Το DiEM25 για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Ενώ η δήμαρχος Βαρκελώνης Ada Colau τονίζει σε άρθρο της ότι η αυταρχική στάση της Ισπανικής κυβέρνησης έχει μετατρέψει μια εσωτερική διαμάχη σε ένα πανευρωπαϊκού επιπέδου ζήτημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων , η συντονιστική επιτροπή του DiEM25 απάντησε σε αίτημα της Αυθόρμητης Ομάδας Βαρκελώνης να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτώβρη.
Η ανακοίνωση:

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Καταλονία είναι ανησυχητικά για εμάς και αγγίζουν τον πυρήνα της ύπαρξής μας ως κίνημα που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και το δικαίωμα των ανθρώπων να αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα του ζητήματος και ιδιαίτερα των νομικών του πλευρών, καθώς και τις διαφορετικές οπτικές που έχει η κάθε πλευρά.
Σύμφωνα με το μανιφέστο μας, είμαστε υπέρ μιας ανοιχτής Ευρώπης, χωρίς σύνορα και ασφυκτικό κεντρικό έλεγχο. Ονειρευόμαστε μια δημοκρατική Ευρώπη στην οποία θα ανήκει η Καταλονία κι όπου η κατάσταση θα είναι τέτοια που δε θα έχει σημασία αν ανήκει η όχι στην Ισπανία.
Καταδικάζουμε την καταπίεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της έκφρασης και συνάθροισης από την αυταρχική διοίκηση της Μαδρίτης.
Υποστηρίζουμε το μέλος του DiEM25 , Δήμαρχο Βαρκελώνης Ada Colau, στην έκκληση που απευθύνει για ώριμο διάλογο που θα καταλήξει σε ένα δημοψήφισμα το οποίο θα αποδεχτεί η κεντρική κυβέρνηση, και το οποίο θα δίνει όλα τα νομικά εχέγγυα στους Καταλανούς να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Συνυπογράφουμε τη διακήρυξη της Σαραγόσα που δημοσίευσαν η Ada και πολλοί ακόμα δημοκράτες.

 
Ενθαρρύνουμε την ίδρυση μιας θεματικής ομάδας που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση συνεκτικών προτάσεων για το θέμα και στην οποία θα συμβάλλουν μέλη μας από την Καταλονία, την Ισπανία και όλη την Ένωση.
 
 

Carpe DiEM! 
>>DiEM25 Συντονιστική Επιτροπή

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ακάμας: Ο οικολογικός θησαυρός της Κύπρου που απειλείται από την κυβέρνηση της

Η δασική έκταση του Ακάμα αποτελεί περί του 15% του εναπομείναντος πρασίνου στο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η επέτειος του ελληνικού δημοψηφίσματος: Η μάχη συνεχίζεται

Για να καταλάβουμε τι αντιμετωπίζουμε το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θέτει ένα βαρύτατο προηγούμενο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς – υπογράψτε το ψήφισμα

Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό μας και στα μέλη μας να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο εμπόριο με τους εποικισμούς

Διαβάστε περισσότερα