Cum să abordăm subiectul războiului

Desen de Anastasiya Samarkina din Odessa

Războiul este de obicei considerat apanajul președinților, regilor și generalilor și este purtat pentru suveranitate, controlul resurselor sau al teritoriului, sau apărarea împotriva agresiunilor externe. Atunci când liderii decid să înceapă un război, ei implică în mod inevitabil și strategic cetățenii de care sunt responsabili, în eforturile lor de război. Sprijinul acestora este obținut prin comunicare, discursuri personalizate sau propagandă. Bărbați și/sau femei sunt de asemenea înrolați pentru a lupta sau a servi conflictului armat prin alte mijloace, ca de exemplu (producție, serviciu public etc.).

Pe când manifestările conflictului sunt hiper-mediatizate, fundamentele civice ale creării și menținerii păcii sunt mult mai puțin articulate sau înțelese. Când trăim în pace, participarea la viața  societății și la discursul democratic se desfășoară fără să conștientizăm că beneficiem și contribuim la menținerea păcii. De abia acum, când Ucraina este în război, datorită contrastului puternic cu un război în desfășurare, putem începe să ne percepem acțiuniile ca atare.

Noi, colegii programului Serviciul Civil pentru Pace (Civil Peace Service), te invităm astăzi să contribui la pace – să susții eforturile de a aduce încetarea focului în Ucraina, să îți exprimi angajamentul pentru o viață în pace în toată Europa și să acționezi.

20 de acțiuni concrete pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a sprijini pacea și încetarea focului în Ucraina și în Europa

Poți începe chiar de azi!

Vei găsi mai departe douăzeci de recomandări de acțiuni specifice pentru a susține actualele eforturi pentru pace și spijin al celor afectați de războiul din Ucraina, dar și acțiuni structurale de durată și cu impact mai larg.

      1. Susține răspunsul rapid la inițiativele din Ucraina

Fiecare zi de război are un cost material, financiar și emoțional imens. Există oportunități de a dona către diferite inițiative și organizații care răspund rapid și oferă sprijin celor care au cea mai mare nevoie. Acestea sunt câteva dintre ele:

          Razom pentru Ucraina (Razom for Ukraine)

          Sprijiniți Ucraina acum (Suppport Ukraine Now): modalități reale prin care puteți ajuta Ucraina ca străin

          Organizații caritabile ucrainene: un ghid pentru susținătorii internaționali (în engleză)

       2. Contactează-ți reprezentanții politici

Contactează-ți reprezentanții naționali și ai UE (sau din alte părți) și cere-le să încurajeze dialogul onest, dar și impunerea de sancțiuni și înghețarea condiționată a activelor pe baza încetării ostilităților, retragerea din teritoriile ocupate și (poate) schimbarea regimului din Rusia. Orice formă de sprijin pentru Ucraina ar trebui să fie necondiționată și fără o agendă ascunsă. Reprezentanții sunt obligați prin lege să aibă detalii publice de contact (e-mail, număr de telefon), orar de consultații publice, iar mulți dintre ei au conturi de rețele sociale. Poți găsi datele lor de contact aici.

       3. Susține inițiativele comunității locale

Caută inițiativele comunitare din țara ta care îi sprijină deja pe ucraineni să găsească refugii sigure, adăposturi și asistență juridică pentru solicitarea statutului de refugiat, sau care oferă alte forme de sprijin și alătură-te lor. De asemenea, poți căuta inițiative locale auto-organizate pe rețelele de socializare. Sunt mai multe decât crezi.

Aici câteva exemple de site-uri cu informații pentru refugiați si modalități de susținere:

          https://dopomoha.ro/ro

          https://refugees.ro/

          https://www.rumuniya.com/

          https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult

          Code for Romania War Taskforce – Vreau să ajut

          1 , 2 , 3 , 4  grupuri de Facebook care oferă sprijin (dar sunt mult, mult mai multe)

      4. Evită generalizarea conceptului de inamic

Inamicul nu este reprezentat de majoritatea covârșitoare a poporului. Un regim opresiv și autoritar condus de Putin este un adversar care trebuie luat în calcul. O mulțime de cetățeni ruși se organizează și protestează pașnic, în ciuda riscului incredibil și a amenințărilor la adresa vieții lor. În loc de a fi considerați inamici, cetățenii Rusiei pot fi văzuți mai degrabă ca adversari, concurenți, parteneri, profesori și, în sfârșit, egalii tăi. Aliații pot veni din cele mai nebănuite locuri.

Lucrați la strategii care vor îndepărta loialitatea poporului rus de Putin, păstrând toți ucrainenii uniți     

      5. Informează-te despre apărarea civilă nonviolentă

Forțele armate ucrainene au dreptul să se apere împotriva amenințării iminente la adresa vieții și a țării lor. În același timp, există multe alte alternative dincolo de supunere și rezistență violentă. Acest lucru este ilustrat atât în ​​multe lupte sociale de zi cu zi, cât și de către populații fără arme care sfidează puterea armatei. Vezi aici cum locuitorii comunității Kryukiv au forțat tancurile rusești să se retragă de la intrarea în orașul lor. Implică-te și tu în acțiuni nonviolente directe. Resurse despre teorii, principii și tactici pentru rezistența nonviolentă pot fi găsite aici, aici și aici.

      6. Practică igiena informațională. Informează-te din surse verificate

Dezinformarea este o parte centrală a războiului hibrid rus împotriva Ucrainei și noi toți suntem victimele ei nebănuite. Caută surse de știri de încredere și verificate. Gândirea critică și rezistența emoțională ar putea fi unele dintre competențele cheie ale generației noastre. Câteva exemple:

          Ghid de dietă media de la Funky Citizens din România

          Centrul ucrainean pentru comunicare strategică

           Veridica – Stand for facts – Factchecking românesc

          Bellingcat Tabel cu falsuri dezmințite

          Un articol despre metode DIY de verificare a imaginiilor false

          Reuters Fact Check

      7. Diversifică-ți bula (resursele) media

Caută activ mass-media care nu îți confirmă sau întărește neapărat opiniile despre războiul din Ucraina. Încearcă să reziști impulsului de a te concentra pe conținut emoționant în loc de informații. Deasemenea, poți contribui și tu la o media diversă și de calitate. Documentează-ți acțiunile de pace și mediul în care te afli, ajutând astfel jurnaliștii să îți spună povestea și să ajungă la subiecte importante de care poate nu știu încă. Un ghid mai pe larg găsești aici. Poți, de asemenea, susține jurnalismul bine cercetat și independent, contribuind la publicații de încredere prin ‘paywall’-uri sau alte feluri de contribuție.

      8. Fii atent(ă) la limbajul folosit. Folosește formulări sensibilă la conflict

Felul cum ne alegem cuvintele poate avea un impact puternic asupra modului în care gândim despre război. O ilustrare de bază a acestui principiu este diferența esențială dintre „poporul rus”, „regimul rus” și „armata rusă”. Precizia, empatia, sensibilitatea și de-escaladarea limbajului sunt aspectele cheie în această privință. Vezi aici un ghid de comunicare elaborat de Programul ONU de Recuperare și Consolidare a Păcii în Ucraina.

       9. Ieși în stradă

Caută acțiuni anti-război și/sau pentru pace sau organizează chiar tu o acțiune. Vei stabili mai multe contacte, îți vei forma rețele și vei afla despre alte modalități efective de susținere a inițiativelor de pace. Folosește contactele și canalele nou dobândite de organizare a comunității (locale, naționale, internaționale) și implică-te în eforturi ulterioare de coordonare și asistență.

Un agregator de demonstrații pașnice ce au loc momentan în întreaga lume împotriva războiului ruso-ucrainean.

      10. Împărtășește și sprijină expresiile creative ale nonviolenței și sentimentelor anti-război

Practicile artistice, cum ar fi poezia (slam), jurnalul, sau eseurile scurte infuzate cu ideologie subtilă, pot reflecta asupra multor aspecte și perspective, pot viza zone pentru lobby și organizare, și pot crea condiții pentru schimbări de paradigmă. Poveștile permit oamenilor să dea un sens vieții, identității și aliaților lor și să înțeleagă care este rolul lor într-un context mai larg, global.

O colecție de ilustrații împotriva războiului actual, realizate de artiști din toată lumea.

      11. Încearcă să înțelegi valorile celeilalte părți, atât personale, cât și culturale

Atunci când doi adversari nu știu nimic unul despre celălalt, posibilitatea unui război crește alarmant. Rezultatul este un război bazat pe proiecții și prejudecăți. Totuși, în ciuda faptului că suntem invizibili în vremuri de război, suntem profund conectați ca ființe umane și tindem spre acceptare reciprocă (acceptarea nu înseamnă susținere sau conformare).

Există platforme digitale care încurajează/facilitează dialogul pentru a încerca să înțelegi poziția, interesele și nevoile celeilalte părți, pentru a putea dialoga autentic online. Poți găsi câteva studii de caz aici și aici inclusiv unul din Ucraina. Tot aici, poți afla mai multe despre dubla utilizare a tehnologiilor digitale, riscurile importante pe care le poate prezenta utilizarea lor în procesele de mediere a conflictelor și cum acestea pot fi evitate. Iar dacă simți că dialogul cu cealaltă parte este ceva prea dificil în momentul de față pentru tine personal, contribuie la astfel de inițiative, fie prin sprijin financiar, cu informații și cunoștințe tehnice (e.g. de programare) și prin distribuirea informației mai departe.

      12. Oferă-te ca voluntar(ă) și sprijină organizațiile care sunt implicate în consolidarea păcii (peacebuilding)

Oprirea unui război nu aduce neapărat o pace de durată. Indiferent dacă se realizează prin organizarea comunitară, exprimarea dezacordului, educație pentru pace și nonviolență sau prioritizarea problemelor de bază ale egalității de gen și protecției mediului – consolidarea păcii este acum o necesitate urgentă. Cetățenii iubitori de pace din toate țările implicate în prezent în război (in mod direct sau indirect) ar trebui să iasă și să aducă împreună cele mai bune idei ale omenirii pentru a opri nebunia războiului. În acest an a fost lansat Centrul Național Ucrainean pentru Consolidarea Păcii. Ucraina are o comunitate de consolidare a păcii în creștere, care își îmbunătățește constant capacitățile. Fă voluntariat sau/și sprijină proiecte și programe pentru prevenirea, analiza și transformarea conflictelor violente în Ucraina și în alte părți. Sunt multe mai multe decât crezi. Poți veni și tu cu idei.

      13. Fii mai puțin dependent(ă) de cei care controlează distribuția resurselor

Orice conflict social astăzi este, de asemenea, un conflict de mediu, deoarece suntem legați unul de altul prin sursele noastre de energie și rutele de mobilitate și comerciale. O cale către pacifism este simplificarea stilului de viață și căutarea unor stiluri de viață sustenabile (deseori înrădăcinate în istoria și tradițiile noastre). Atât istoria rusă, cât și cea ucraineană au precedente de pacifism și nesupunere civilă, și exemple de trai în armonie cu natura. Câteva exemple de-a lungul istoriei (de spre care nu înveți la școală): Mișcarea Tolstoiană, Duhoborii, Menoniții, obiectorii de conștiință. Autoguvernarea și ajutorul reciproc sunt o muncă grea pe care trebuie să o (re)învățăm.

Tu poți trage un semnal de alarmă, poți informa pe alții și poți ajunge chiar și la cei care conduc marile companii, care într-un final sunt și ei oameni. Pune presiune pe parlamente, guverne și pe companiile producătoare de bunuri să investească în autonomie energetică sustenabilă pe termen lung, astfel încât în viitor să evităm noi conflicte datorită efectelor urgenței climatice.

      14. Fii pregătit(ă) să întâmpini ostilitatea ambelor părți ale unui conflict atunci când acționezi pentru pace

Dacă iei decizia să muncești pentru pace, vei media între părți aflate în conflict. Oamenii care își câștigă identitatea fiind în „Echipa bună” în războiul împotriva „Echipei rele” au nevoie de fapt de „Echipa rea” pentru a-și valida identitatea. Contestând identitatea ambelor părți, pacifiștii trezesc adesea mai multă ostilitate decât ‚inamicul’ și ar putea fi disprețuiți de ambele părți ale conflictului. Trebuie să recunoaștem că există o percepție a nedreptății de ambele părți – arta este de a face acest lucru fără a relativiza nedreptățile, apărând fără a vrea narațiunile agresorilor sau absolvind agresorii de responsabilitatea și fără a învinovății victimele. Există și o altă cale, în care părțile aflate în conflict pot începe să găsească și să construiască un teren comun. Le putem descoperi printr-un dialog sincer.

      15. Transformă discursurile dezumanizante

O tactică de război este de a acuza oponenții noștri de unele deficiențe în umanitatea lor de bază. „Sunt naziști/fasciști, sunt proști, ignoranți, imorali, se simt îndreptățiți, sunt lacomi.” Aceste discursuri nu fac decât să stârnească mai tare febra războiului. Există teamă de ambele părți ale conflictului. Oricât de greu pare, cea mai puternică acțiune pe care o poți lua este să canalizezi acea furie în curajul și disciplina necesare pentru a numi cu hotărâre agresiunea, dar fără a-i refuza celeilalte părți umanitatea lor de bază. Nu-ți fie teamă să-ți împărtășești anxietățile cu cealaltă parte și încearcă să afli de ce le este lor frică.

      16. Trebuie să facem ca producția de arme să devină ilegală și neprofitabilă

Obiectivul nostru pe termen lung ar trebui să fie interzicerea militarizării și înarmării. Trebuie să împiedicăm guvernele și corporațiile să profite de pe urma morții și distrugerii.

O idee de acțiune concretă pentru conflictul actual: identifică acționarii și partenerii de investiții ai oligarhilor ruși și a firmelor de armament rusești și pune presiune și examinare publică asupra lor pentru a boicota și scădea investițiile din economia războiului.

Monitorizează guvernele ca banii alocați pentru apărare sa fie cheltuiți într-un mod transparent, urmând o politică bazată pe dovezi, în conformitate cu nevoi identificate în mod obiectiv (și nu bazate pe niște temeri de timpul războiului rece). Ambiguitatea discursului trebuie depășită, iar tendințele în cheltuielile militare trebuiesc inversate.

Pune presiune asupra guvernelor pentru a crea bugete de pace în loc de bugete de război, pentru a crea infrastructuri de pace în loc de infrastructuri de război. Infrastructurile pentru pace sunt instituțiile, instrumentele, resursele și competențele care creează reziliență, abordează cauzele fundamentale ale conflictelor și contribuie la prevenirea conflictelor și la consolidarea păcii în societăți. Putem recalibra economia globală pentru a produce bunuri, servicii și tehnologii care să ajute, și nu să rănească oamenii.

      17. Mobilizează-te pentru a face războiul ilegal

Pentru cei dintre voi care doresc să se angajeze într-o acțiune pașnică dincolo de oprirea războiului actual din Ucraina, pentru cei preocupați de prevenire pe termen lung, trebuie să ne mobilizăm în jurul ideii de a face războiul să țină de trecut. Așa cum Garry Davis a strigat odată de la balconul public al Națiunilor Unite: „Dacă statele-națiune nu vor opri războiul, atunci ar trebui să se dea deoparte și să ne lase pe noi, oamenii, să creăm instituțiile care vor face acest lucru”. Un exemplu este Alianța Globală pentru Ministere și Infrastructuri pentru Pace (GAMIP) – o comunitate la nivel mondial care lucrează cu țări ce au ministere instituite și alte infrastructuri pentru pace pentru a împărtăși bunele practici și a sprijini țările care se străduiesc să dezvolte o cultură a păcii.

      18. Concentrează-te pe cauze, nu pe simptome

Pentru efortul de pace pe termen lung, poți începe să reflectezi, să analizezi și să cercetezi mai adânc. Aici renunțarea la nevoia de a avea dreptate îți va permite să te concentrezi pe ceea ce îți dorești cu adevărat. Războiul celuilalt oglindește întotdeauna un război asupra sinelui. O alternativă la război apare atunci când începem să vedem așa-numiții „dușmani”, cum ar fi criminalii, agresorii, caloriile, abuzul de substanțe, egoismul, lenea, buruienile invazive și așa mai departe – nu ca și cauze reale ale răului, ci ca simptome ale unei stări de fapt mai profunde. Concentrarea asupra simptomelor permite cauzelor mai profunde să rămână neexaminate și neschimbate.

Vladimir Putin este o manifestare a unui sistem corupt, cleptocrat și opresiv. Dacă urmărim doar obiectivul îngust al înlăturării lui, structurile care l-au creat pe Putin ar putea, totuși, să reziste sau să nu dispară prea curând. În cele din urmă, privind războiul și întrebând: „De ce sunt atât de lacomi, amenințați, anti-UE/NATO, anti-[inserați etnia aici]”, nu va fi la fel de productiv precum a pune întrebări precum „Ce poveste le informează sistemul de credințe și ce stare de a fi (co-)rezonează cu acea poveste? Care este experiența lor de viață? Ce structuri mențin această narativă?

      19. Fă loc pentru justiția transformativă

Pen-ultimul și poate cel mai greu dintre toate. Fii pregătit(ă) să ierți și să ceri iertare. Iertarea înseamnă să renunți la dorința ta de pedeapsă și răzbunare. Acesta este un act de adevărat curaj. Chiar dacă crezi că cealaltă parte nu merită iertare, tu meriți pace. După ce violența armată a încetat, prezintă-ți povestea și ai încredere în celălalt să facă conexiunile necesare. Iertarea este un proces, nu o singură acțiune și va fi nevoie de generații întregi pentru a vindeca trauma, inclusiv în cazul războiului ruso-ucrainean. Dar trebuie să începem de undeva.

      20. Dezvoltați o mișcare de pace paneuropeană de la nivelul cetățeanului de rând (‘firul ierbii’)

Canalizăm frustrarea îmbuteliată și sentimentul de neputință în ceea ce privește situația din Ucraina și riscul unui atac nuclear în ceva dăinuitor, frumos și vibrant. Comunitățile consacrate politice, religioase, de afaceri, de știință și tehnologie, artă, mediul academic și activiști (printre multe altele) sunt elemente de bază pentru o mișcare de pace consolidată în Europa. Ar putea fi la fel de bine căile cele mai constructive de ieșire din acest război.

Pe termen scurt, presiunea strategică a acestor actori ar putea ajuta la încetarea războiului Rusia-Ucraina (în funcție de cât de rapid și eficient ne putem organiza). Avantajul unei mișcări de pace este că are un potențial intersecțional puternic și este trans-ideologică. Aceasta înseamnă că atenuarea suferinței și înflorirea potențialului uman care provine dintr-un mediu pașnic este în interesul politicii de stânga, de dreapta și centriste și transcende astfel aceste limitări.        

Răspândiți acest articol prin rețelele pe care le aveți. Ne propunem să ajungem la cât mai mulți oameni, inclusiv prin posturi media sau platforme de știri. Nu ezitați să traduceți, să contextualizați și să remixați acest document și să-l adaptați la situația specifică din țara, comunitatea sau rețeaua dvs. Adăugați linkuri și idei creative de rezistență nonviolentă și de consolidare a păcii și exemple care se potrivesc contextului și publicului dvs. În cele din urmă, suma acțiunilor individuale este cea care duce la o pace durabilă în societăți. Indiferent dacă faci un singur lucru sau mai multe, fiecare dintre contribuțiile tale contează. Mulțumim!

Surse:

În limba română:

 1.       https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25399704-mic-ghid-cum-putem-ajuta-refugiatii-din-ucraina-astfel-incat-nu-facem-mai-mult-rau-decat-bine.htm
 2.       https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/asisten%C8%9B%C4%83-pentru-refugia%C8%9Bii-din-ucraina

În limba engleză:

 1.       https://www.americamagazine.org/politics-society/2022/02/22/just-peace-approach-ukraine-russia-242441
 2.       https://www.globalcitizen.org/en/content/ways-to-help-ukraine-conflict/
 3.       https://wagingnonviolence.org/2022/02/ukraine-doesnt-need-to-match-russias-military-might-to-defend-against-invasion/
 4.       https://en.crimethinc.com/2022/02/24/russia-and-ukraine-grassroots-resistance-to-putins-invasion
 5.       http://www.isiswomen.org/index.php?option=com_content&view=article&id=386&Itemid=346
 6.       https://charleseisenstein.org/essays/building-a-peace-narrative/
 7.       https://www.sfgate.com/opinion/chopra/article/10-Ways-to-Resolve-All-Conflicts-and-End-War-14989007.php
 8.       https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/vladimir-putin-war-russia-ukraine
 9.       https://www.wagingpeace.org/five-ways-to-stop-war/
 10.       https://www.frient.de/artikel/blog-beitrag-sicherheithdp_1
 11.       https://thebusinessplanforpeace.org/
 12.       https://www.wikihow.com/Take-Action-to-Stop-War
 13.       https://worldcitizengov.org/2021/06/26/how-do-we-stop-war/
 14.       https://www.eip.org/a-sustainable-ceasefire-is-needed-to-get-talks-back-on-track

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

Vom transforma Black Friday în Make Amazon Pay Day (Fă Amazon să Plătească)

Sindicatele, ecologiștii și alte grupuri s-au angajat să transforme reducerile de Black Friday în Make Amazon Pay Day, organizând greve și ...

Citește mai departe

Planul DiEM25 pentru pacea în Ucraina

Membri Diem25 au aprobat o propunere în cinci puncte, care are ca scop terminarea conflictului din Ucraina.

Citește mai departe

Democrația triumfă: Lula câștigă alegerile în Brazilia

Acum, cetățenii Braziliei, au ales speranța în detrimentul fricii, au ales solidaritatea , nu ura.

Citește mai departe

Coordonatorul de Campanie al DiEM25, Dusan Pajovic discută într-un podcast Upstream despre Noul Pact Ecologic

Coordonatorul de campanie al DiEM25, Dusan Pajovic a apărut pe cunoscutul podcast Upstream pentru a discuta Tranziția Verde și Noul Pact ...

Citește mai departe