Ανακοίνωση DiEM25-Ελλάδας: Ισπανικές Εκλογές

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία ήταν θλιβερό αλλά όχι αναπάντεχο.
Τα ποσοστά των κομμάτων αποτυπώνουν ένα σαφές προβάδισμα των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της λιτότητας και αναμένεται να ενισχύσουν τις ορέξεις των Βρυξελλών για περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και προώθηση ενός περισσότερο απορρυθμισμένου πλαισίου εργασιακών σχέσεων.
Το στρατηγικό λάθος των Podemos και των πολιτικών συμμαχιών που τους περιέβαλαν, πρέπει να εντοπιστεί στη χαλαρή στάση τους απέναντι στην κατεστημένη ευρωπαϊκή πολιτική και στην ανυπαρξία στοιχειοθετημένης αντιπρότασης. Χωρίς κάποια επαρκή αφήγηση για το τι ακριβώς πρόκειται να επιδιώξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Eurogroup, ο ισπανικός λαός χωρίστηκε μεταξύ δύο μεγάλων κατηγοριών: αυτών που ακολουθήσανε τα τρία πειθήνια κόμματα της ΤΡΟΙΚΑ (Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos, Σοσιαλιστές/PSOE) και εκείνου του σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος που –απογοητευμένο– απείχε από τις διαδικασίες των εκλογών.
Καθώς μια εναλλακτική πρόταση προς υπέρβαση των αδιεξόδων της δημοσιονομικής πειθαρχίας απουσίαζε, οι Ισπανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν εντός μιας πολύ ιδιαίτερης φάσης της ευρωπαϊκής πολιτικής (αμέσως μετά το Brexit) και φαίνεται να μην πείσθηκαν από το νωθρό κάλεσμα των Podemos. Τη λαϊκή ετυμηγορία στην Ισπανία επηρέασαν τα πλείστα όσα γεγονότα έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς και η απαρέγκλιτη στάση των Βρυξελλών για άμεση και επιτακτική εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μέτρων στην Ελλάδα. Το κρισιμότερο όλων όμως, αποτελεί η αδυναμία άρθρωσης ενός καθαρού πολιτικού λόγου, με προοπτική και όραμα, για μια διαφορετική Ευρώπη.
Τα τρία κόμματα-ακόλουθοι της κατεστημένης πολιτικής των Βρυξελλών, θα ενισχύσουν τις διαθέσεις του Σόιμπλε και θα συμβάλουν στο μετασχηματισμό της Ευρωζώνης σε μία έγκλειστη ομάδα χωρών υπό διαρκή λιτότητα.
Το ερώτημα πλέον είναι το κατά πόσο οι Podemos θα συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και θα αναπτύξουν μια πιο ξεκάθαρη στρατηγική για το μέλλον. Θα συνεργαστούν από κοινού με το DiEM25 (όπως τους έχει ζητηθεί επανειλημμένα) για τη συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής πρότασης για τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών και τον τερματισμό της λιτότητας; Ή μήπως θα αντιγράψουν την «περίπτωση Τσίπρα», ο οποίος ακολουθεί μια φιλολαϊκή ρητορική αναφορικά με την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα συναινεί στην εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται από το Eurogroup και την ΤΡΟΙΚΑ;

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα