Ανακοίνωση DiEM25-Ελλάδας: Ένας χρόνος μετά το ΟΧΙ, ένας χρόνος μετά τη σύλληψη του DiEM25

Σήμερα, το DiEM25, τιμά την επέτειο του γενναίου ΟΧΙ που ο ελληνικός λαός προέκρινε στο περυσινό δημοψήφισμα, αλλά και τον ένα χρόνο από την σύλληψη της ιδέας για ένα ευρωπαϊκό κίνημα που τάσσεται υπέρ του εκδημοκρατισμού και στρέφεται ενάντια στη λιτότητα.
«Το ΟΧΙ αυτό είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη δημοκρατική Ευρώπη» έγραψε τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ουσιαστικά την ανάγκη σύστασης ενός νέου πολιτικού φορέα. Η απαίτηση για μια βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα καταστρατηγεί τη λαϊκή βούληση, πρέπει να διέλθει μέσα από τον επίπονο, αλλά ελπιδοφόρο, δρόμο του ΟΧΙ εναντίον της αυταρχικής ΤΡΟΙΚΑ και της βάναυσης πολιτικής των Βρυξελλών.
Η ιδέα του Diem25 γεννήθηκε την ώρα που η Άνοιξη της Αθήνας συνθλιβόταν, με την πραξικοπηματική απόρριψη της λαϊκής ετυμηγορίας που ακύρωσε έμπρακτα τη δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση.
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για το Κίνημα που τάσσεται υπέρ της Δημοκρατίας στην Ευρώπη αλλά και για το DiEM25, που οφείλει την ύπαρξή του στις ενθουσιώδεις και ανεξίτηλα χαραγμένες στιγμές εκείνης της μέρας.
 
Ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη τη βραδιά μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος
Την 25η Ιανουαρίου επιστρέψαμε την αξιοπρέπεια στους Έλληνες.
Τους πέντε μήνες που μεσολάβησαν από τότε, γίναμε η πρώτη κυβέρνηση που όρθωσε ανάστημα, που είπε εκ μέρους των Ελλήνων το μεγάλο «όχι» στον καταστροφικό παραλογισμό των Μνημονίων.

  • Περιορίσαμε την τρόικα στις Βρυξέλλες, δίνοντάς της την ευκαιρία, αν ήθελε, να μετατραπεί σε αληθινό θεσμικό όργανο.
  • Αρθρώσαμε για πρώτη φορά στο Eurogroup επιστημονικό λόγο στον οποίο δεν υπήρχε ουσιαστικός αντίλογος
  • Διεθνοποιήσαμε την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν οι εσκεμμένα υφεσιακές πολιτικές
  • Δώσαμε  πέραν των ελληνικών συνόρων την ελπίδα ότι η δημοκρατία μπορεί να αναπνεύσει σε μια νομισματική ένωση όπου, έως τώρα, κυριαρχούσε ο φόβος.

 Ο τερματισμός της ανερμάτιστης λιτότητας και η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν οι δύο μας στόχοι. Παράλληλα όμως στόχος των δανειστών ήταν ακριβώς το αντίθετο: Από την πρώτη στιγμή σχεδίαζαν να κλείσουν τις τράπεζές μας με σκοπό

  • να μας ταπεινώσουν κάνοντάς μας να υποκύψουμε στην σκληρή λιτότητα, και
  • να μας σύρουν σε μια συμφωνία που δεν προβλέπει πώς και πότε θα αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος.

Το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου με το οποίο σκόπευαν να πετύχουν αυτό τον στόχο, παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τον φόβο που έσπειραν μέσω των ΜΜΕ της ολιγαρχίας, ο ελληνικός λαός το επέστρεψε.
Το ΟΧΙ αυτό είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στην Δημοκρατική Ευρώπη.
Είναι ένα ΟΧΙ στο όραμα της Ευρωζώνης ως απέραντο σιδερένιο κλουβί των λαών της.
Είναι ένα ηχηρό ΝΑΙ στο όραμα της Ευρωζώνης ως κοινός τόπος ευημερίας και δικαιοσύνης.


Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην Ιστορία ως μία ιδιαίτερη στιγμή, κατά την οποία ένα μικρό ευρωπαϊκό έθνος ύψωσε το ανάστημά του ενάντια στη χρεοδουλοπαροικία.

Όπως κάθε αγώνας για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη  του τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου του Eurogroup που εκφράστηκε ρητά με τη λαϊκή ετυμηγορία, έχει το τίμημά της. Είναι λοιπόν απαραίτητο, το σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησής μας, που μας παραδόθηκε από αυτό το μεγαλειώδες ΟΧΙ, να επενδυθεί άμεσα σε ένα έντιμο ΝΑΙ. Σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους, λιγότερη λιτότητα, αναδιανομή υπέρ αυτών που έχουν ανάγκη και πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Η κοπιώδης προσπάθεια ώστε να τιμηθεί το γενναίο ΟΧΙ του ελληνικού λαού το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη για τους δημοκράτες παγκοσμίως, έχει μόλις ξεκινήσει!

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα