν δράσεις και φιλοξένησαν εκδηλώσεις βασισμένες στο Μανιφέστο του DiEM25. Αυτοί οι εθελοντές και ακτιβιστές συνθέτουν τις DSC του κινήματος (DiEM25 Spontaneous Collectives – Αυθόρμητες Συλλογικότητες του DiEM25), το βασικό στοιχείο οργάνωσης βάσης από τα κάτω προς τα πάνω, διακρατικό αγώνα για εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν την έναρξη του DiEM25 17.000 μέλη έκαναν αμέσως εγγραφή στην ιστοσελίδα. 70% από αυτά τα νέα μέλη ήθελαν να γίνουν εθελοντές/ριες. «Αποφασίσαμε να δώσουμε στα μέλη ευρεία αυτονομία για να φτιάξουν τοπικές ομάδες του DiEM25 (DSC) που θα οργανώσουν δραστηριότητες και συζητήσεις σε κάθε πόλη της ΕΕ και ακόμη πέρα από αυτήν», δήλωσε η Judith Meyer, Συντονίστρια Εθελοντών του DiEM25. «Αυτή ήταν μια απολύτως σωστή απόφαση. Χάρη στο έργο των DSC το DiEM25 είναι πλέον σε θέση να βρίσκεται σε πολλά μέρη ταυτόχρονα και να ακούει και να αντιδράει στις ανησυχίες των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη», συνέχισε, καθώς τα μέλη αυξάνονται γρήγορα για να φτάσουν στο ύψος των 30 χιλιάδων.

Είναι κάτι που σε εμπνέει μάλιστα να βλέπεις τι έχουν καταφέρει να επιτύχουν διάφορες συλλογικότητες τού ακόμη νέου κινήματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Για να καταλάβουμε το φαινόμενο καλύτερα ας δούμε τρεις διαφορετικές συλλογικότητες και την πρόοδό τους μέχρι σήμερα.

Άμστερνταμ: Σημασία στην συζήτηση και την πολιτική

Η Virginia Alvarez από την DSC Άμστερνταμ μοιράστηκε μαζί μου μερικές από τις καλύτερες στιγμές τους. Μία από αυτές ήταν μια κινητήρια συζήτηση σχετικά με κάποιους από τους πυλώνες πολιτικής του DiEM25 με την Saskia Sassen (τη διάσημη κοινωνιολόγο, φημισμένη για τις αναλύσεις της πάνω στην παγκοσμιοποίηση και τη διεθνή ανθρώπινη μετανάστευση και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του DiEM25). Η Saskia συνάντησε την ομάδα μετά από μια ομιλία στην εκδήλωση για τον Επανασχεδιασμό της δημοκρατικής ιδρυματοποίησης σε ένα χώρο στο Άμστερνταμ που ήταν sold-out.

Members of the Amsterdam DSC meeting with Saskia Sassen.

Μέλη της DSC Άμστερνταμ συναντιούνται με την Saskia Sassen.

Ενώ οι συζητήσεις για την πολιτική μεταξύ της Συμβουλευτικής Επιτροπής του DiEM25 και των μελών του παρέχουν σίγουρα κίνητρα και οδηγούν σε ακλόνητη εργασία για την πολιτική, αυτό που πραγματικά με εξέπληξε όταν το έμαθα, ήταν η δημιουργία του Πανεπιστημίου του Πολίτη στο Άμστερνταμ του DiEM25 (DCU): ένας χώρος για πνευματική ανταλλαγή, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Ευρώπη που θέλουμε να ζούμε.

Το Πανεπιστήμιο VU προσφέρει απλόχερα χώρους για τακτικά σεμινάρια για θέματα όπως η διαφάνεια, η TTIP και η Δημοκρατία, το «Ευρωπαϊκό New Deal» του DiEM25 και άλλα. Αυτά τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν από μέλη του DiEM25 και εξωτερικούς ομιλητές και η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους. Σύμφωνα με τον στόχο του κινήματος να αγκαλιάσει τον πλουραλισμό, οι συμμετέχοντες σε αυτά τα σεμινάρια τείνουν επίσης να είναι αρκετά ποικιλόμορφοι.

Amsterdam DSC meet with Yanis.

Η DSC Άμστερνταμ συναντιέται με τον Γιάνη.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ο Γιάνης έκανε μια στάση στην ολλανδική πρωτεύουσα, η οποία ήταν μια ευκαιρία για αυτόν να συναντηθεί με μέλη του κινήματος και να μοιραστούν μια χαλαρή αλλά αμοιβαία εμπλουτισμένη συζήτηση.

Βαρκελώνη: Σε μια αποστολή για την επέκταση του DiEM25

Κατεβαίνοντας νότια για την ευρωπαϊκή μας περιοδεία των DSC του DiEM25 φτάσαμε στην πόλη της Βαρκελώνης. Η ομάδα, η οποία αρχικά συγκεντρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βαρουφάκη στην «επαναστατική πόλη», επικεντρώνεται τώρα στο να οργανωθεί και στο να συζητήσει και να αναπτύξει πολιτικό περιεχόμενο. Αλλά μην έχετε λάθος εντύπωση! Εδώ θα βρείτε πραγματικούς ακτιβιστές. Κουβεντιάζοντας στο Skype με την Emma Igual, μία από τους δύο συντονιστές της DSC Βαρκελώνης, μου είπε να μην ανησυχώ: «Με αποτρέπει από το να κάθομαι εδώ και να γίνομαι έξαλλη».

Η συλλογικότητα της Βαρκελώνης αποτελείται από 20 τακτικά μέλη που συμμετέχουν στις συναντήσεις με φυσική παρουσία και 15 περίπου που συμμετέχουν μέσω διαδικτύου. Έχουν συσταθεί διάφορες επιτροπές που ασχολούνται με θέματα οργάνωσης (επικοινωνία και κοινωνικά δίκτυα, παραγωγή βίντεο, σχεδιασμό εκδηλώσεων κλπ.) καθώς επίσης και ομάδες εργασίας που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη περιεχομένου για την Προοδευτική Ατζέντα για την Ευρώπη του DiEM25. «Αυτές οι ομάδες εργασίας συναντιόντουσαν αρχικά σε εβδομαδιαία βάση, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι πηγαίναμε πολύ γρήγορα και έπρεπε να επιβραδύνουμε», δήλωσε η Emma. Μπορούσα να νιώσω την ενέργεια και τον ενθουσιασμό στα λόγια της.

Barcelona DSC at work

Η DSC Βαρκελώνης εν ώρα εργασίας

Για μένα η DSC Βαρκελώνης είναι η πρωταθλήτρια στο να αναλαμβάνει νέα μέλη και στο να προσπαθεί να βοηθήσει στην επέκταση του δικτύου εθελοντών του DiEM25. Έχουν φτιάξει ένα «πακέτο καλωσορίσματος» για νέα μέλη του DiEM25 και σύντομα θα δημοσιεύσουν ένα βίντεο ως μια εισαγωγή στο DiEM25.

Καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται και να εδραιώνουν την ομάδα τους, τα παιδιά πίσω από την DSC Βαρκελώνης έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν online και offline για να προσεγγίσουν ανθρώπους στην Καταλονία που μπορεί να ενδιαφέρονται για τη δημιουργία μιας DSC στις δικές τους πόλεις και να τους βοηθήσουν στο ξεκίνημα. Έτσι υπάρχει η πιθανότητα νέες DSC να δημιουργηθούν στην Ζιρόνα, στην Ταρραγόνα και σε άλλα μέρη στο πολύ εγγύς μέλλον. Με τη δημιουργία των πρόσφατων συλλογικοτήτων σε άλλες ισπανικές πόλεις όπως η Μαδρίτη και το Οβιέδο, η DSC Βαρκελώνης συμμετέχει ενεργά στην ανταλλαγή των δικών τις εμπειριών με αυτές και βοηθάει στην ανάπτυξη του κινήματος πέρα από την Καταλονία.

Barcelona DSC at anti TTiP demonstration.

Η DSC Βαρκελώνης σε διαδήλωση κατά της TTiP

Ρώτησα την Emma σχετικά με τις δραστηριότητές τους. «Πρέπει να προωθήσουμε συζητήσεις σχετικά με το τι ενδιαφέρει τους ανθρώπους», λέει. «Τα ζητήματα του κινήματός μας πρέπει να συνδέονται με ό,τι αφορά τους απλούς ανθρώπους». Όντας απασχολημένοι με τα παραπάνω έχουν μόλις ξεκινήσει να εφαρμόζουν τέτοιες συζητήσεις, συμμετέχοντας σε μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά των TTiP, CETA και TISA πριν λίγες εβδομάδες (που είχε μεγάλη επιτυχία). Πολλοί τους πλησίασαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ζητώντας πληροφορίες για το DiEM25. Η ATTAC (η ένωση για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και δράσης του πολίτη) άδραξε την ευκαιρία να τους καλέσει στην έδρα της για να μιλήσουν στα μέλη της για τους στόχους και τις δράσεις του κινήματος, καθώς επίσης και για να συμμετέχουν σε μια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Οικονομία στο άμεσο μέλλον. Επίσης και οι δύο συντονιστές της DSC Βαρκελώνης, η Emma Igual και ο Marc Almagro, θα δώσουν μία διάλεξη με τίτλο «Οι κρίσεις της Ευρώπης και το μέλλον της Ένωσης» στο «Repensem Europa», στον Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κύκλο Πράσινου Ακτιβισμού στο τέλος του Οκτωβρίου.

Νότια Βοημία: Συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό και την ξενοφοβία

Καιρός να επισκεφτούμε την κεντρική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα τον Νότο της Τσέχικης Δημοκρατίας, όπου βρίσκεται η DSC Νότιας Βοημίας. Οκτώ μέλη συναντιούνται τακτικά στην πόλη Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε. Πρόκειται κυρίως για πολιτικούς ακτιβιστές που προέρχονται από το κίνημα ProAlt (μια πρωτοβουλία που ασκεί κριτική στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας), μέλη από τον πρώην τοπικό συνασπισμό «Μαζί» που συμμετείχε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, καθώς και τοπικά μέλη του κόμματος των Πειρατών και των Πρασίνων.

Antonín Hořčica, South Bohemia DSC coordinator.

Ο Antonín Hořčica, συντονιστής της DSC Νότιας Βοημίας.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι τα σημερινά προβλήματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη συνεργασία μέσα στην ΕΕ. Αποστρεφόμαστε επίσης την τωρινή αρνητική ατμόσφαιρα, η οποία περιλαμβάνει τόσο την ξενοφοβία όσο και αντιευρωπαϊκά αισθήματα. Το Μανιφέστο του DiEM25 φέρνει ένα θετικό όραμα που είναι πολύ κοντά στον τρόπο σκέψης μας», λέει ο Antonín Hořčica, ο συντονιστής της ομάδας, αναφερόμενος στην βάρβαρη επίθεση κατά της Alena Krempaská, μέλος του DiEM25, από νεοφασίστες στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Η επίθεση ήταν ένα θλιβερό παράδειγμα του γιατί ένα ανθρωπιστικό και προοδευτικό όραμα είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Η συλλογικότητα της Νότιας Βοημίας ξεκίνησε τις δραστηριότητές της με τη μετάφραση του μανιφέστο και άλλων σημαντικών εγγράφων του DiEM25 στα τσέχικα. Ασχολήθηκαν με την εκστρατεία «Διαφάνεια στην Ευρώπη τώρα!» και συμμετείχαν στην Συνέλευση στην Βιέννη τον περασμένο Μάιο. Αυτή η DSC εστιάζει κυρίως στην δικτύωση με άλλες οργανώσεις και μέλη του DiEM25 που βρίσκονται σε όλη την χώρα και στην προώθηση δημιουργίας και άλλων DSC.

Debate on European integration organized by the South Bohemia DSC with cooperation of the Ecumenical Academy.

Συζήτηση πάνω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που διοργανώθηκε από την DSC Νότιας Βοημίας με τη συνεργασία της Οικουμενικής Ακαδημίας.

Η DSC άδραξε την ευκαιρία για να προωθήσει το DiEM25 σε δημόσιες συζητήσεις σε αρκετές περιπτώσεις, όπως η Θερινή Ακαδημία του Κόμματος των Πρασίνων και σε μια δημόσια διάλεξη στο Μπουντεγιόβιτσε για την εξάρτηση την τσέχικης οικονομίας από τις πολυεθνικές εταιρείες. Συμβάλουν επίσης σημαντικά στην ενίσχυση του DiEM25 στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις δραστηριότητες που οργανώνουν τα μέλη του DiEM25 σε όλη την Ευρώπη και πώς οι DSC συμβάλλουν στην οικοδόμηση μια Ευρώπης των λαών. Μείνετε απλά συντονισμένοι για περισσότερα νέα από τις DSC του DiEM25 ή συνδεθείτε με το αυξανόμενο δίκτυο εθελοντών μέσω του καταλόγου.

Do you want to be informed of DiEM25's actions? Sign up here

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Read more

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Read more

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Read more

It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο ...

Read more