Το 2018: Δημιουργική Ανυπακοή στα αδιέξοδά τους

Το 2017 υπήρξε για την Ελλάδα άλλη μια τυπική μνημονιακή χρονιά: υπερφορολόγηση περικοπές δαπανών στην υγεία, την παιδεία και το ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις-ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας, συνέχεια της απορρύθμισης του εργασιακού, εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Είχε και κάτι “πρωτότυπο” αυτή η χρονιά: τον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 μέχρι και το 2022 και 2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060!

 

Το 2018 φέρνει μεγαλύτερη φορολογία και περαιτέρω περικοπές δαπανών, 3,5% το απαιτούμενο πλεόνασμα γαρ. Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα θα πλήξουν κυρίως τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα και τους κατοίκους 35 νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κι όλα αυτά στο βωμό ενός μη βιώσιμου χρέους και μιας μη βιώσιμης συμφωνίας που αποτελεί το διαρκές μνημόνιο της εσωτερικής υποτίμησης που βρισκόμαστε από το 2010.

 

Η πολιτική της αποπληρωμής ενός μη βιώσιμου χρέους μέσω δημοσιονομικών πλεονασμάτων το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δημιουργεί αντίστοιχα ελλείμματα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μας, συντρίβοντας κάθε προσδοκία πραγματικής ανάπτυξης και δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

 

Η Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα του DiEM25 έχει στον πυρήνα της την σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους, τη μείωση της φορολογίας, τον σεβασμό στη μισθωτή εργασία και τη νεότευκτη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνικά δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και την πραγματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μετατροπή του υπερταμείου (ΤΑΙΠΕΔ) σε αναπτυξιακή τράπεζα.

 

Το 2018 λοιπόν πρέπει να αποτελέσει τη χρονιά που θα (ξανα)πούμε Όχι! Που θα δείξουμε ανυπακοή, δημιουργική ανυπακοή στις αδιέξοδες πολιτικές της υπερφορολόγησης, των περικοπών, του ξεπουλήματος, της αναξιοπρέπειας.

 

Καλή και αγωνιστική χρονιά!

 

Carpe DiEM!

 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα

O Γιάνης Βαρουφάκης, ο Jeremy Corbyn και η Ece Temelkuran παρουσιάζουν τη Διακήρυξη της Αθήνας

Ο Πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζουμε το νέο μανιφέστο: Ξημερώνει μια νέα μέρα, με ένα νέο DiEM25

Το κίνημά μας χάραξε νέα πορεία. Πιο ριζοσπαστική, πιο συγκρουσιακή, πιο αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Φώναξε με το DiEM25: Don’t paint it Green!

To DiEM25 ενάντια στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα