Το DiEM25 αντικρούει την αποτυχημένη αντίδραση της Ευρώπης στην εισροή μεταναστών και προσφύγων

Το DiEM25 επιλέγει τη Βιέννη ως θερμό σημείο υποδοχής όπου οι Ευρωπαίοι δημοκράτες θα συναντηθούν για να συζητήσουν:

  • Την επαίσχυντη αντίδραση της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση
  • Το πώς μια έκτακτη ανθρωπιστική κρίση κατέδειξε τη χαμένη ακεραιότητα της Ευρώπης

ΒΙΕΝΝΗ, ΑΥΣΤΡΙΑ, 18 Απριλίου 2016 – Το DiEM25, το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, θα διοργανώσει τη Δεύτερη Συνέλευσή του την Πέμπτη, 5 Μαΐου στη Βιέννη. Η πρώτη εκδήλωση του DiEM25 στην Αυστρία θα εστιαστεί σε ένα από βασικά πεδία μάχης για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Την υπέρβαση του φόβου των μεταναστών και των προσφύγων!
Με τίτλο Το καθήκον της Ευρώπης απέναντι στους μετανάστες, το καθήκον της Ευρώπης απέναντι στον εαυτό της, η συνέλευση του DiEM25 θα φιλοξενηθεί από το WERK X Theatre της Βιέννης. Η εκδήλωση πηγάζει από τη δέσμευση του Μανιφέστου του DiEM25 να δημιουργήσει μια «Ανοικτή Ευρώπη, που ενεργοποιείται από ιδέες και δημιουργικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, και η οποία κατανοεί πως οι φράκτες και τα τείχη είναι δείγματα αδυναμίας που πυροδοτούν την ανασφάλεια στο όνομα της… ασφάλειας».
Οργανωμένη ως μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης με θέματα όπως η ξενοφοβία και η ακροδεξιά, ο καπιταλισμός και η μετανάστευση, και η αλληλεγγύη και τα ανοιχτά σύνορα, η συνέλευση αποσκοπεί στο να πυροδοτήσει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση που θα παράγει ένα λευκό έγγραφο για τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση και την αλληλεγγύη με τους ‘άλλους’. Οι ομιλητές περιλαμβάνουν τους: Γιάνη Βαρουφάκη, Srecko Horvat, Saskia Sassen, Sandro Mezzadra, Fanny Müller-Uri, Erich Fenninger, Teresa Forcades, Walter Baier και Katja Kipping, μεταξύ άλλων.
«Η προσφυγική κρίση είναι μια εκδήλωση της αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Βαρουφάκης, προειδοποιώντας κατά της επικίνδυνης αναβίωσης «της μαύρης πανούκλας του μισανθρωπισμού, της ξενοφοβίας και του θανατηφόρου εθνικισμού που έπληξε την Ευρώπη στις αρχές του εικοστού αιώνα».
Ερωτηθείς για την απόφαση της Αυστριακής κυβέρνησης να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους και να ανεγείρει φράχτη στα Ιταλικά σύνορα, ο Βαρουφάκης είπε: «Το να κερδίζεις ψήφους μέσω της ανέγερσης τειχών και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου είναι η έσχατη επιλογή πολιτικών που έχουν αποφασίσει να θυσιάσουν την ακεραιότητα του έθνους τους για τα δικά τους άθλια και μικρά συμφέροντα».
Η συνέλευση του DiEM25 στη Βιέννη ακολουθεί τις διαδικασίες της συνέλευσης του περασμένου Μαρτίου στην Ιταλία, όπου το κίνημα εγκαινίασε την εκστρατεία του «Διαφάνεια στην Ευρώπη, Τώρα!». Μετά την ίδρυσή του στο Βερολίνο στις 9 Φεβρουαρίου, το DiEM25 εξελίσσεται ραγδαία στη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία συσπείρωσης ενός ευρύ συνασπισμού πολιτικών φορέων, κοινωνικών κινημάτων και Ευρωπαίων δημοκρατών στον αγώνα του για τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ ως αντίδοτο κατά της διάλυσής της.
Θα υπάρξει εισητήριο εισόδου ύψους 10 Ευρώ, εκ των οποίων το μισό ποσό θα διατεθεί σε οργανώσεις στήριξης προσφύγων στην Αυστρία και το άλλο μισό θα συμβάλλει στη μερική κάλυψη των εξόδων της εκδήλωσης. Η συνέλευση (19.00 – 22.00) θα μεταδοθεί ζωντανά στα Αγγλικά.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Ψήφισμα: Να ανασταλεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Απαιτούμε κατεπειγόντως την άμεση αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο… γιέσμαν Μητσοτάκης εμπλέκει τη χώρα μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε τηλεφωνική εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό κι εκείνος αναφώνησε, YES SIR!

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί βγαίνουν στους δρόμους χιλιάδες ανθρώποι στη Γερμανία;

Γιατί γίνονται ξαφνικά τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις εν μέση του τσουχτερού γερμανικού χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα

Ο διακόπτης μεταξύ έντασης και ύφεσης γυρίζει πάντα από τον Ερντογάν

Ο διακόπτης μεταξύ ύφεσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά γυρνάει πάντα με αποκλειστική πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα