DiEM25 susține campania Occupy: End Fossil Now

DiEM25 susține mișcarea Occupy: End Fossil Now, care își propune să organizeze în următoarele luni o serie de proteste conduse de tinerii din toată Europa ce au ca scop încetarea folosirii combustibililor fosili.

Între septembrie și decembrie 2022, mișcarea va coordona tinerii responsabili, conștienți de schimbările climatice, să ”ocupe” școlile și universitățile de pretutindeni.

Scopul acestei mișcări este de a accelera tranziția către energia verde prin oprirea imediată și definitivă a economiei bazate pe combustibili fosili la nivel internațional.

”Mișcarea tinerilor a dat dovadă de putere în ultimii ani, dar emisiile continuă să crească, iar timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a interveni în favoarea planetei se scurtează. Susținerea pentru justiția climatică poate schimba lumea în care trăim, iar implicarea tinerilor în această direcție este vitală” spune website-ul acestora.

”Industria combustibililor fosili este unul dintre cei mai importanți piloni ai sistemului. Dacă reușim să demontăm acest pilon, putem opri schimbările climatice pentru a ne asigura ulterior de o tranziție justă pentru toți”

”Considerăm că fiecare parte a societății trebuie să aibă un cuvânt de spus în această privință, pentru a putea construi o mișcare de masă capabilă să gestioneze o tranziție echitabilă.”

”Astfel, vom folosi spațiile pe care le avem la îndemână – școlile și univeristățile – pentru a ne organiza și pentru a schimba cursul istoriei. Vom folosi această modalitate, de ocupare, în lupta pentru prezentul și vitorul nostru.”

Grupul a subliniat trei principii pentru cei care doresc să organizeze astfel de proteste.

Având în vedere că schimbările climatice la care ne referim vor afecta în primul rând generațiile viitoare, considerăm că viitoarele demonstrații trebuie coordonate de către tineri.

Al doi-lea este definirea cadrului politic din spatele acestor demonstrații și anume principiul justiției climatice. Scopul este acela de a sfârși cu combustibilii fosili, pentru a putea implementa la nivel global acest principiu al justiției sociale și climatice.

În final, cel de-al trei-lea principiu este acela de a continua ”ocuparea” școlilor și universităților și de a împiedica funcționarea normală a societății până când cerințele la nivel local sunt îndeplinite.

Această inițiativă este congruentă cu planul nostru pentru justiție climatică așa cum a fost enunțat în Green New Deal pentru Europa, unde îndemnăm pentru o îndepărtare cât mai rapidă de combustibilii fosili, pentru a proteja comunitățile cele mai dezavantajate, pentru a împuternici muncitorii și pentru a reinventa rolul istoric al Europei cu privire la extracția de resurse la nivel global.

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

DiEM25 susține campania de oprire a legislației împotriva confidențialității propuse de Comisia Europeană

Suntem printre cele 100 de organizații ale societății civile și profesionale care au semnat o scrisoare pentru a susține confidențialitatea, ...

Citește mai departe

DiEM25 susține campania Occupy: End Fossil Now

DiEM25 susține mișcarea Occupy: End Fossil Now, care își propune să organizeze în următoarele luni o serie de proteste conduse de tineri din ...

Citește mai departe

Datorie pentru Climă: o inițiativă pentru a promova o tranziție verde echitabilă

DiEM25 susține ”Datorie pentru Climă” - o inițiativă a țărilor mai puțin dezvoltate pentru a transforma datoriile în acțiuni climatice, pentru o ...

Citește mai departe

Concesiile Finlandei și Suediei pentru Turcia: o victorie pentru Erdogan și mașina de război NATO

Condamnăm concesiile făcute de Finlanda și Suedia în favoarea Turciei pentru a fi propuse ca membri NATO la summitul de la Madrid din acest an.

Citește mai departe