Ευρωπαϊκή Δημοκρατία: Η Δύναμη Ξυπνά

Προς τους εμπνευστές του DiEM 2025,
Προς τους φίλους της δημοκρατίας και της Ευρώπης και όλους τους πολίτες της,
Αγαπητέ Γιάνη, έχεις ένα όνειρο. Είναι και δικό μας.
Μας οδηγεί μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ευρώπη. Μία ανοικτή, διακρατική και κυρίαρχη Ευρώπη. Μία μεγάλη, κινητοποιημένη, δημοφιλής Ευρωπαϊκή Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς. Αντ’ αυτού, μέρα με τη μέρα, η Ευρωπαϊκή Ήπειρος κατρακυλά σε πολιτική και ηθική αδυναμία. Παρόλη την άνοδο της ακροδεξιάς και τη διολίσθηση σε μια ξενοφοβική και ανταγωνιστική κοινωνία, εμείς δεν αποδεχόμαστε τη δήμευση του ευρωπαϊκού μας ονείρου από κινήματα του τύπου «καθένας για τον εαυτό του» και κυβερνήσεις υποταγμένες στα συμφέροντα των λίγων.
Η δική μας Ευρώπη είναι διαφορετική. Ανταποκρίνεται στις αξίες της, σέβεται τους πολίτες της και καλωσορίζει όσους αναζητούν καταφύγιο. Ονειρευόμαστε μία κυρίαρχη Ευρώπη των πολιτών, όπου όλοι οι ευρωπαίοι θα εμπιστεύονται και πάλι τα εθνικά και τοπικά τους κοινοβούλια και θα αποφασίζουν μαζί το κοινό τους μέλλον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία ήπειρος ενωμένη στη διαφορετικότητα και στην αλληλεγγύη, η οποία αφού μοιράζεται κοινό νόμισμα και υπερεθνικούς θεσμούς, δίνει την αίσθηση ενός κοινού πεπρωμένου. Ναι, θέλουμε να τραβήξουμε τη δημοκρατία έξω από τα σκοτεινά δωμάτια στα οποία την απομονώνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνεπώς τα κράτη-μέλη. Παντού στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οικολόγοι θεωρούν τη «δημοκρατία σαν ένα ιδανικό». Στηρίζουμε τη δημοκρατική ανανέωση στην Ευρώπη, σαν μια αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, ακόμα και αν η ανανέωση αυτή δεν είναι αρκετή. Είχαμε ανέκαθεν την πεποίθηση για την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και ως εκ τούτου μιας Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνέλευσης.
Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι, στο όνομα ενός συγκεκριμένου είδους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι πολιτικές που ακολουθούνται υποδουλώνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την ίδια την ιδέα της Ευρώπης. Αλλά είμαστε ρεαλιστές. Τίποτε δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια. Πίσω μας έχουμε έξι δεκαετίες ειρήνης, επαναπροσέγγισης, κοινής ευημερίας και σταδιακής επανένωσης μιας ηπείρου που ήταν κάποτε διαιρεμένη από αδιάκοπους πολέμους και παιχνίδια πυρηνικών υπερδυνάμεων. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε όλους εκείνους που εργάζονται ήδη για αλλαγή στην Ευρώπη. Στην καρδιά των θεσμικών οργάνων, δεν υπάρχουν μόνο απόλυτοι τεχνοκράτες ή νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί μέσα στις τσέπες των πολυεθνικών. Ποτέ δεν πρέπει να συγχέουμε την πολιτική Ευρώπη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Μερικοί από εμάς είναι στο Βερολίνο για την έναρξη του DiEM25 και είναι ακριβώς επειδή μοχθούμε καθημερινά για τη δημοκρατία, την οικολογία, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα που πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς την εναλλακτική λύση. Θεωρούμε ότι η απάντηση στις κοινωνικές, οικονομικές, δημοκρατικές, ηθικές, κλιματικές και ενεργειακές κρίσεις απαιτεί την εφαρμογή μιας ριζικά νέας πολιτικής. Παράλληλα με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, η αναγκαία αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων και των γενεών απαιτεί την απομυθοποίηση της διαρκούς ανάπτυξης και του καταναλωτισμού. Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε τα πάντα, σε μικρές και μεγάλες κλίμακες, από την ενέργεια έως τα τρόφιμα, από το χρέος έως τη μετανάστευση, από την κινητικότητα έως την αναδιανομή του πλούτου, από την εξωτερική πολιτική έως τις εμπορικές στρατηγικές. Ήρθε η ώρα να εισέλθουμε, τελικά, στον 21ο αιώνα.
Για να μεγαλώσουμε αυτό το όνειρό μας, ώστε να είναι επιθυμητό και να το μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, χρειαζόμαστε στέρεα σχέδια, προερχόμενα από τους αγώνες μας, βγαλμένα από την πραγματικότητα και από την εμπειρία: βασικό εισόδημα και ανώτατος μισθός, τοπικά και συμπληρωματικά νομίσματα για το ευρώ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημοσίου συμφέροντος, Αγρο-οικολογία, κοινά αγαθά, συνεταιρισμοί, εκπαίδευση, πολιτισμός, υπάρχει πληθώρα θεμάτων να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον! Και πάνω από όλα πρέπει να επανεξετάσουμε τις πολιτικές μας ταυτότητες: οι παλιές ετικέτες έχουν πλέον λήξει. Το σημαντικό δεν είναι από πού ερχόμαστε, αλλά πού θέλουμε να πάμε όλοι μαζί.
Είστε Ευρώπη, είμαστε όλοι Ευρώπη, ακόμη και εκείνοι που προτιμούν την άνεση και ψεύτικη σιγουριά του έθνους-κράτους. Είναι απαραίτητο να ξεπεράσουμε τους φόβους και τις φαντασιώσεις μας, να μετατρέψουμε τις κοινωνίες μας και να γράψουμε από κοινού μια νέα σελίδα της ιστορίας. Η Ευρώπη είναι το μέλλον της συλλογικής και πολυ-εθνικής κυριαρχίας, μιας δίκαιης και βιώσιμης ευημερίας.
Αγαπητοί φίλοι της δημοκρατίας, αγαπητοί φίλοι της Ευρώπης, αγαπητοί εμπνευστές του DiEM2025, έχετε δίκιο να πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Με τις διαφορές και τις ομοιότητες μας, ας προσπαθήσουμε!
Ζήτω η δημοκρατία. Ζήτω η Ευρώπη. Ζήτω η ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Οι υπογράφοντες:
Florent Marcellesi (εκπρόσωπος, Equo στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ισπανία),
Julien Bayou (εκπρόσωπος, η Ευρώπη της Οικολογίας-Les Verts, Γαλλία),
Karima Delli (ευρωβουλευτής, Γαλλία),
Michel Reimon (ευρωβουλευτής, Αυστρία),
Rui Tavares (πρώην ευρωβουλευτής, Πορτογαλία),
Vedran Χόρβατ (Κροατία),
Adam Ostolski (εκπρόσωπος, πολωνοί πράσινοι),
Laura Carlier (εκπρόσωπος, FYEG, Βέλγιο),
Teo Comet (εκπρόσωπος, FYEG, Φινλανδία),
Ζakia Khattabi και Patrick Dupriez (συν-εκπροσώποι, Ecolo, Βέλγιο)

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα