Oμιλητές της εκδήλωσης "The Real State of the Union" του DiEM25 στις Βρυξέλλες: Ράφαελ Κορρέα

Σε συνέχεια της παρουσίασης των ομιλητών της εκδήλωσης “The Real State of the Union” του DiEM25 στις Βρυξέλλες, θα αναφερθούμε με λίγα λόγια για τον πρώην πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα.
Ο επίσης οικονομολόγος Ραφαέλ Κορρέα χρημάτισε πρόεδρος του Ισημερινού επί μία δεκαετία, από τις αρχές του 2007 έως τον Μάιο του 2017. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Κορρέα στάθηκε πολέμιος των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών που κυριαρχούσαν ως τότε στη χώρα, στρέφοντας τους πλούσιους πετρελαϊκούς πόρους του Ισημερινού στη χρηματοδότηση φιλόδοξων κοινωνικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας που μάστιζε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Στις πολιτικές του αυτές ήρθε αντιμέτωπος με την καθεστηκυία τάξη του Ισημερινού και κυρίως με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, τους πιστωτές της χώρας, οργανισμοί που απορροφούσαν μέχρι τότε το 70% των πετρελαϊκών πόρων για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους του Ισημερινού, με τον Κορρέα να κηρύσσει το χρέος παράνομο, προχωρώντας μονομερώς σε στάση πληρωμών.
Στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής του το ποσοστό των πολιτών που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μειώθηκε από 36,7% του πληθυσμού σε 22,5% και το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξανόταν 1,5% ετησίως σε σύγκριση με 0,6% που ήταν τις προηγούμενες δύο δεκαετίες πριν τη θητεία του.
Ο Ραφαέλ Κορρέα συναποτελούσε μέρος των αντι-καπιταλιστών ηγετών της Λατινικής Αμερικής κατά την τελευταία δεκαετία, μαζί με τον Ούγκο Τσάβεζ, τον Έβο Μοράλες και τον Λούλα Ντα Σίλβα για παράδειγμα, στρεφόμενος κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των οχημάτων του, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, προωθώντας τον “Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα” όπως ονόμαζε ο Ούγκο Τσάβεζ το μοντέλο του λατινοαμερικάνικου σοσιαλισμού.
Σημαντική στιγμή της θητείας του ήταν η παροχή ασύλου τον Αύγουστο του 2012 στον Τζούλιαν Ασσάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στα πλαίσια της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της διαφάνειας στην πολιτική σφαίρα που ο Ασσάνζ και τα Wikileaks πρέσβευαν και πρεσβεύουν, καθώς ο ιδρυτής των Wikileaks δεχόταν μέχρι και απειλές κατά της ζωής του από μερίδα αμερικανών αξιωματούχων για τις αποκαλύψεις στις οποίες η ιστοσελίδα προέβαινε.
Η εμπειρία του Ραφαέλ Κορρέα στην αντιμετώπιση της χρεοδουλοπαροικίας που επικρατούσε στη χώρα του, η κοινωνική πολιτική που άσκησε και ο συνθετικός του ρόλος για την εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι πολύτιμες και συνάδουν με τους στόχους του DiEM25 τόσο για την δημοκρατική αναμόρφωση της ΕΕ, όσο και για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Θέλεις να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του DiEM25-ΜέΡΑ25; Γράψου εδώ

Γιατί πτώχευσε η Καλιφορνέζικη τράπεζα SVB και πυροδότησε τραπεζική κρίση; Επιστρέφουμε στο 2008;

Κάθε συστημική τραπεζική κρίση έχει μια αφορμή που την πυροδοτεί. Στην περίπτωση της SVB, ο λόγος που πτώχευσε είναι διττός

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023 – Η επόμενη μέρα: Η θέση του DiEM25 Κύπρου

Μετά από ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, το DiEM25 στην Κύπρο ετοιμάζεται να αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα

Φασιστική Τραμπούκικη επίθεση κατά του Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε. Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Όχι σε νέα Νάκμπα! Βαρβαρικό έγκλημα το ισραηλινό Πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη

Την στιγμή που το Τελ Αβίβ υπογράφει συμφωνία στην Άκαμπα της Ιορδανίας για την παύση του παράνομου ισραηλινού εποικισμού των Κατεχομένων ...

Διαβάστε περισσότερα