Ομιλία Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντηση μελών του DiEM25 στην Αίγινα (Αύγουστος 2016)

Καλησπέρα,
Ο λόγος που είμαστε εδώ είναι απλός:
Η Ελλάδα ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται.
Κι η Ελλάδα θα ασφυκτιά όσο η Ευρώπη αποδομείται.
Κι η Ευρώπη θα αποδομείται όσο χώρες όπως η Ελλάδα ασφυκτιούν.
Πίσω από αυτή την δίνη της ελληνικής ασφυξίας και της ευρωπαϊκής αποδόμησης κρύβεται μια εντυπωσιακή συναίνεση παράτερων πολιτικών δυνάμεων: ο Δρ Σόιμπλε, η κα Μέρκελ, ο Πρόεδρος Ολάντ, αλλά και η σημερινή έκφανση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο καλός συνάδελφος μου Κώστας Λαπαβίτσας, ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς στις εκλογές του 2012 J.-L. Melenchon, ο εξαίρετος τ. Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας και συνιδρυτής της Die Linke Oskar Lafontaine. Όλοι τους συναινούν στην Ευρω-ΤΙΝΑ – στο δόγμα ότι εντός της ευρωζώνης, εντός της ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική των πολιτικών που ασφυκτιούν την Ελλάδα και αποδομούν την Ευρώπη.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο ελληνικός λαός μας εξουσιοδότησε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική. Ότι η Ελλάδα μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές Ασφυξίας και Αποδόμησης εντός του ευρώ εφόσον είμαστε αποφασισμένοι να λέμε ΟΧΙ σε αυτές μέχρι το τέλος – εφόσον δεν τρομοκρατηθούμε όταν μας απειλούν με έξωση από τοι ευρώ. Τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού, μέσω της πάγιας στρατηγικής του δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού, μας διαίρεσαν και κατάφεραν, έτσι, να πνίξουν την Άνοιξη της Αθήνας. Αποτέλεσμα; Η ασφυξία της Ελλάδας και η Αποδόμηση της Ευρώπης να ενταθούν. (Το Brexit και η επιταχυνόμενη ύφεση της Ελλάδας δεν ήταν παρά εύλογα συμπτώματα…)
Όμως, το πνεύμα εκείνης της Άνοιξης επιβίωσε. Μεταλαμπαδεύτηκε σε όλη την Ευρώπη. Από την Αθήνα στο Βερολίνο, στην Βαρκελώνη, στο Παρίσι, στο Δουβλίνο, στο Ελσίνκι, τον Λονδίνο, στην Λισαβόνα – σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης. Πήρε την μορφή του Κινήματος για την Δημοκρατία στην Ευρώπη – του DiEM25.
Μας λένε ότι αν ξανατολμήσουμε να αμφισβητήσουμε το Δόγμα της Ευρω-ΤΙΝΑ, που επιδεινώνει την δίνη Ασφυξίας-Αποδόμησης, θα μας πνίξουν και πάλι όπως έκαναν στην Αθήνα το 2015 – στην Μαδρίτη, στην Ρώμη ή όπου αλλού προκύψει αυτή η αμφισβήτηση. Τους απαντάμε: Κάντε το! Τίποτα δεν μας φοβίζει περισσότερο από την δίνη Ασφυξίας-Αποδόμησης, την μοναδική προοπτική που μας προσφέρετε.
Ευχαριστούμε που είστε απόψε εδώ για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε. Είναι σαν, όλοι μαζί, να επιβεβαιώνουμε ότι, από το αναθεματίζουμε το σκοτάδι, είναι προτιμότερο να ανάψουμε ένα κεράκι.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα