Datorie pentru Climă: o inițiativă pentru a promova o tranziție verde echitabilă

DiEM25 susține ”Datorie pentru Climă” – o inițiativă a țărilor mai puțin dezvoltate pentru a transforma datoriile în acțiuni climatice, pentru o tranziție verde mai echitabilă.

Datorie pentru climă” este o inițiativă care concentrează toate eforturile pentru a răsturna diplomația datoriilor și pentru a contribui la sporirea echității climatice și sociale.

Scopul este acela de a anula datoriile națiunilor sărace pentru stimula tranziția la energia verde. Această inițiativă are potențialul de a lăsa în pământ combustibil fosil în valoare de câteva trilioane de dolari și de a elibera țările de povara unor datorii care sunt deseori folosite pentru a extrage resursele naturale din țările în cauză. Așadar, am organizat o acțiune globală coordonată, pentru a promova această inițiativă la întâlnirea G7 ce a avut loc în perioada 26-28 iunie.

”Datoriile” nu sunt compatibile cu acțiunile climatice. Rambursarea acestora împreună cu birocrația aferentă poziționează țările îndatorate în dezavantaj atunci când acestea ngociază cu corporațiile multinaționale care promovează politici ce favorizează extracția de combustibili fosili. Rambursarea acestor datorii ar ajuta și la echilibrarea aportului țărilor mai puțin dezvoltate pentru o tranziție justă în ceea ce privește adaptarea la încălzirea globală.

G7 poate arăta seriozitate în ceea ce privește schimbările climatice prin promovarea acestei inițiative. Structura colonială a Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional pune o putere imensă în mâinile G7. SUA, Franța, Germania, Japonia și Regatul Unit controlează cele mai multe voturi, iar SUA deține putere de veto asupra tuturor deciziilor majore. Dacă aceste țări sunt întradevăr pentru lăsarea combustibilor fosili în pământ, trebuie recunoscută cauza problemei și anume extracția continuă din țările mai puțin dezvoltate din cauza datoriilor.

Cine cui datorează ?

G7 este responsabil pentru problemele climatice, iar datoria climatică a țărilor dezvoltate este nemăsurat mai mare decât datoria financiară a țărilor mai puțin dezvoltate. Iar datoria climatică este doar vârful unui aisberg imperialist care de-a lungul secolelor a ascuns exploatarea, colonizarea și înrobirea.

”Datorie pentru climă” cere ca țările bogate să înceapă să-și plătească datoria climatică. Această datorie include cererile de reparații, pierderi și daune pentru schimbările climatice pricinuite, iar acestea ar trebui să vină sub forma unor plăți fără dobândă nu sub forma unor împrumuturi. Anularea necondiționată a tuturor datoriilor ilegitime a țărilor mai puțin dezvoltate, face parte din procesul de rectificare a sutelor de ani de nedreptăți pe care aceste țări le-au avut de înfruntat.

Deși nu putem încă dezvălui toate informațiile, din motive strategice, vă putem spune că acțiuni directe vor avea loc în peste 25 de țări. Dacă doriți să vă alăturați vă rugăm să ne contactați la info@DebtforClimate.org

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

Ce facem la serviciu? Despre democrația de la locul de muncă, și dacă ea chiar există

Democrație, angajați, muncă, profit, salarii              Deși în Europa anului 2023 ni se par de mult trecute vremurile absurde ale ...

Citește mai departe

Cum a devenit inflația un profitabil „mijloc de producție” în lumea contemporană

Inflația cu care ne confruntăm acum nu este cauzată de câștigurile salariale ale muncitorilor. Este cauzată de câștigurile de profit ale puterii ...

Citește mai departe

Sacoșele cu bani din spatele imaginii de curățenie morală promovate de UE

Vicepreședinta Parlamentului European, Eva Kaili, a fost arestată pentru corupție

Citește mai departe

It’s time to open the black boxes

Întemeiat pe principiul ”gândește global – acționează local” – IT’S TIME TO OPEN THE BLACK BOXES! (E TIMPUL SĂ DESCHIDEM CUTIILE NEGRE!) – este ...

Citește mai departe