The environmental disaster that doesn’t make headlines

Η οικολογική καταστροφή που δεν γίνεται πρωτοσέλιδο

Όταν μιλάμε για οικολογικές κρίσεις τείνουμε να δίνουμε κυρίως έμφαση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την λεγόμενη αλλιώς και κλιματική αλλαγή. Αν και αυτό παραμένει ένα ζωτικό θέμα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε άλλες ανησυχητικές περιβαλλοντικές υποθέσεις – όπως η υγεία των θαλασσών του πλανήτη.
 
Πρόσφατα η ΕΕ διοργάνωσε το συνέδριο “Our Ocean” πάνω στο θέμα. Ας ρίξουμε μια ματιά στους ομιλητές: πολλοί πρωθυπουργοί και πρόεδροι, ευρωπαίοι επίτροποι, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών και τραπεζίτες. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου συμπεριελάμβαναν νέες δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών, υποσχέσεις για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και περισσότερο θαλάσσιος χώρος να τεθεί υπό προστασία.
 
Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι αυτές οι υποσχέσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ο WWF εμφανίζεται προβληματισμένος. Λίγο πριν το συνέδριο, ο WWF δημοσίευσε μια αναφορά σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση του οικοσυστήματος της Μεσογείου. Ο μαζικός τουρισμός, οι κακές πρακτικές αλιείας και μη ρυθμισμένη θεσμικά εκμετάλλευση συνθέτουν ένα μη βιώσιμο μέλλον για την θαλάσσια μεσογειακή περιοχή.
 
Ο WWF πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων: την εξισορρόπηση και την αποκατάσταση του μεσογειακού οικοσυστήματος. Όπως έκανε και η Greenpeace. Παρ’όλα αυτά καμιά απο τις προτάσεις δεν συζητούνται και ούτε λόγος βέβαια για εφαρμογή τους. Τα μόνα που έχουμε είναι δεσμεύσεις και υποσχέσεις.
 
Πρέπει όλοι να αντιμετωπίζουμε κριτικά τα συνέδρια της ΕΕ που δεν φέρνουν στο τραπέζι των συνομιλιών όλες τις φωνές, που δεν προωθούν τον διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες και την επιστημονική κοινότητα, οι απόψεις των οποίων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά τα επείγοντα προβλήματα. Σαν DiEMers υποστηρίζουμε δράσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός βιώσιμου και ισορροπημένου περιβάλλοντος. Για αυτό το λόγο οι πράσινες τεχνολογίες και η περιβαλλοντική συνείδηση είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες της οικονομικής και κοινωνικής μας πολιτικής πλατφόρμας. Ας την υποστηρίξουμε!

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Απαιτούμε την παραίτηση της Ursula von der Leyen

Αντιδρώντας στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παραβίασε το νομικό ...

Διαβάστε περισσότερα