Coordonatorul de Campanie al DiEM25, Dusan Pajovic discută într-un podcast Upstream despre Noul Pact Ecologic

Coordonatorul de campanie al DiEM25, Dusan Pajovic a apărut pe cunoscutul podcast Upstream pentru a discuta Tranziția Verde și Noul Pact Ecologic European.

Acest episod s-a concentrat pe ce ar însemna o Tranziție Verde echitabilă, având în vedere mai multe propuneri de politici, campanii internaționale, acorduri climatice, manifeste și potenșiale acțiuni care ar ajuta accelerarea acestei transformări.

Dusan a conturat cele trei elemente esențiale din programul DiEM25, Noul Pact Ecologic European.

”Dacă ar fi să fac un rezumat, proiectul nostru pentru Noul Pact Ecologic este concentrat pe crearea a trei instituții, trei organisme.” a spus acesta.

”Primul ar fi pentru lucrările publice verzi, un plan de investiții care să alimenteze tranziția verde europeană și care să transforme pe parcurs economia acesteia.”

”Al doi-lea, ar fi o uniune a mediului înconjurător, o nouă infrastructură de reglementare pentru o tranziție echitabilă, una care să alinieze legile europei cu consensul științific.”

”A treia este o comisie de justiție a mediului, un organism independent care să cerceteze, să monitorizeze și să consilieze factorii decizionali ai UE și care să promoveze justiția mediului în Europa și pe Glob.”

De asemenea, există adesea, o confuzie între Pactul Ecologic European al Comisiei Europene și Noul Pact Ecologic European propus de DiEM25, confuzie pe care Dusan a dorit să o lămurească.

Propunerea noastră reprezintă un pact între umanitate și planetă, nu între politicieni și oligarhi. Viitorul este pus în joc, iar oamenii trebuie să aibă un cuvânt de spus până nu este prea târziu.”

”Atunci când Comisia Europeană a creat termenul Pact Ecologic, a șters toată semnificația proiectului nostru Noul Pact Ecologic – măcar au avut decența să renunțe la termenul de ”nou”, deoarece proiectul lor nu este nou, la fel cum nici ”verde” nu este.”

”Cât despre cuvântul ”pact”, ne putem gândi că se referă defapt la înțelegerile din spatele ușilor închise, între politicienii de carieră de la Bruxelles și oameni bine plătiți care fac lobby corporațiilor și care au adus acest plan dezastruos în prim plan.”

Dacă nu vom avea DiEMeri sau alte forțe politice progresiste în Parlamentul European, ne așteaptă vremuri întunecate.

Ce este Upstream?

Upstream este un podcast care oferă o serie documentară trimestrială și o serie În Conversație bilunară care explorează diverse teme economice dintr-un punct de vedere anti-capitalist.

Poți asculta întregul podcast aici.

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

Casa noastră arde!

Chiar dacă o schimbare imediată nu pare să vină prea curând, speranța unui viitor verde nu trebuie să lipsească din viețile noastre. Fie că ...

Citește mai departe

Căderea Silicon Valley Bank. De ce trebuie trasă frâna băncilor speculative

Toate aceste evoluții subliniază necesitatea unor reglementări a sistemului bancar bazate pe principiile promovate de DiEM25 - MERA25.

Citește mai departe

Yanis Varoufakis, atacat brutal de un grup de huligani în Atena

Vineri seară, Yanis Varoufakis a fost victima unui atac laș. El se afla într-un restaurant din Atena, alături de membri DiEM25 din toată Europa.

Citește mai departe

Ce facem la serviciu? Despre democrația de la locul de muncă, și dacă ea chiar există

Democrație, angajați, muncă, profit, salarii              Deși în Europa anului 2023 ni se par de mult trecute vremurile absurde ale ...

Citește mai departe