Îl felicităm pe Gustavo Petro, membru al Internaționalei Progresiste pentru alegerea sa ca președinte al Columbiei

Pentru prima data în istorie, Columbia va avea un guvern de stânga.

Gustavo Petro, membru în consiliul Internaționalei Progresiste (organizație soră a DiEM25) a fost ales președinte al Columbiei, iar Francia Marquez, un activist de mediu și pentru drepturile omului, va deveni primul vicepreședinte de culoare al țării. Internaționala Progresistă a fost alături de Petro pe toată durata alegerilor pentru a asigura transparența și valabilitatea procesului electoral.

Petro a fost anterior, membru al unui grup de gherilă înainte de a intra în politică. Senator de multă vreme, acesta a câștigat alegerile promițând reformarea sistemului economic și reușind să mobilizeze alegătorii care de ani de zile erau marginalizați și afectați de sărăcie.

Acesta a candidat împotriva unui magnat în construcții și a câștigat cu 50,47 la sută din voturi, față de 47,27 la sută cât a avut contracandidatul său. Petro își va prelua mandatul în august și va trebui să lucreze la atenuarea nemulțumirii publice cu privire la creșterea costului vieții și la lipsa oportunităților de angajare.

După Peru, Chile și Honduras, a treia țară ca mărime din America Latină pornește pe o nouă cale pentru a răspunde provocărilor: defrișări în Amazon, migrație uriașă către SUA, polarizarea socială și neîncrederea în instituții. În primele declarații după victorie, Petro a făcut apel la unitate, dialog și înțelegere și a promis că în timpul mandatului său nu va exista persecuție politică.

Îl felicităm pe Pietro și pe Marquez pentru acest triumf fără precedent. Deși această victorie aparține poporului Columbiei, ea va inspira fără îndoială milioane de oameni dincolo de granițele sale, inclusiv membrii și susținătorii DiEM25 și MERA25 din întreaga Europă.

Și noi ne putem ridica. Și noi putem învinge.

Vrei să fii informat despre acțiunile DiEM25? Înscrie-te aici

Concesiile Finlandei și Suediei pentru Turcia: o victorie pentru Erdogan și mașina de război NATO

Condamnăm concesiile făcute de Finlanda și Suedia în favoarea Turciei pentru a fi propuse ca membri NATO la summitul de la Madrid din acest an.

Citește mai departe

Libertatea lui Assange este libertatea noastră!

Cu ocazia aniversării zilei de naștere a fondatorului Wikileaks, Julian Assange, duminică, Colectivul DiEM25 din România a organizat un protest ...

Citește mai departe

Declarație privind decizia guvernului britanic de a aproba extrădarea lui Julian Assange în SUA

Avem de-a face cu o încălcare a drepturilor omului, dar și cu un atac la adresa libertății presei, a libertății de exprimare și nu în ultimul ...

Citește mai departe