Καλώς ήρθατε στο πρόγραμμα του DiEM25 Λαϊκές Συνελεύσεις για την ενεργοποίηση των πολιτών – ένα πρώτο βήμα για τη σφυρηλάτηση πολιτικών προγραμμάτων σε όλη την Ευρώπη

Το πρότζεκτ «Λαϊκές Συνελεύσεις» προσφέρει σε όλους τους DiEMers την ευκαιρία να γίνουν διοργανωτές τοπικών συναντήσεων – Συνελεύσεων – όπου οι Ευρωπαίοι μπορούν να συζητήσουν το μέλλον της πολιτικής τής κοινότητας, της περιοχής και της χώρας τους.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ζητήματα πολιτικής σχετικά με την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, ακόμα και δημοσιονομικά ζητήματα, αν έχετε τη διάθεση! Σας παρέχουμε ένα ερωτηματολόγιο, που έχει διαμορφωθεί από τα μέλη μας και τη Συντονιστική Επιτροπή, ως οδηγό για τις συζητήσεις της Συνέλευσής σας.

Ας δημιουργήσουμε μια Ευρώπη για την οποία αξίζει να αγωνιστούμε!

Ο COVID-19 έχει αναδείξει ότι ο τρόπος που κυβερνώνται οι χώρες μας έχει αποτύχει για όλους μας κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Πρέπει να φανταστούμε και να επενδύσουμε σε νέους τρόπους του ζην – είναι εντελώς διαφορετικούς από τις πολιτικές που δημιούργησαν αυτό το χάλι. Οι πολιτικοί και οι οργανισμοί που εξακολουθούν να θέτουν ως προτεραιότητα στους πλούσιους και ισχυρούς έναντι όλων των άλλων δεν μπορούν να μας γλιτώσουν. Αντ’ αυτού, καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να υψώσουν τη σημαία της διαβουλευτικής δημοκρατίας και να συμμετάσχουν σε αυτό το νέο πρόγραμμα ενεργοποίησης των πολιτών!

Εμπλακείτε!

Διαλέξτε μερικά ζητήματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε και δώστε μας μια αναφορά για τις τελικές σκέψεις της ομάδας σας. Οι Συνελεύσεις προορίζονται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπίσημες και προσαρμόσιμες στα τοπικά μέτρα κατά του COVID-19. Φιλοξενήστε τες στο Zoom με τους φίλους σας, ενώ παίζετε ένα διαδικτυακό παιχνίδι, σε δείπνο με την οικογένειά σας ή σε μια εκδήλωση με κοινωνική αποστασιοποίηση. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας- δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν ιό να μας χωρίσει σε μια εποχή που η ενότητά μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ!

Όλοι και όλες είναι ευπρόσδεκτοι, ακόμα και η γιαγιά σας! Για τα δυσκολότερα ζητήματα, μπορείτε επίσης να καλέσετε τοπικούς εμπειρογνώμονες. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε με ανθρώπους που θαυμάζετε και τοπικούς ηγέτες με τους οποίους θέλατε να συμπορευτείτε!

Οργανώστε και Δηλώστε τη Συνέλευσή σας

Τα τέσσερα απλά βήματα για να γίνετε διοργανωτής ή διοργανώτρια μιας Λαϊκής Συνέλευσης:

1) Συμπληρώστε τη Φόρμα Εγγραφής Εθελοντών: πείτε μας πού βρίσκεστε και όποια προηγούμενη πείρα ενδεχομένως έχετε. Αν δεν έχετε, κανένα πρόβλημα: η ομάδα μας είναι εδώ για να σας υποστηρίξει.

2) Μιλήστε με τα μέλη του DiEM25 στην τοπική σας Αυθόρμητη Ομάδα (DSC) ή στο Φόρουμ για να διαπιστώσετε ποοι και ποιες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία “Contact Everyone” («Επικοινωνία με Όλους») στην Περιοχή Μελών! Χρησιμοποιήστε τους πόρους στο «Πακέτο για τις Λαϊκές Συνελεύσεις» που μπορείτε να κατεβάσετε, για να μάθετε πώς μπορείτε να οργανώσετε τη συνάντησή σας και να εμπλέξετε τους συμμετέχοντες — είτε πρόκειται για μέλη του DiEM25 είτε για άτομα στην τοπική σας κοινότητα.

3) Δηλώστε τη Συνέλευσή σας: Αν θέλετε κι άλλα άτομα να γνωρίζουν για τη συνάντησή σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να εγγραφεί στο ημερολόγιο μας!

4) Δώστε Αναφορά: Μην ξεχνάτε, μετά την ολοκλήρωση της Συνέλευσης θα πρέπει να στείλετε τις απαντήσεις που έχετε συλλέξει! Μπορείτε να το κάνετε συμπληρώνοντας τη Φόρμα Αναφοράς.

Φόρμα Εγγραφής Εθελοντών Προσθέστε τη Συνέλευσή σας στο ημερολόγιο!

Τα Ερωτηματολόγια μας

Οι Συνελεύσεις μας περιστρέφονται γύρω από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα μέλη μας για να αντιμετωπίσουν τα πιο πιεστικά πολιτικά θέματα σε όλη την Ευρώπη.

Παρουσιάζουν μια σειρά από φλέγοντα ερωτήματα που κυμαίνονται από αφορμές για συζήτηση αορίστου χρόνου, μέχρι εξαιρετικά τεχνικές ερωτήσεις επί πολιτικής. Πρέπει να απαντηθούν αν το DiEM25 πρόκειται να είναι μια ισχυρή, εμπνευσμένη πολιτική φωνή στη χώρα σας: και δεν θα απαντηθούν αν δεν μας βοηθήσετε!

Κατεβάστε το πακέτο

Το πακέτο περιλαμβάνει όλους τους πόρους που χρειάζεστε για να φιλοξενήσετε τη συνέλευσή σας: την Εργαλειοθήκη για Λαϊκές Συνελεύσεις («People’s Gatherings Kit») και το Εθνικό Ερωτηματολόγιο σε όλες τις γλώσσες που αφορούν τη χώρα σας!

Δεν είστε μέλος ακόμα; Θα πρέπει να είστε μέλος για να συμμετάσχετε. Μπορείτε να γίνετε μέλος εδώ.

Πακέτο για
τις Λαϊκές
Συνελεύσεις

Αναφορά της Συνέλευσής σας

Λοιπόν, οργανώσατε μια Λαϊκή Συνέλευση και θέλετε να μας στείλετε τις απαντήσεις σας. Υπέροχα!

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δώσετε αναφορά για τις ερωτήσεις που επιλέξατε. Σας ευχαριστούμε που συνεισφέρετε στο πολιτικό πρόγραμμα του κινήματος για τη χώρα σας!

Αναφορά!

Ειδήσεις

Δείτε τις εμπειρίες άλλων διοργανωτών εδώ! Στείλτε τη δική σας στο gathering@diem25.org.

FAQ για τις Λαϊκές Συνελεύσεις


Μπορείς να κατεβάσεις τα Ερωτηματολόγια μας για την αντίστοιχη χώρα στην οποία θέλεις να τελέσεις τη ΛΣ, και το Πακέτο των Λαϊκών Συνελεύσεων που βρίσκεται στη σελίδα. Τότε, επιλέγεις τις ερωτήσεις που σε ενδιαφέρουν να απαντηθούν στη Συνέλευση σας και, στη συνέχεια, διάβασε το Κιτ για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο φιλοξενίας της.

Όχι, μπορείς να επιλέξεις όσες ερωτήσεις θέλετε να απαντήσετε, εσύ μαζί με τους συμμετέχοντες στη Συνέλευση σας. Απλώς, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι όσο περισσότερες ερωτήσεις επιλέγετε, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η Συνέλευση, ειδικά για μεγαλύτερες ομάδες ή πιο αμφιλεγόμενα θέματα.

Ναι, πρέπει να είσαι. Μάθε περισσότερα σχετικά με το πώς να εγγραφτείς εδώ.

Οποιοσδήποτε! Εκτιμούμε όλες τις απόψεις και θα θέλαμε να ακούσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές φωνές. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες οποιασδήποτε ηλικίας, εθνικότητας, επιπέδου εκπαίδευσης ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος στις Συνελεύσεις! Είναι πιθανόν να διαπιστώσετε ότι οι κόκκινες ερωτήσεις απαιτούν πρόσθετη υποστήριξη με τη μορφή εκπαιδευτικού υλικού ή διαβούλευσης με ειδικούς.

Θέλουμε όλοι να ακουστούν ακόμη και για τα πιο τεχνικά θέματα! Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι ορισμένες ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται εκφοβιστικές στην αρχή. Για τις κόκκινες ερωτήσεις, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε από ειδικούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από συναδέλφους DiEMers στο φόρουμ.

Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε από οποιονδήποτε στην κοινότητά σας – την οικογένεια σου, τους φίλους, τους συναδέλφους σου ή άλλα άτομα στην περιοχή σου με τους οποίους πιστεύετε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να ασχοληθείτε μαζί! Θα μπορούσες επίσης να επικοινωνήσετε με την τοπική σας Αυθόρμητη Ομάδα DiEM25 και να εντάξετε συναδέλφους DiEMers.

Αυτό εξαρτάται από σένα να το αποφασίσεις! Αυτές οι Συνελεύσεις μπορεί να είναι όσο μικρές ή όσο μεγάλες θέλετε, αλλά συνιστούμε να έχεις 3-8 άτομα ανά Συνέλευση. Απλά λάβετε υπόψη ότι όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερο μπορεί να διαρκέσει και τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να συντονίζεις. Κατέβασε το Κιτ μας για περισσότερες πληροφορίες.

Όλες οι Συνελεύσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τα μέτρα COVID της χώρας στην οποία φιλοξενούνται. Έλεγξε τα τρέχοντα μέτρα στο διαδίκτυο και προσπάθησε να συλλογιστείς δημιουργικούς τρόπους που ταιριάζουν σε αυτούς τους περιορισμούς για να παρακινήσεις τους συμμετέχοντες. Διαβάστε το Κιτ μας για περισσότερες συμβουλές!

Ναι. Οι Συνελεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν online — μέσω Zoom, Jitsi, Discord, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών παιχνιδιών ή οποιωνδήποτε άλλων δημιουργικών και καινοτόμων μέσων!

Προσπαθήσαμε να το αφήσουμε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό, αλλά τα απαραίτητα είναι ο διοργανωτής να αναλάβει συντονιστικό ρόλο και κάποιος να κρατάει σημειώσεις για τις απαντήσεις στις ερωτήσεις ούτος ώστε να τεκμηριωθούν και να μεταγραφούν στη φόρμα αναφοράς αργότερα.

Μετά τη Συνέλευση, θα πρέπει να συμπληρώσεις τη φόρμα αναφοράς με όλες τις απαντήσεις που είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης. Εάν πιστεύεις ότι είχατε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και θέλεις να την μοιραστείς, μπορείς να την καταχωρίσεις στην ενότητα “διάφορα” της φόρμας ή μπορείς να επικοινωνήσεις στο: axelle.van.wynsberghe@diem25.org και θα κάνουμε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας γι ‘αυτό!

Θα εξετάσουμε από κοντά όλες τις απαντήσεις που λάβαμε από τις Συνελεύσεις σε όλη την Ευρώπη και θα οικοδομήσουμε τα εθνικά πολιτικά μας προγράμματα από αυτό. Αν θέλεις να μας βοηθήσεις σε αυτό, συμπλήρωσε αυτή τη φόρμα για ενδειξη ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες στις Λαϊκές Συνελεύσεις, το DiEM25 δεν συλλέγει προσωπικά δεδομένα, μόνο στατιστικά στοιχεία (π.χ. αριθμό συμμετεχόντων) και το συλλογικό συμπέρασμα. Εάν κάποιος σε μια Λαϊκή Συνέλευση σου ζητήσει να του δώσεις προσωπικά δεδομένα, πρέπει να ξέρεις ότι δεν το κάνουν για λογαριασμό του DiEM25 και έχεις το δικαίωμα να αρνηθείς. Σε περίπτωση που ληφθούν φωτογραφίες ή βίντεο, όλοι πρέπει να συμφωνήσουν γραπτώς με τη χρήση τους και έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους ανά πάσα στιγμή, γραπτώς, στον διοργανωτή.

Κατέβασε τα Ερωτηματολόγια και το Πακέτο των Λαϊκών Συνελεύσεων. Αν εξακολουθείς να μην είσαι σίγουρος για κάτι, επικοινώνησε μαζί μας στο gathering@diem25.org