Το DiEM25 δηλώνει παρόν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα – με εκλογική μορφή που θα αποφασίσουν τα μέλη του

O πρώην υπουργός Οικονομικών και συνιδρυτής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης, απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ThePressProject σε ζωντανό Q&A που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ ήταν σε εξέλιξη στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση του 2015.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλωσήρθατε στο ζωντανό Q&A που οργανώνει σήμερα το ThePressProject με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως γνωρίζετε σήμερα στη Βουλή συζητιέται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η περίοδος της διαπραγμάτευσης του 2015. Από τα έδρανα της Βουλής έχουν εκτοξευτεί αρκετές κατηγορίες για τους χειρισμούς του νυν επικεφαλής του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και για αυτό του απευθύναμε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε ένα debate με τους πολίτες.
ΓΒ: Eίναι μεγάλη μου χαρά μια μέρα σαν την σημερινή να απαντήσω στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ThePressProject για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και το μέλλον του τόπου αλλά και της Ευρώπης
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας μη χάσουμε καθόλου χρόνο. Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ερώτηση που μάζεψε τα περισσότερα likes των αναγνωστών: Θα ήσασταν διατεθειμένος να δώσετε στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συνεδριάσεις του Eurogroup για να αποδείξετε και στους πιο δύσπιστους την αδιαλλαξία των ευρωπαίων και το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κάθε πλευρά του τραπεζιού;
ΓΒ: Θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την συμβατική εμπιστευτικότητα (παρά την διαφωνία μου με την αδιαφάνεια) μη δημοσιοποιώντας τι υπόθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς. Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρισης του θρίλερ της «Άνοιξης της Αθήνας» θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή του παρελθόντος. Σήμερα πιέζει το παρόν και το μέλλον. Το αδιέξοδο εναντίον του οποίου παλέψαμε το 2015 εντείνεται σήμερα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και εμπρός πρέπει να αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Αλλά, όπως πάντα, η γνώση της πρόσφατης ιστορίας είναι απαραίτητο εργαλείο.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος; Με ποιο τρόπο είναι δυνατή η διαγραφή του;
ΓΒ: Μονομερής διαγαφή μπορούσε να γίνει μόνο με εθελούσια έξοδο από την Ευρωζώνη. Η εντολή μας τον Γενάρη του 2015 δεν ήταν η εθελούσια έξοδος από την Ευρωζώνη. Εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση της απομείωσης του δημόσιου χρέους και της επανεκίνησης της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποιώντας το σχέδιο αποτροπής του πραξικοπήματος της Τρόικας, ένα σχέδιο το οποίο είχαμε συμφωνήσει μεταξύ μας η ηγετική ομάδα της διαπραγμάτευσης. Ως υπουργός οικονομικών τίμησα την επιτροπή δημόσιου χρέους και συμμετείχα στη διαδικασία ώστε να διερευνηθεί δημοσίως και επισήμως η προέλευση του δημόσιου χρέους. Στόχος μου όμως ήταν η διαπραγμάτευση της απομείωσής του ανεξαρτήτως της προέλευσής του. Ένα μη βιώσιμο χρέος ανεξαρτήτως προέλευσης πρέπει να αναδιαρθώνεται ώστε να υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πιστεύεις πως θέλει να πετύχει ο Τσίπρας με τις 4 τηλεοπτικές άδειες;
ΓΒ: Το θέμα δεν αφορά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και εφάπτεται ζητημάτων των οποίων δεν γνωρίζω. Προτιμώ να μιλώ μόνο για αυτά που γνωρίζω.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η χώρα στην οποία το ΔΝΤ είχε επιτυχία? Τους φέραμε για το know how αλλά τι ιστορικό επιτυχιών έχουν?
ΓΒ: Η μόνη χώρα στην οποία το ΔΝΤ είχε μια σχετική επιτυχία ήταν η Πολωνία. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε εκείνη την περίπτωση η πολωνική κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλει στο ΔΝΤ η ίδια την λίστα των διαρθρωτικών μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι το ΔΝΤ στην Πολωνία. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αντιμετωπίζουμε κάτι χειρότερο από το ΔΝΤ: Την Τρόικα, της οποίας το ΔΝΤ είναι ένα από τα τρία προβληματικά μέρη.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά την ταπεινή μου γνώμη η Ε.Ε. έχει αποτύχει πλήρως για μια σειρά από λόγους που δεν αναλύονται σε δυο γραμμές. Ενας από τους σημαντικότερους είναι η γενικευμένη διαφθορά και ο πλήρης έλεγχος της από διάφορα (μικρά ή μεγάλα)οικονομικά συμφέροντα. Για ποιόν λόγο λοιπόν πρέπει να συνεχίζει να στηρίζετε κάτι τόσο σάπιο και μάλιστα με τεράστιες αδικίες (που τις ονομάζουνε «θυσίες»)εις βάρος των λαών της Ευρώπης;
ΓΒ: Ο τελευταίος υπουργός οικονομικών που μπορεί να κατηγορηθεί για ενδοτισμό απέναντι στις τοξικές πολιτικές της Ε.Ε. νομίζω ότι είμαι εγώ. Όμως παράλληλα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανυπακοής στο πλαίσιο της Ε.Ε. στις πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη και της πολιτικής επιλογής που στοχεύει στην αποδόμηση της Ε.Ε. Η αποδόμηση αυτή δεν θα μας πάει εκεί που θα ήμασταν αν η Ε.Ε. δεν είχε δημιουργηθεί. Θα μας πάει σε μια σύγχρονη έκδοση της δεκαετίας του ’30. Για αυτό, μαζί με το DiEM25, απορρίπτουμε ταυτόχρονα τόσο την υποταγή στις πολιτικές της Ε.Ε. όσο και την απλοϊκή θέση ότι λύση είναι η κατάρρευση της Ε.Ε.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η άποψη σας για την Πλεύση Ελευθερίας; Θα συνεργαστείτε; Ποια θα ήταν σύμφωνα με εσάς τα ορθά βήματα της ελληνικής πολιτικής μετά το δημοψήφισμα (περιγράψτε όλο το υποθετικό σενάριο) θεωρώντας σεβαστό το αποτέλεσμα του και όχι καταστρατηγώντας το (παρακαλώ ερμηνεύστε  το ΟΧΙ του ελληνικού λαού αντιπαραβάλλοντας το με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο 2015)
ΓΒ: Θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και που, παράλληλα, αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος (σε κάποιον αριστερό εθνικισμό). Μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είχαμε ιερή υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε το 62% ως εργαλείο για την εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης και όχι για την υποταγή. Στις 20 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ επανεξελέγη για έναν απλό λόγο: Γιατί μια πλειοψηφία αναγκάστηκε να επιλέξει μεταξύ του να βασανιστεί από έναν ενθουσιώδη βασανιστή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και από κάποιον που δεν ήθελε να βασανίζει τον ελληνικό λαό αλλά αποφάσισε να το κάνει κρίνοντας ότι είναι καλύτερα να το κάνει εκείνος.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια διπλωματικά – πολιτικά – οικονομικά μέσα πιστεύετε ότι έχει την δεδομένη στιγμή η Ελλάδα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελος της φοροδοτικής ανακούφισης του λαού και σε βάθος χρόνου ( λήξη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ) να μπορέσει να αντιστρέψει το υφεσιακό κλίμα .
ΓΒ: Η απάντησή μου είναι ίδια με αυτή που ήταν και πέρυσι και πριν 3 χρόνια. Χρειάζεται στην ακολουθία να γίνουν 3 βήματα: (1) Αναδιάρθρωση χρέους, (2) Μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, και (3) Βαθιές μεταρρυθμίσεις. Το πρώτο βήμα -και όχι το τελευταίο- πρέπει να είναι απαραίτητα η αναδιάρθρωση του χρέους η οποία θα επιτρέψει να γίνει το δεύτερο βήμα – τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 1,5% – με άλλα λόγια η ακύρωση της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουνμε στο τρίτο βήμα, στην πραγματική συναίνεση στις βαθιές μεταρριθμύσεις που έχει ανάγκη το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όπως έχετε κατά καιρούς πει, τo plan B (όχι Χ) της διαπραγμάτευσης αφορούσε στην διαγραφή του χρέους που κρατούσε η ΕΚΤ υπό ελληνικό δίκαιο και στην εισαγωγή παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω Taxis, ενέργειες με τις οποίες θα υποχρεούνταν η Ευρώπη σε έναν συμβιβασμό ενώ θα μπορούσε υποτυπωδώς να συνεχίσει να λειτουργεί η ελληνική οικονομία (μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός). Έχοντας δει τις αντιστάσεις του πυρήνα της ΕΕ σε τέτοιου είδους “εκβιασμούς” από ασθενέστερα μέλη της αλλά και δεδομένου του διακυβεύματος (ενδεχόμενη αδυναμία διατήρησης της ευρωζώνης με το υπάρχον καθεστώς, κίνδυνοι για γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ενθάρρυνση των υπολοίπων PIGS για αντίστοιχες διεκδικήσεις, κατάρρευση του αφηγήματος προς τους ψηφοφόρους της κεντρικής Ευρώπης “του συνετού Βορρά που είναι αλληλέγγυος αλλά αυστηρός με τον παραστρατημένο νότο”) πιστεύετε ακόμα ότι θα μπορούσε η εφαρμογή αυτού του πλάνου να έχει θετική κατάληξη για τα ελληνικά συμφέροντα και να αποσπάσει τα διεκδικούμενα από τους εταίρους;
ΓΒ: Η ερώτηση εμπεριέχει μια παρανόηση-παραπλάνηση: Ποτέ δεν στοχεύσαμε να εκβιάσουμε. Στόχος του Σχεδίου Αποτροπής (που δεν έχει καμία σχέση με το Plan X) ήταν η αντίδραση της νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης σε μια απαράδεκτη παρέμβαση της Τρόικας να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες η ίδια η ΕΚΤ είχε χαρακτηρίσει φερέγγυες. Το Σχέδιο Αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει. Η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας. Την τρίτη μέρα που ήμουν στο υπουργείο, στις 30 Ιανουαρίου 2015, ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτιή της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα Σχέδιο Αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls.  Αν ήμασταν διατεθειμένοι, όπως είχαμε συμφωνήσει πριν από τις εκλογές, να αντιδράσουμε σ’ ένα αθέμιτο κλείσιμο τραπεζών από την κεντρική μας τράπεζα αναδιαρθρώνοντας τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχε στην κατοχή της η κεντρική μας τράπεζα, τότε για νομικούς λόγους και στο πλαίσιο της σύρραξης μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας υπήρχε σημαντική πιθανότητα κατάρρευσης του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση του Ευρώ. Για να το πω απλά: Αν ως κυβέρνηση παραμέναμε σταθεροί στην απόφασή μας να απαντήσουμε στην αθέμιτη και εκβιαστική κίνηση του κλεισίματος των τραπεζών με αυτή την αναδιάρθρωση των ομολόγων, τότε η Τρόικα θα είχε συμβιβαστεί με εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρναμε ό,τι ζητούσαμε. Σημαίνει όμως ότι η συμφωνία μας με το Eurogroup θα γινόταν στη βάση ενός βιώσιμου οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχε δεσμευτεί προεκλογικά σε εσάς προσωπικά ο  κ. Τσίπρας ότι αν μας έκλειναν τις τράπεζες θα εκδίδαμε παράλληλο νόμισμα; Γνώριζε αναλυτικά τις όποιες δυσκολίες του εγχειρήματος; Είχε συμφωνήσει τότε ?
ΓΒ: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους όρους. Ποτέ μου δεν μίλησα για παράλληλο νόμισμα. Εργαζόμουν για την δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών. Προεκλογικά είχαμε συμφωνήσει σε Σχέδιο Αποτροπής εκβιασμών από την Τρόικα που θα βασιζόταν στην αναδιάρθρωση των ομολόγων κατοχής της ΕΚΤ, σε δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών, το οποίο θα παρείχε την απαραίτητη ρευστότητα σε ευρώ στην ελληνική οικονομία, και σε άλλες πολιτικές που στόχο είχαν την κατάληξη σε ένα βιώσιμο οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάποια σκέψη για συμμετοχή του DiEM25 σε εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές στο μέλλον;
ΓΒ: Το DiEM25 είναι παρόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και προφανώς θα είναι παρόν και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει αυτή η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του. Το πολιτικό κενό στη χώρα μας, το οποίο όλο και μεγαλώνει, πρέπει να «κλείσει», να αντικατασταθεί, από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεννήσει τέρατα.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη και ένα εξάμηνο όπου γνωρίσατε τους δανειστές και το πραγματικό τους ενδιαφέρον για την δημοκρατία, τι είναι αυτό που σας έκανε να πιστέψετε ότι ένα δημοψήφισμα, που νομοτελειακά θα έφερνε τα capital controls, θα άλλαζε την λογική των μνημονίων;
ΓΒ: Πρώτον η σαθρότητα της ευρωζώνης και η αγωνία της ΕΚΤ να την κρατήσει ζωντανή. Και, δεύτερον, ο τρόπος με τον οποίο η Άνοιξη της Αθήνας γρήγορα μεταλαμπαδεύτηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργώντας πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ των λαών της Ευρώπης και των κυβερνήσεών τους.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να εξηγήσετε αναλυτικά γιατί η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική. Όχι την έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας αλλά το γιατί πιστεύετε ότι θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή. Δεν μπορεί να γίνει συντεταγμένα
ΓΒ: Αντίθετα με μια χώρα όπως η Αργεντινή, που έφυγε από την νομισματική ένωση με το δολάριο σε μια νύχτα κόβοντας τον «ομφάλιο λώρο» που συνέδεε το νόμισμά της (το πέσο) με το δολάριο, οι ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης για να βγουν από τη νομισματική ένωση της Ευρώπης πρέπει πρώτα να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα, ώστε μετά να το υποτιμήσουν. Αυτό παίρνει περίπου ένα χρόνο και συνεπώς είναι σαν να προαναγγέλλεις ένα χρόνο πριν μια υποτίμηση. Για αυτό δεν ενδείκνυται, ως επιλογή, η έξοδος από το ευρώ. Άλλο όμως αυτό και άλλο το δόγμα «τα πάντα για το ευρώ»!
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αγαπητέ κ. Βαρουφάκη, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός, οτι οι επονομαζόμενες κυβερνώσες ελίτ στην Ευρώπη και στην ΗΠΑ  αδιαφορούν και αρνούνται αποδεδειγμένα να εφαρμόσουν την λαική θέληση, αν αυτή αντιβαίνει τις δικές τους επιθυμίες η τις επιθυμίες των αφεντικών τους.  Στις διαπραγματεύσεις και τα “φόρα” κυριαρχούν οι εκβιασμοί και η επιβολή της θέλησης των οικονομικά και στρατιωτικά ισχυροτέρων. Αυτό που διαφαίνεται όλο και περισσότερο είναι ο φόβος που διακατέχει αυτές τις ελίτ, μήπως τυχόν οι τακτικές τους και οι δήθεν διαπραγματεύσεις που κάνουν, βγουν στο φώς της δημοσιότητας και φανεί το πραγματικό τους πρόσωπο (διπροσωπία). Με ποιούς τρόπους πιστεύετε μπορεί να σπάσει αυτό το φράγμα σιωπής και κάλυψης και πως μπορούν να αποκαλυφθούν στην πλειοψηφία των πολιτών, οι μέθοδοι και οι τρόποι που αυτές οι ελίτ κάνουν δήθεν διαπραγματεύσεις και συννενοήσεις πολιτικής;  Αρκεί να απαιτούμε απλά να μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου οι συνεδριάσεις όλων αυτών των “κλειστών” οργάνων, π.χ. Ευρωομάδα ξέροντας ότι οι ελίτ δεν μας παίρνουν σοβαρά; Με εκτίμηση
ΓΒ: Δεν πρέπει να συγχέουμε τις αναγκαίες με τις ικανές συνθήκες. Η διαφάνεια αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη δημοκρατία δεν είναι όμως και ικανή συνθήκη για τη δημοκρατία. Έχει σημασία ο Έλληνας, ο Γερμανός και ο Σλοβάκος πολίτης να ξέρουν τι γίνεται στο Eurogroup αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί. Για να υπάρχει ελπίδα αυθεντικής δημοκρατίας απαιτούνται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί που θα εκφράζουν μια νέα πολιτική δυναμική, την οποία θα δημιουργήσουν πολίτες αποφασισμένοι να ορίζουν τις τύχες της πολιτείας τους.
 
Ερώτηση follow up από το TPP: Κύριε Βαρουφάκη δεν είναι πιο εύκολο αυτό να επιτευχθεί στα πλαίσια των κρατών-εθνών;
ΓΒ: Η μικρή Ισλανδία αποδεικνύει ότι ένα μικρό και σχετικά αδύναμο κράτος- έθνος μπορεί να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία του με τρόπο λυτρωτικό για το λαό του. Όμως στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου τα κράτη μας ήδη έχουν ενταχθεί και δημιουργήσει μια κοινή αγορά, ένα κοινό νόμισμα, και ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο για τις αγορές και το περιβάλλον, η προσπάθεια επανάκτησης της κυριαρχίας με επιστροφή στο κράτος-έθνος θα μας οδηγήσει σε μια Μεγάλη Ύφεση από την οποία θα επωφεληθούν οι πιο σκοτεινές δυνάμεις της ηπείρου μας – δυνάμεις που δεν έχουν καμία απολύτως όρεξη να υλοποιήσουν τη δημοκρατική κυριαρχία των λαών τους στο πλαίσιο του κράτους-έθνους (π.χ. το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας)
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον της Ελλάδας και γενικότερα του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος; Ποιό θα ήταν για εσάς το ιδανικό οικονομικό-πολιτικό σύστημα και γιατί, και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα;
ΓΒ: Είμαστε πολύ μακριά από το σημείο που θα ήταν ρεαλιστικό το να μιλήσουμε για ένα οικονομικό σύστημα που να υπερβαίνει τον καπιταλισμό και να μας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις τεχνολογίες που δημιουργούμε. Κι  αυτό γιατί ο υπαρκτός καπιταλισμός βρίσκεται παγηδευμένος σε μια καθοδική δύνη που δεν συνάδει με επαναστατικές εποχές. Όπως και στη δεκαετία του ’30, αυτή η καθοδική δύνη δεν γεννάει όνειρα και επαναστατικές στιγμές που θα φέρουν την υπέρβαση του καπιταλισμού προς κάτι καλύτερο. Η σημερινή δύνη γεννάει ξενοφοβία, ύφεση, αποπληθωρισμό, φτώχεια, φόβο και απαισιοδοξία. Για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε την υπέρβαση του καπιταλισμού απαιτείται πρώτα η σταθεροποίησή του – κάτι που είναι παράδοξο μεν αληθινό δε. Η ειρωνεία της ιστορίας σήμερα είναι ότι μόνο ριζοσπάστες που ονειρεύονται ένα διαφορετικό σύστημα για το μέλλον μπορούν μέσω της ανυπακοής στις εφαρμοζόμενες πολιτικές να συνεισφέρουν στην σταθεροποίηση που απαιτεί ένα καλύτερο μέλλον.
 
Ερώτηση follow up από το TΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μια ανάλογη απάντηση στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αυτός ο ριζοσπάστης που ονειρεύεται ένα άλλο μη καπιταλιστικό μέλλον ο οποίος τώρα προσπαθεί πρώτα να τον σταθεροποιήσει;
ΓΒ: Από την εμπειρία μου γνωρίζω πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε -και είμαι σίγουρος ακόμα διαθέτει- ανθρώπους που ονειρεύονται την υπέρβαση του μονίμως σε κρίση καπιταλισμού και τη μετάβαση σε ένα ορθολογικότερο οικονομικό-κοινωνικό σύστημα. Δυστυχώς, ως κόμμα εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να υπηρετεί το δόγμα της “TINA” (There is no alternative). Αυτή η αναντιστοιχία είμαι σίγουρος ότι πληγώνει πολλούς από τους συντρόφους μου.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή στην Βουλή διεξάγεται μια συζήτηση για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να γίνει εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διακυβέρνησης «Βαρουφάκη», η οποία σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη στοίχησε στη χώρα 86 δισ. Ποιες είναι οι σκέψεις σας επ αυτού;
ΓΒ: Έχω επανειλημμένως προκαλέσει όποιον θέλει να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα μου για το πραξικόπημα που έπληξε την «Άνοιξη της Αθήνας» να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της συζήτησης όπου κρίνει σκόπιμο: από αμφιθέατρο έως ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα είμαι εκεί. Εκείνοι θα είναι;

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Sign up here

Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μάς αφορά όλους

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα

Read more

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Υπάρχει ένα έντιμο προσκλητήριο για να ονειρευτούμε πάλι»

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, κοινό και δημοσιογράφους της Συνέντευξης Τύπου, μίλησε και με την ευαισθησία του ...

Read more

Οι τσάντες με βρώμικο χρήμα πίσω από την προσεκτικά επιμελημένη δημόσια εικόνα της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς

Read more

It’s time to open the black boxes

Βασισμένο στην αρχή “σκέψου παγκόσμια – δράσε τοπικά”, το IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! είναι ένα διαρκές, συμμετοχικό καλλιτεχνικό έργο ...

Read more