Pedro Sánchez

Ο ανατραπείς ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ισπανίας αποκαλύπτει που βρίσκεται η πραγματική εξουσία: Στους ολιγάρχες της χώρας

Αφήστε τον Mariano Rajoy να παραμείνει στην εξουσία ή προκαλέστε έναν τρίτο γύρο εκλογών. Αυτές ήταν οι μόνες επιλογές οι οποίες ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Pedro Sánchez, είπε ότι του δόθηκαν από τους μεγάλους ολιγάρχες των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων, μιλώντας σε μια υψηλής ακροαματικότητας συνέντευξη χθες βράδυ .
Ο Sánchez, ο οποίος ανατράπηκε από τη θέση του κατόπιν εξέγερσης εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος την 1η Οκτωβριου, ανακοίνωσε δακρυσμένος την παραίτησή του από βουλευτής το περασμένο Σάββατο. Ώρες αργότερα, οι σύντροφοί του Σοσιαλιστές βουλευτές απείχαν από μία κρίσιμη ψηφοφορία που θα επέτρεπε Mariano Rajoy μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία.
«Όχι θα πει όχι»
Μετά από δύο εκλογικές άκαρπες αναμετρήσεις, οι οποίες κράτησαν τη χώρα σε πολιτική παράλυση για σχεδόν δέκα μήνες, ο Sánchez διατήρησε τη σθεναρή αντίθεση του κόμματός του στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με κορμό το Λαϊκό Κόμμα του Rajoy. Επίσης επέμεινε στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή άλλων προοδευτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου· κατ’ ουσίαν, ενός Αριστερού Συνασπισμού με τους Podemos και τη στήριξη των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Όμως ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις τόσο εντός όσο και εκτός του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να εξαναγκαστεί ο Sánchez να κάνει στροφή 180 μοιρών. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Sánchez έγινε στόχος σκληρών επιθέσεων από την κορυφαία ισπανική εφημερίδα El Pais, που δημοσίευσε κύρια άρθρα τα οποία τον αποκαλούσαν «αδίστακτο ηλίθιο που προτιμά να καταστρέψει εντελώς το κόμμα του οποίου ηγείται παρά να αναγνωρίσει την τεράστια αποτυχία του.»
Υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως και εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες του Κόμματος όπως ο Felipe González, ανέβασαν τον πήχη με δημόσιες αποδοκιμασίες κατά του Γενικού Γραμματέα και δηλώσεις όπως ότι θα ήταν καλύτερο να επιτραπεί ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης μεαρχηγό τον Rajoy παρά να υπάρξει τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Οικονομικές και επιχειρηματικές ελίτ ενωμένες κατά ενός αριστερού συνασπισμού.
Στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης χθες βράδυ, ο Sánchez, που εξελέγει Γενικός Γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργατών τον Ιούλιο του 2014 αφού νίκησε στις πρώτες προκριματικές εκλογές στην ιστορία του κόμματος, επιβεβαίωσε ότι η γραμμή του «Όχι θα πει Όχι» απέναντι στον Rajoy συνάντησε ισχυρές πιέσεις από την El Pais. Σύμφωνα με τον Sánchez, η διοίκηση της εφημερίδας – η οποία ανήκει από κοινού σε κάποιους από ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας – του ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε πιθανή κυβερνητική συμμαχία με τους Podemos θα αντιμετώπιζε τις σκληρότερες αντιδράσεις
Ο Sánchez επίσης αναφέρθηκε σε πιέσεις από τον επιχειρηματικό όμιλο IBEX35, κατονομάζοντας τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του μεγαλύτερου παρόχου τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, της Telefónica, CésarAlierta, ως έναν από εκείνους που τον πίεζαν να αφήσει τον Rajoy να παραμείνει στην εξουσία. «Αυτός (ο Alierta) και άλλοι εργάστηκαν από κοινού για να παραμείνει μία συντηρητική κυβέρνηση στη χώρα,» αποκάλυψε ο Sanchez. Ο ίδιος είπε επίσης ότι υπήρξαν επιπλέον χρηματοπιστωτικές ομάδες που τον πίεζαν να μην σχηματίσει κυβέρνηση με άλλες δυνάμεις της αριστεράς, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.
Το γεγονός ότι η πραγματική πολιτική εξουσία στην Ισπανία βρίσκεται στο χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο δεν αποτελεί είδηση για πολλούς Ισπανούς. Ωστόσο, το ότι μία τέτοια «αποκάλυψη» προήρθε από τονμέχρι προ ολίγων ημερών αρχηγό ενός εκ των δύο κυριότερων κομμάτων της χώρας είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Λίγα λεπτά αφού η συνέντευξη του Sánchez βγήκε στον αέρα, ο Γενικός Γραμματέας των Podemos εξήρε το θάρρος του σοσιαλιστή πρώην αντιπάλου του με ανάρτηση στο Twitter. Ο Iglesias καταφέρεται από καιρό κατά της προσπάθειας μίας de-facto χειραγώγησης των δημοκρατικών διαδικασιών της Ισπανίας από τους ολιγάρχες, οι οποίοι διεξάγουν μάχη χαρακωμάτων ήδη από το ξέσπασμα της κρίσηςτο 2008, στο πλαίσιο ενός αγώνα επιβίωσης.
Το μέλλον της Ισπανίας: Μία αδύναμη κυβέρνηση, ένα διασπασμένο κοινοβούλιο και η αυξανόμενη ανυπομονησία των Βρυξελλών.
Καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα τρίζει, όπως το ελληνικό ΠΑΣΟΚ, και με τον Mariano Rajoy να εξαναγκάζεται να σπεύσει σε περαιτέρω προσαρμογές του προϋπολογισμού υπό τις εντολές των Βρυξελλών, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η αντίσταση της Ισπανίας στις επιταγές της Τρόικα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Εν τω μεταξύ, ο Sànchez έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να περιοδεύσει σε ολόκληρη τη χώρα σε μία προσπάθεια ισχυροποίησης της βάσης του κόμματός του για να συγκεντρώσει στήριξη και να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη που ακύρωσε η γερμανική αστυνομία

Την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο κατέρρευσε ακόμα και η επίφαση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με την εισβολή της γερμανικής ...

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα