Suntem printre cele 100 de organizații ale societății civile și profesionale care au semnat o scrisoare pentru a susține confidențialitatea, securitatea și libertatea de exprimare.
Pe măsură ce înaintăm într-o lume din ce în ce mai digitalizată, este crucial să ne păstrăm drepturile fundamentale precum libertatea de expresie și intimitatea. Cu toate acestea, ultima propunere a Comisiei Europene, care pretinde că își dorește să combată abuzurile sexuale asupra copiilor, vine cu o serie de modificări ce pun în pericol drepturi fundamentale.
Dacă va trece, această propunere va pune capăt criptării end-to-end dar și poziției tradiționale a Europei în ceea ce privește intimitatea. De aceea suntem împotriva acestei propuneri, într-o companie selectă. DiEM25, alături de alte 100 de organizații ale societății civile dar și profesionale a semnat o scrisoare, pentru a susține intimitatea, securitatea și libera exprimare și a cerut retragerea acestui act normativ.
Prin noua propunere, Comisia Europeană, ar permite companiilor private – în principal giganți de neîncredere din domeniul tehnologiei – să verifice serverele de posibile materiale abuzive. Această măsură ar pune bazele unor metodologii care să erodeze și mai mult intimitatea utilizatorilor și ar contravine măsurilor actuale ale legii criptării.
”Este imposibil să avem o comunicare privată și sigură și totodată să construim o punte de acces a guvernelor și corporațiilor la datele și conversațiile personale.” scrie în această scrisoare. ”De asemenea, aceste modificări lasă utilizatorii și mai vulnerabili în fața unor posibile atacuri din partea altor entități rău intenționate. Este practic imposibil să avem o infrastructură care să susțină libera exprimare și independența utilizatorilor concomitent cu refuzarea anonimității și cu o scanare și filtrare a conținutului.”
Propunerea de reglementare, pleacă de la premiza că tehnologiile de scanare și supraveghere sunt sigure, în ciuda opiniilor experților care susțin contrariul. Odată implementată această lege, internetul va deveni un loc nesigur în ceea ce privește intimitatea, securitatea și libera exprimare, inclusiv cea a copiilor pe care legea susține că îi protejează.
”Această lege îi face răspunzători pe deținătorii de platforme sociale pentru mesajele utilizatorilor. Îi va forța pe aceștia să folosească instrumente riscante și inexacte pentru a controla constant tot conținutul pe care toată lumea îl tastează și îl împarte în fiecare clipă. Evaluarea impactului care însoțește propunerea, încurajează companiile să implementeze scanarea pentru a-și supraveghea utilizatorii, cu toate că furnizorii de servicii vor fi reticenți să facă acest lucru din cauza problemelor de securitate. Avem de-a face cu un atac fără precedent la adresa dreptului la comunicare privată și la prezumția de nevinovăție.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a luptat pentru a fi un exemplu în ceea ce privește dreptul la intimitate și protecția datelor, stabilind un standard global. Odată cu propunerea la care facem referire, aceasta a făcut o întoarcere de 180 de grade către autoritarism, control și distrugerea libertății digitale. Acesta lege poate deveni un precedent periculos cu privire la supravegherea în masă la nivel global.
Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici