#TheGreekFiles Campaign

Κύριε Ντράγκι, ήρθε η στιγμή να μάθουν οι ευρωπαίοι την αλήθεια. Παρανομήσατε ή όχι όταν κλείνατε τις ελληνικές τράπεζες;

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΗΣ

Το DiEM25 σας καλεί να προσυπογράψετε επίσημο αίτημα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να δημοσιοποιήσει νομική γνωμοδότηση που ο ίδιος ζήτησε για το εάν οι δύο αποφάσεις με τις οποίες η ΕΚΤ οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το καλοκαίρι του 2015 ήταν σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και το καταστατικό της ΕΚΤ.
 

 
Το αίτημα θα κατατεθεί από τους κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη, εκ μέρους του DiEM25, και του ευρωβουλευτή της Die Linke και του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς Fabio De Masi.
Συνυπογράφουν οι:

  • Benoît Hamon, Υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος για τη Γαλλική Προεδρία, 2017
  • Katja Kipping, Συμπρόεδρος, Die Linke, Γερμανία
  • Gesine Schwan, δύο φορές υποψήφια του SPD για την Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Πρόεδρος του Viadrina European University

Benoît Hamon, Katja Kipping and Gesine Schwan
με την υποστήριξη πανεπιστημιακών καθηγητών συμπεριλαμβανομένων των

  • Klaus Dörre, Πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller, Jena, Γερμανία
  • James K. Galbraith, Πανεπιστήμιο του Texas, Austin, ΗΠΑ
  • Rudolf Hickel, Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία
  • Gustav A. Horn, Hans-Böckler-Stiftung, Γερμανία
  • Aidan Regan, University College Dublin, Ιρλανδία
  • Jeffrey Sachs, University of Columbia, ΗΠΑ
  • Joseph Vogl, Πανεπιστήμιο Humboldt, Γερμανία
  • Arthur Gibson, Πανεπιστήμιο του Cambridge, Βρετανία

Για να συνυπογράψεις επισκέψου την ιστοσελίδα: http://change.org/thegreekfiles
ή μάθε περισσότερο στο https://diem25.org/thegreekfiles-el !
 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα γεγονότα και το κάλεσμα για συνυπογραφή μαζικού αιτήματος προς την ΕΚΤ

Το 2015, δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές (capital controls), με μεγάλο κόστος για την ελληνική οικονομία και με αποτέλεσμα την επιβολή νέων υφεσιακών και αντικοινωνικών μέτρων που βύθισαν την Ελλάδα ακόμα βαθύτερα στην γενικευμένη πτώχευση. (*)

Το επιχείρημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και του Προέδρου της κ. Μάριο Ντράγκι, ήταν ότι η ΕΚΤ έδρασε νομίμως, τεχνοκρατικά και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα. Όμως, όπως μάθαμε από πηγές εντός της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για την νομιμότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ. Για αυτό τον λόγο παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας, επί πληρωμή, νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο.

Τον Ιούλιο του 2015 ζητήσαμε αντίτυπο εκείνης της νομικής γνωμάτευσης από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών για να ρίξει φως στην νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης που θέτει ερωτήματα για την πολιτική ανεξαρτησία της ΕΚΤ και για το κατά πόσον η λαϊκή κυριαρχία χωρών σε «πρόγραμμα» είναι συμβατή με την δυνατότητα της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζές τους όταν οι κυβερνήσεις τους δεν «συμμορφώνονται» με τις επιταγές της.

Ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω νομική γνωμάτευση επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα της γνωμάτευσης του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου.

Με την παραλαβή της άρνησης του κ. Ντράγκι, αναθέσαμε στον έγκριτο Καθηγητή Δημόσιου, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου Andreas Fischer-Lescano (Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία) να μας παράσχει νομική γνωμάτευση με το εξής ερώτημα: «Δικαιολογείται νομικά η άρνηση του κ. Ντράγκι να δημοσιοποιήσει την νομική γνωμάτευση περί της νομιμότητας των αποφάσεων της ΕΚΤ που έφεραν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών;»

Η γνωμοδότηση του Καθηγητή Fischer-Lescano ήταν κατηγορηματική: Η ΕΚΤ δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα για να αρνηθεί την δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειές της και, συνεπώς, η άρνηση του κ. Ντράγκι παραβιάζει τις αρχές διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δικαίωμα των πολιτών της στην ελευθερία πληροφήρησης (freedom of information).(**)

Στην βάση της γνωμοδότησης του Καθηγητή Fischer-Lescano, ο Γιάνης Βαρουφάκης (DiEM25) και ο Fabio DeMasi (Die Linke, GUE/NGL) αποφάσισαν να υποβάλουν επίσημο μαζικό αίτημα (mass freedom of information request) προς την ΕΚΤ και τον Πρόεδρό της για δημοσιοποίηση της σχετικής νομικής γνωμάτευσης. Το αίτημα αυτό το προσυπογράφουν ήδη ο Benoît Hamon, Υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόματος για τη Γαλλική Προεδρία, 2017, η Katja Kipping, Συμπρόεδρος, Die Linke, Γερμανία, και η Gesine Schwan, δύο φορές υποψήφια του SPD για την Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Πρόεδρος του Viadrina European University. Από τον πανεπιστημιακό χώρο, έχουν ήδη συνυπογράψει οι:

  • Klaus Dörre, Πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller, Jena, Γερμανία
  • James K. Galbraith, Πανεπιστήμιο του Texas, Austin, ΗΠΑ
  • Rudolf Hickel, Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία
  • Gustav A. Horn, Hans-Böckler-Stiftung, Γερμανία
  • Aidan Regan, University College Dublin, Ιρλανδία
  • Jeffrey Sachs, University of Columbia, ΗΠΑ
  • Joseph Vogl, Πανεπιστήμιο Humboldt, Γερμανία
  • Arthur Gibson, Πανεπιστήμιο του Cambridge, Βρετανία

Τις επόμενες εβδομάδες θα προστεθούν πολλές νέες υπογραφές από όλους τους πολιτικούς χώρους στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκινά σήμερα το DiEM25 συλλογής υπογραφών προς υποστήριξη του αιτήματος που θα καταθέσουν στην ΕΚΤ οι κκ. Βαρουφάκης και DeMasi.

Στις 8 Μαρτίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Fabio de Masi θα δώσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετική συνέντευξη τύπου ενώ η εκστρατεία συλλογής υπογραφών του DiEM25 θα λήξει σύντομα μετά την εκδήλωση του DiEM25 στη Ρώμη την 25η Μαρτίου του 2017, την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης.

Το DiEM25 σε προσκαλεί να υπογράψεις κι εσύ! Ο λόγος είναι απλός και το διακύβευμα μέγα:

  • Η ισχύς της ΕΚΤ επί των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, δεδομένης της δυνατότητάς της να κλείνει τις τράπεζες, είναι τεράστια.

  • Η αυθαίρετη και αδιαφανής άσκησή της από μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες που συσκέπτονται και αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών να κλείσουν οι τράπεζες ενός κράτους-μέλους καταργεί την δημοκρατία και, έτσι, απαξιώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα μάτια των λαών της.

Για να ΣΥΝ-ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ επισκέψου την ιστοσελίδα change.org/thegreekfiles


(*) Οι δύο αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που οδήγησαν στο κλείσιμο των Ελληνικών τραπεζών και την ακόλουθη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ήταν οι εξής:

  • Η πρώτη απόφαση ελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ρευστότητα της ΕΚΤ, παραπέμποντάς τις στην ακριβότερη ρευστότητα που προσφέρονταν από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ή ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Η δεύτερη απόφαση ελήφθη την 28η Ιουνίου του 2015. Αφορούσε το πάγωμα στην παροχή επί πλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδας (ELA) εξαναγκάζοντας με αυτό τον τρόπο το κλείσιμό τους την επόμενη μέρα. (Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως «αντίδραση» στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το τηλεσίγραφο των πιστωτών σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει την αποδοχή ή απόρριψη του ο ελληνικός λαός.)

(**) Η γνωμοδότηση του Καθηγητή Fischer-Lescano, καθώς μια συνολική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι δύο αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ παραβιάσαν το καταστατικό και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, διατίθενται εδώ.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Απαιτούμε την παραίτηση της Ursula von der Leyen

Αντιδρώντας στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παραβίασε το νομικό ...

Διαβάστε περισσότερα