Ομιλία Ιούντιτ Μάιερ (Judith Meyer) στη συνάντηση μελών του DiEM25 στην Αίγινα (Αύγουστος 2016)

Καλησπέρα!
Με λένε Ιούντιτ Μαιερ. Είμαι Γερμανίδα, δεν έχω ελληνική καταγωγή, δηλαδή τα ελληνικά μου είναι τρομερά, αλλά θα προσπαθήσω να σας μιλήσω ελληνικά.
Γιατί είμαι εδώ με το DiEM25; Η ιστορία αρχίζει το Γενάρη ή ίσως το Φλεβάρη του 2015.
Οι ελληνικές διαπραγματεύσεις ακούγονται στην γερμανική κοινή γνώμη. Έως τότε ο μέσος Γερμανός δεν μιλούσε πολύ για την Ελλάδα, για τα μνημόνια και τα λοιπά.
Υπήρχε η αίσθηση πως ο Νότος δεν ξέρει τα οικονομικά και χρειάζεται συνέχεια γερμανικά λεφτά, αλλά ο κόσμος στην Γερμανία δεν θα μπορούσε να σας πει πόσα μνημόνια έγιναν ή ποιοί είναι οι όροι τους. Αυτό άλλαξε ο κύριος Βαρουφάκης.
Όχι μόνο εκπροσωπούσε δυναμικά τον ελληνικό λαό στις διαπραγματεύσεις, αλλά έδειχνε και στους άλλους λαούς τις Ευρώπης τι συμβαίνει. Τι συμβαίνει στο Eurogroup, τι συμβαίνει με την Ελλάδα, τι κάνουν οι άλλοι κυβερνώντες της Ευρώπης, οι οποίοι, πίσω από κλειστές πόρτες, συχνά ξεπερνούν τη λαϊκή εντολή τους.
Φυσικά αυτό δεν γράφτηκε στις γερμανικές εφημερίδες. Εκείνη τη στιγμή, μερικοί από εμάς ξυπνήσαμε γιατί δεν υπήρχε πια ποικιλία στις γερμανικές εφημερίδες σε αυτό το θέμα, ΟΛΟΙ έγραφαν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αδαής και επικίνδυνη, ότι ο υπουργός Βαρουφάκης είναι ο χειρότερος, ο εχθρός των Γερμανών φορολογούμενων. Όταν ΟΛΕΣ οι εφημερίδες γράφουν το ίδιο, αυτό είναι προειδοποιητικό σημάδι, είναι απαραίτητο να ψάχνουμε κι άλλες γνώμες.
Όταν κανείς ψάχνει την αλήθεια γιαυτό το διάστημα τη βρίσκει εύκολα.

  • Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες – δουλεύουν επτακόσιες ώρες περισσότερο από τους Γερμανούς κάθε χρόνο.
  • Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν αδαής και επικίνδυνη – οι προτάσεις της είχαν την υποστήριξη γνωστών οικονομολόγων.
  • Ο Βαρουφάκης δεν είναι ο εχθρός των Γερμανών φορολογούμενων – θέλει να μην πληρώσουμε δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης στην Ελλάδα και του χρόνου θα έπρεπε να πληρώσουμε ακόμα περισσότερα.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των συμπατριωτών μου δεν έψαχνε αυτές τις πληροφορίες και άκουγε μόνο τα μέσα που μιλούσαν για ΜΆXΗ ανάμεσα σ’εσάς και εμάς. Αυτό ήταν ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε από τα Γερμανικά Μέσα για να μην υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των φτωχών της Ελλάδας και της Γερμανίας. Τα μέσα μας μιλούσαν για γερμανοφοβία στην Ελλάδα, έδειχναν φωτογραφίες ελληνικών διαδηλώσεων πού οι άνθρωποι είχαν τη Μέρκελ με ναζιστικά εμβλήματα… αυτό πληγώνει, αλλά… αν οι λαοί δεν συνεργαστούν, θα κερδίζουν μόνο οι τραπεζίτες.
Για να είμαι ειλικρινής, ούτε καν εμείς που δεν στηρίζαμε τη γερμανική κυβέρνηση, δεν ξέραμε πόσο σκληροί μπορούν να είναι οι πολιτικοί μας κατά της Ελλάδας. Το Μαίο, το Ιούνιο, έγραφα άρθρα για να εξηγήσω τις ελληνικές θέσεις στους συμπατριώτες μου και στους αγγλόφωνους, αλλά ακόμα δεν πίστευα τους Έλληνες φίλους μου που φοβήθηκαν το προτεκτοράτο. Δεν τους πίστευα. Τους ζήτησα συγνώμη στις δεκατρείς Ιουλίου.
Νομίζω ότι εκτός Ελλάδας δεν το περίμεναν πολλοί, γιατί είμαστε ευρωπαϊστές. Δεν θέλαμε να πιστεύουμε. ´Ηταν τρομερό ξύπνημα για όσους το έβλεπαν (που δεν είναι όλοι στη Γερμανία γιατί πολλά γερμανικά μέσα ανέφεραν τις δώδεκα Ιουλίου σαν μια οποιαδήποτε νύχτα διαπραγματεύσεων, δεν μίλησαν για νίκη ή κάτι τέτοιο).
Για μένα είχε γκρεμιστεί το ευρωπαϊκό όνειρό μου. Στην κατάθλιψή μου, έγραψα ένα μήνυμα στον κύριο Βαρουφάκη στις δεκατέσσερις Ιουλίου για να τον ευχαριστήσω που μας είχε δείξει τον αληθινό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτός δεν με γνώριζε, έτσι δεν περίμενα απάντηση, αλλά αυτή ήρθε: “ευχαριστώ Ιούντιτ. Πρέπει να παραμένουμε φιλοευρωπαϊστές και να κριτικάρουμε δραστήρια αυτούς που σφετερίστηκαν την Ευρώπη.”
Έτσι άρχισαμε να ανταλλάσουμε emails. Το Νοέμβριο μου έγραψε για το DiEM25, το μανιφέστο του και τα λοιπά.
Ως ευρωπαϊκό κίνημα, το DiEM είχε ανάγκη από πολυγλωσσική παρουσία στο internet, και επειδή μιλάω δεκατρείς γλώσσες – το πρώτο έργο που ανέλαβα ήταν η οργάνωση των πολυγλωσσιών account Twitter και η οργάνωση των μεταφράσεων της ιστοσελίδας από εθελοντές.
Τώρα οργανώνω τα σχετικά με τους εθελοντές του DiEM25. Έχουμε τόσους! Πάνω από είκοσι χιλιάδες Ευρωπαίοι θέλουν να κάνουν εθελοντισμό για το DiEM25.
Η Άνοιξη της Αθήνας και η δωδεκάτη Ιουλίου ήταν το απαραίτητο shock. Τώρα η γενιά μου, η γενιά του Erasmus και των ανοικτών συνόρων, έχει ξυπνήσει. Δεν θα επιτρέψουμε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστρέψουν τα ευρωπαϊκά όνειρά μας.
Απαιτούμε μια δημοκρατική Ευρώπη με διαφάνεια, κοινή ευημερία και συναίσθημα ηθικής. Η Ευρώπη ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί!
 

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Απαιτούμε την παραίτηση της Ursula von der Leyen

Αντιδρώντας στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παραβίασε το νομικό ...

Διαβάστε περισσότερα