Mișcarea

DiEM25 este o mișcare paneuropeană democratică, unită prin ideea că Uniunea Europeană va supraviețui doar dacă va fi transformată fundamental.

Trebuie să înlocuim structura actuală, care îi servește pe cei bogați și puternici, cu o uniune a tuturor țărilor europene sub un parlament independent, care funcționează pe baza unei Constituții care îi protejează pe toți europenii ca cetățeni egali și care este concepută pentru a le asigura bunăstarea și fericirea. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să fim sinceri cu privire la cine ne stă în cale.

Reacția celor aflați la putere a fost să consolideze în continuare aceeași politică care ne-a adus în această mizerie. Granițele sunt închise, solidaritatea a dispărut,țările membre părăsesc UE sau se radicalizează.

Elitele politice se pot gândi doar la cum să facă să-și acopere eșecul cu minciuni și trucuri care îi fac să pară implicați, când tot ce fac este să crească puterea și bogățiile acelorași puțini oameni. Acest lucru este de înțeles: ei văd că pozițiile lor sunt în pericol și se retrag și se apără cu tot ce au. Nu ne putem aștepta ca soluția să vină de la elitele politice care și-au prioritizat propriile câștiguri față de bunăstarea europenilor.

Acum trebuie să ne unim sub o viziune comună pentru Europa care recunoaște limitările actuale ale Uniunii Europene și care încearcă să construiască noi forme de solidaritate transnațională.

Vremurile de mare criză sunt, de asemenea, momente de mare oportunitate. Acesta este motivul pentru care ne-am reunit pentru a prelua UE. Abandonarea proiectului European și revenirea la națiuni separate nu este o opțiune. Crizele de mediu, economice și coronavirus au dovedit ceea ce știam deja: soluțiile reale pentru mulți, nu puțini, pot veni doar atunci când ne unim forțele dincolo de granițe.

Aceasta este misiunea DiEM25: un efort coordonat, pretutindeni în Europa, de a uni cetățeni cu idei asemănătoare și de a crea suficientă putere pentru a salva UE de ea însăși. UE se va uni sau va pieri. Trebuie să acționăm rapid, înainte de a fi prea târziu: de aceea suntem mișcarea pentru democrație în Europa 2025 (DiEM25).

Politicile Noastre

DiEM25 are opt piloni pe care își construiește drumul către o Europă cu adevărat democratică: Transparență, Tehnologie, Economie, Mediu, Refugiați și Migranți, Cultură, Post-capitalism, și procesul constituțional European. Aceste politici sunt dezvoltate printr-o cooperare unică între apartenența mișcării, expertiza intelectuală atrasă de proiectul nostru și publicul larg.

Împreună ne construim viziunea pentru Europa de mâine. Nu cerem pur și simplu schimbarea: o descriem și apoi luptăm pentru ea.

Colectivul de Coordonare

Colectivul de coordonare (CC) este organismul însărcinat cu direcționarea DiEM25 în Europa și în afara acesteia, coordonând strategia și Politica mișcării, permițând în același timp membrilor să aducă lupta în cadrul sistemului actual. În fiecare an, jumătate din locurile CC sunt deschise alegerilor. Următoarele persoane formează actualul CC:

Grupul Consultativ

De la începuturile sale, ideile și principiile DiEM25 au atras personalități influente din întreaga lume pentru cauza sa. Ei îmbogățesc gândirea mișcării, contribuie la evenimentele și campaniile noastre și ne ajută să împărtășim mesajul nostru prin platformele lor. Ei alcătuiesc Panoul consultativ.

Colectivele naționale și aripile electorale

Ne organizăm activitatea la nivel național prin colective naționale (NC) care se ocupă de coordonarea mișcărilor în fiecare țară și aripi electorale (EW) care evaluează oportunitățile electorale pentru politicile noastre și recomandă acțiuni CC-ului pe baza analizei lor. Toți membrii acestor organisme sunt aleși pe o bază paneuropeană, ceea ce înseamnă că nu reprezintă o versiune Națională a mișcării, ci totalitatea membrilor din țara lor (de exemplu,Colectivul Național DIEM25 din Franța, mai degrabă decât Colectivul Național al Franței). Apelul nostru la internaționalism radical și democratic nu este doar un motto: este un mod de operare!

Vezi oamenii care fac lucrurile să se întâmple în fiecare țară: