Mr. Varoufakis was received by the President-elect of the Republic, Mr. Lenin Moreno

Η επίσημη επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Εκουαδόρ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Yanis Varoufakis and Rafael Correa

Η επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ προέκυψε μετά από επίσημη πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου της χώρας Ραφαέλ Κορρέα.


 
 

Κυριακή 23 Απριλίου

Την Κυριακή 23 Απριλίου ο κ. Βαρουφάκης είχε δίωρη σύσκεψη με το οικονομικο επιτελείο της κυβέρνησης (τον Υπουργό Οικονομικού Συντονισμού κ. Rodrigo Martinez, τον Υπουργό Νέας Οικονομίας και Ανθρώπινου Κεφαλαίου κ. Andres Arauz και γενικούς γραμματείς των οικονομικών υπουργείων).
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ερώτημα του πως μπορεί μια κυβέρνηση η οποία δεν ασκεί νομισματική πολιτική (το Εκουαδόρ επειδή χρησιμοποιεί το δολάριο των ΗΠΑ ως το νόμισμα της χώρας, η Ελλάδα λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη) να διατηρεί βαθμούς ελευθερίας όσον αφορά την παροχή ρευστότητας (στον ιδιωτικό τομέα, στον δημόσιο τομέα και στις τράπεζες) αλλά και την διαχείριση του εμπορικού της ισοζυγίου. Μετά την παρουσίαση από το οικονομικό επιτελείο του Εκουαδόρ των καινοτόμων λύσεων οι οποίες βοήθησαν την χώρα να απορροφήσει επιτυχώς μεγάλους οικονομικούς κραδασμούς (π.χ. την διεθνή κρίση του 2008, την μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2014 αλλά και ενός τεράστιου καταστροφικού σεισμού), ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε τις διαφορές και ομοιότητες των καινοτομιών αυτών με το σύστημα το οποίο σχεδίασε με το επιτελείο του την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων όσον αφορά την σημασία και χρησιμότητα τέτοιων ψηφιακών συστημάτων για την διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας χωρών που δεν έχουν το δικό τους νόμισμα καθώς και για την βιωσιμότητά τους εντός της ζώνης του δολαρίου (το Εκουαδόρ) ή του ευρώ (η Ελλάδα).
 

Δευτέρα 24 Απριλίου

Το πρωί της Δευτέρας 25 Απριλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε διάλεξη σε μεγάλη διεθνή συνάντηση εκπροσώπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος (κατ’ εξοχήν ασφαλιστικών και τραπεζικών υπηρεσιών) που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Hilton της πρωτεύουσας Κίτο με θέμα τις διεθνείς ανισορροπίες κεφαλαιακών ροών, εμπορίου και χρέους.
Κατόπιν μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όπου είχε τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών του Εκουαδόρ κ. Guillame Long. Στην συνάντησή τους συζήτησαν τις γεωπολιτικές πτυχές της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης, την πανευρωπαϊκή δράση του DiEM25 καθώς και τις δυνατότητες του κυβερνώντος κόμματος να δρομολογήσει ένα διεθνιστικό κίνημα για την δημοκρατία στην Λατινική Αμερική στα πρότυπα του DiEM25. Τέλος, ο κ. Long δέχθηκε την πρόσκληση του κ. Βαρουφάκη να συμμετάσχει στην μεγάλη εκδήλωση του DiEM25 στο Βερολίνο την 25η Μαΐου με θέμα: Πως σκοπεύει το DiEM25 να δώσει εκλογική έκφραση και πολιτική ισχύ στην Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη (European Dew Deal – την πανευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική ατζέντα που παρουσιάστηκε στην Ρώμη την 25η Μαρτίου)
Το ίδιο βράδυ ο κ. Βαρουφάκης, παρουσία υπουργών, του Πρύτανη, του Κεντρικού Τραπεζίτη, δημοσιογράφων, καθηγητών και φοιτητών έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Ανώτερων Εθνικών Σπουδών University Institute of High National Studies (IAEN) με θέμα: Γεωπολιτική και Νομισματική Ελαστικότητα: Κεντρικές Τράπεζες, υψηλή τεχνολογία και ο παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας. (Βλ. . εδώ και εδώ)
 
 

Τρίτη 25 Απριλίου

Mr. Varoufakis was received by the President-elect of the Republic, Mr. Lenin Moreno

Ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Λένιν Μορένο.


Την Τρίτη 25 Απριλίου ο κ. Βαρουφάκης έγινε δεκτός από τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (η ορκομωσία του είναι προγραμματισμένη για την 24η Μαΐου) κ. Lenin Moreno καθώς και την κα Maria Fernanda Espinosa y Eduardo Mangas η οποία θα αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών της χώρας – και με την οποία είχε προηγηθεί ωριαία συζήτηση. Η συνάντηση ξεκίνησε με θέματα που αφορούν τη ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια στον οικονομικό και εμπορικό τομέα το Εκουαδόρ, ενώ ολοκληρώθηκε με συζήτηση των δράσεων του DiEM25 στην Ευρώπη.
Κατόπιν, ο κ. Βαρουφάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έκανε επίσημη επίσκεψη στον απερχόμενο Πρόεδρο Rafael Correa. Μετά το τέλος του επίσημου σκέλους της επίσκεψης, οι κκ. Correa και Βαρουφάκης, παρουσία του υπουργού εξωτερικών κ. Guillame Long, του Υπουργού Νέας Οικονομίας κ. Andres Arauz καθώς και της Γενικής Γραμματέως του κυβερνώντος κόμματος, συζήτησαν και συμφώνησαν την μελλοντική συνεργασία κ. Correa και των συνεργατών του με το DiEM25.
Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Βαρουφάκης προέβη σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την σημασία της εμπειρίας του Εκουαδόρ στον τομέα της μακροοικονομικής διαχείρισης για χώρες της ευρωζωνικής περιφέρειας.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα